Davor Skeledžija

KBC Osijek i sestre s ginekologije - edukacija o dijabetesu!!!

22/12/2023

Ako niste pročitali prošli članak, vjerojatno se pitate čemu oduševljenje i uskličnici u naslovu.

O KBC-u Osijek i ugrožavanju života dijabetičarke na ginekologiji?!

Ukratko: gospođa Marica je pala u tešku hipoglikemiju i srušila se nakon izlaska s ginekologije KBC-a Osijek gdje joj nitko nije htio pomoći. I to nije sve, kada se prilikom druge posjete požalila, doživjela je još i šikaniranje.

Marica je priložila službenu dokumentaciju o ružnom medicinskom događaju, ali drugu stranu priče nismo saznali. Razlog je, kako su napisali u odgovoru, taj što bi odgovaranjem prekršili razne pravilnike. Ono što je neočekivano i jako loše: bolnica je službeno odbila odgovoriti čak i na pitanja o njihovu općem stavu vezano za sigurnost pacijentica s dijabetesom i sl.

Nakon kiše dolazi sunce – 1. dio

Nekoliko trenutaka nakon što je službeni upit u bolnicu poslan, pristigao je odgovor koji nam je uputila Silvija Canecki-Varžić. Riječ je o jednoj od najviše pozicioniranih dijabetologinja u bolničkom sustavu Republike Hrvatske! Ona obnaša funkciju predstojnice cijele Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek!

Kako biste stekli dojam koliko je važna Silvija Canecki, dajemo vam na uvid sve odjele kojima je šefica:

U svom je mailu dr. Canecki napisala da stavlja sebe i cijeli svoj tim na raspolaganje vezano za edukaciju o dijabetesu 😊

U onom vrlo teškom trenutku kada se činilo kako su u KBC-u Osijek „sve lađe potonule“, mail doktorice Canecki izgledao je nestvarno dobro. I doista, nitko nije mogao znati misli li ona ozbiljno i hoće li se stvarno održati edukacija o dijabetesu medicinskim sestarama na ginekologiji KBC-a Osijek…

Nakon kiše dolazi sunce – 2. dio

Održana je edukacija o dijabetesu na ginekologiji KBC-a Osijek!

Budući da su fokus edukacije bile medicinske sestre, predavanje je održala najprikladnija predavačica. Uz podršku doktorice Canecki-Varžić predavala je iskusna medicinska sestra s odjela dijabetologije - Nevenka Kovačić.

Jer tko će najbolje utjecati na medicinske sestre ako ne medicinska sestra? 😊

Prema riječima sestre Nevenke edukacija na ginekologiji nije jedina koju su organizirali, štoviše!  Bravo.

Zaključak

Ponavljam, i dalje nemamo obje strane ružnog događaja opisanog u prošlom članku i vjerojatno ih nećemo nikad imati, ali svatko će se složiti da se potom dogodilo ono najbolje. Iskusna medicinska stručnjakinja svojim je kolegicama s ginekologije pričala o dijabetesu i hipoglikemiji. Senzibilizirala ih je i povećala vidljivost naših djevojaka i žena s dijabetesom.

Ovaj korak naprijed u edukaciji i osposobljavanju osoblja je iznimno važan. Ne samo da će povećati sigurnost i dobrobit osoba s dijabetesom, već pokazuje spremnost KBC Split da uči iz izazovnih situacija i poboljšava kvalitetu pružene zdravstvene skrbi.

Dijabetički ekosustav još je jednom pokazao da brinemo za svoje i da im želimo sve najbolje 😊

Sretno nam bilo!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: