Proizvođači inzulina odgovorili ima li u Hrvatskoj dovoljno inzulina

Svi mi ovisnici o inzulinu, iako smo zabrinuti, nekako ipak vjerujemo da inzulina u Hrvatskoj ima dovoljno. Čak i kada se neslužbeno raspitujete kod veledrogerija i ljekarni – reći će vam da „sanitetski koridori“ uredno funkcioniraju te da, ako meteor ne padne u centar Hrvatske, ne bi trebalo biti problema.

Postoji li nešto službeno?
S obzirom na brojne zabrinute rasprave na Facebooku pa i nekoliko upita e-mailom, poslali smo službeni upit glavnim igračima u Hrvatskoj: Sanofiju, Lillyju i Novo Nordisku. Upravo je njima, nakon osoba s dijabetesom, bitno da isporuka inzulina teče besprijekorno i logično je za očekivati da znaju kakvo je „stanje na terenu“ s ovom dragocjenom tekućinom. Odgovori su stigli u rekordnom roku, čime su pokazali da razumiju naš strah, ali i da u svakom trenutku prate stanje. Hvala!

Kao što ćete se uskoro uvjeriti iz njihovih službenih dopisa – stvari su pod kontrolom i problema s dostupnošću nema! 😊

Abecednim redom donosimo službene odgovore:

Lilly
(Humalog, Humalog Mix, Humulin R i N, Abasaglar)

Novo Nordisk
(Actrapid, NovoRapid, Fiasp, NovoMix, Levemir, Tresiba)

Sanofi
(Apidra, Lantus, Toujeo, Insuman Basal)


U Republici Hrvatskoj je također donesena mjera da pacijenti u ljekarnama preko HZZO-a ne mogu dobiti količine inzulina za više od mjesec dana. Na taj način su dodatno smanjene mogućnosti da nam se dogodi scenarij koji smo vidjeli s nestašicama kvasca ili wc papira.

Zaključak
Kao što su nedavni događaji i ovi dopisi pokazali, u Zagrebu su veće šanse da vam se dogodi ozbiljan potres u vrijeme epidemije koronavirusa, nego da ostanete bez inzulina, a slično je i u ostatku Hrvatske. Pazite da se raznoliko hranite, mjerite šećer i razmišljate o inzulinu koji uzimate, a ako i dalje imate problema, predlažem tekst: Ne možete otići do dijabetologa? Postoji rješenje!

Ako vam je do još informacija o koroni i dijabetesu, dodatnog materijala za čitanje imamo sasvim dovoljno:
Korona virus (COVID-19) i dijabetes endokrinologinja Ivana Kraljević s KBC-a Zagreb (Rebro)
COVID-19 – šest savjeta za low-carb“ – preuzeto s Diet Doctora

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Inzulini: