Koristite li ponovljive eRecepte za inzulin?

Možda bi bolji naziv ovog teksta bio – Znate li što su ponovljivi eRecepti? Iskreno, donedavno ja pojma nisam imao, ali zato sada ispravljam grešku.

Ponovljivi eRecepti vam omogućavaju da samo jednom dođete kod svog izabranog liječnika ili ga nazovete i on vam izda ponovljivi eRecept i to takav koji traje maksimalno 6 mjeseci. Potom svaki mjesec možete samostalno u bilo kojoj ljekarni podići svoj lijek. Da, nije riječ o otkriću cjepiva za korona virus, ali ipak o vrlo korisnoj funkciji koju nam je svojedobno omogućio HZZO.

Nama ovisnicima o inzulinu ovo posebno puno znači, a kad smo već kod ovisnosti, zgodno je napomenuti da se na ponovljivi eRecept ne mogu propisivati lijekovi koji sadrže opojne droge 😊

Koliko nas koristi ponovljive eRecepte za inzulin?
Anketa je pokazala – prilično malo, a po komentarima se vidjelo da je glavni razlog činjenica da uglavnom ne znamo da ponovljivi recepti uopće postoje:

Gdje je još problem?
Isto tako je isplivalo da izabrani liječnici znaju reći svojim pacijentima da inzulin (ili nešto drugo) ne može ići na ponovljivi eRecept. S obzirom na to da je (mali) dio ispitanika odgovorio da ih uredno koristi baš za inzulin, to očigledno nije istina.

No, kako biste liječnicima još uspješnije dokazali da ne znaju (ili vas manipuliraju), posjetite stranice Hrvatske Agencije za Lijekove i MEDicinske proizvode, konkretno: http://www.halmed.hr/Lijekovi/Baza-lijekova/ i ukucajte ime svog omiljenog inzulina:


Kada pri dnu kliknite na „TRAŽI“, dobit ćete zanimljive rezultate, a evo i ovdje informacija o nekoliko popularnih brzih inzulina:

Dakle, svi inzulini se uredno mogu izdati putem „ponovljivog” eRecepta. Ukoliko izabrani liječnik smatra da vam ne treba izdati ponovljivi eRecept jer ste friško na igli ili ste nedavno promijenili terapiju – to je sasvim opravdano i logično.

Zaključak
Oboljeli opisuju dijabetes kao napornu, iscrpljujuću i demotivirajuću bolest, dok psiholozi tvrde da je dijabetes tip 1 jedna od najzahtjevnijih bolesti za samoregulaciju. Ovakve sitnice ipak život čine ljepšim i ugodnijim, stoga podijelite ovu informaciju supatnicima.

Pored ponovljivog eRecepta i popularizacije “telemedicine” u obliku A5 uputnice, vrlo brzo iz HZZO-ove kuhinje očekujemo još vrlo lijepih vijesti, stoga – budite blizu i sretno nam bilo 😉


Još iz kategorije HZZO: