Davor Skeledžija

Službeno potvrđeno! Dexcom ONE – na HZZO-ovoj listi pomagala!

17/02/2023

Kao što je najavljeno u prošlom tekstu – Dexcom ONE sustav je osvanuo na osnovnoj listi pomagala! 🙂

Distributer MEDILAB ONE je na listu uspio postaviti cijeli Dexcom ONE sustav bez kalibracije krvlju u rekordnom vremenu - što kod našeg HZZO-a nije baš jednostavno. Uz ovaj sustav će se isporučivati 100 Contour NEXT trakica za krv svaka tri mjeseca!

Liječnici opće medicine bi od 23.2.2023. trebali moći u svojim sustavima pronaći dijelove ovog Dexcom sustava i izdavati eDoznake. Sve ovo što piše u nastavku nalazi se na službenim HZZO-ovim stranicama.

Na HZZO-ovoj listi se ukupno nalazi čak 4 Dexcom pridošlica!

1. Početni komplet za kontinuirano mjerenje glukoze

Ovaj set se sastoji od jednog odašiljača i jednog senzora. Izdaje se jednokratno, samo za prvo uvođenje. Paket sadrži i uređaj za mjerenje glukoze u krvi (Contour NEXT).

Predlaže ga dijabetolog, a doznaku kao i obično, izdaje specijalist opće medicine.

2. Odašiljač za kontinuirano mjerenje glukoze

Riječ je o Bluetooth odašiljaču opremljenom baterijom koji se postavlja na senzor. Može se povezati s fizičkim čitačem iz točke 4. ili mobitelom.

Izdaje se na period od 3 mjeseca, po isteku tog perioda dobijete novi, a stari bacate u „otpad za baterije“. Nije punjiv.

Dexcom ONE - dijelovi sustava

3. Senzor za kontinuirano mjerenje glukoze

Senzor se uz pomoć jednostavnog aplikatora na oprugu aplicira na kožu, slično kao Libre, samo što se ovaj aplicira pod kutem od 45 stupnjeva. Aplikator je jednokratan i odmah po aplikaciji se baca u smeće.

Senzor bez kalibracije krvlju traje 10 dana i po doznaci ćete dobiti 9 senzora, dakle u tri mjeseca ste pokriveni 90 dana. Jedan senzor HZZO financira u punom iznosu od 43,9 € bez PDV-a.

Kao što je spomenuto na početku, u sklopu Dexcom ONE sustava dobit ćete 100 dijagnostičkih traka za očitavanje iz krvi i 100 lanceta.

U godini ostvarivanja prava na početni komplet za kontinuirano mjerenje glukoze, osigurana osoba ostvaruje pravo na 35 senzora, jer je 1 senzor sadržan u početnom kompletu, sveukupno 36 senzora godišnje.

4. Prijemnik za kontinuirano mjerenje glukoze

Riječ je o uređaju sa ekranom u boji sličnom mobitelu, samo manjem. On direktno komunicira sa senzorom i na HZZO-ovoj listi se navodi da „nije obavezan“.

U slučaju Dexcom ONE sustava, vrijedi razmisliti o ovom uređaju jer lista podržanih mobitela za Dexcom ONE za sada nije velika. Naime, s jedne strane nikom se ne da nositi dedicirani čitač kada je mobitel ionako uvijek uz nas, ali dedicirani čitači se odlikuju velikom robusnošću, baterija traje oko 10 dana (!) i odlično drže vezu s transmiterom. Svakome po volji.

Tko ima pravo na Dexcom ONE preko HZZO?

Ukratko, indikacije su iste kao i za sve ostale senzore u Republici Hrvatskoj. Ako imate dijabetes Tip 1, uz mrvicu manje ili više zezancije možete ostvariti pravo na bilo koji senzor u Republici Hrvatskoj. Na Dexcom ONE se odnosi HZZO indikacija 368, a ogromnu, ali lijepo prelomljenu ju potražite u ovom dokumentu.

Ako Vas zanima ovaj sustav, preporuka je da se svakako učlanite i u zatvorenu Facebook grupu Dexcom Hrvatska.

Zaključak

Iako ovom Dexcom ONE sustavu nedostaje službena podrška za praćenje djece i opcionalna kalibracija krvlju; kao što ih ima stariji brat Dexcom G6, riječ je o ogromnom napretku za Republiku Hrvatsku! Činjenica da je ovaj svjetski poznati brend s fantastičnom reputacijom došao u Hrvatsku i to još na HZZO-ovu listu pomagala bez doplate - niti jednu osobu dobre volje - ne bi smjela ostaviti ravnodušnom. Osim toga, ako želite kalibraciju krvlju, prediktivne alarme i pratiti svoje dijete, možete koristiti i neslužbenu aplikaciju xDrip koja sve to ima i puno više.

Činjenica da je distribuciju ove opreme dobio "market leader" na području trakica za krv, tvrtka MEDILAB ONE, također ima svoju važnost. Naime, u trenutku kada je Dexcom odlučio doći u HR, organizirao je vrlo ozbiljan selekcijski proces u kojem je upavo MEDILAB ONE pobijedio. Njihov službeni kontakt je 0800 600 900.

Iskusni Medilab bi sada zajedno s iskusnim Abbottom mogao udružiti snage kako bi još neke kategorije osoba s dijabetesom ostvarile pravo na ovu tehnologiju. Naravno, riječ je o osobama s tip 2 dijabetesom na više doza inzulina; a taj napredak su podržali i dijabetolozi i njihova stručna društva, kao i udruge pacijenata.

Sretno nam bilo!

P.S. seriju članaka o Dexcom ONE sa portala naInzulinu potražite na TAG-u: Dexcom ONE

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: