HZZO potvrdio Dexcom i Medtronic, a odbio Libru za tip 2

Upravo je održana sjednica Upravnog vijeća HZZO-a i za sada raspolažemo samo neslužbenim informacijama!

Podsjetimo, nakon što HZZO Povjerenstvo za pomagala izda preporuku da se neko pomagalo uvrsti na listu, neophodno je da tu preporuku potvrdi i najviše tijelo HZZO-a: Upravno vijeće. Sjednica Upravnog vijeća je upravo održana, u ponedjeljak 30.1.2023.

Krenimo od najgoreg

Proširenje indikacije za senzore za osobe sa tip 2 dijabetesom na injekcijama inzulina nije prošlo

Usprkos sveobuhvatnoj inicijativi Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, Zagrebačkog dijabetičkog društva, portala naInzulinu, svih stručnih dijabetoloških društava, HZZO je ponovno odgodio ovu odluku. Osobe s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina imaju gotovo identična prava kao i osobe s tip 1 dijabetesom. Imamo ista prava na inzuline i trakice, ali ne i na senzore. Propuštena je još jedna prilika da se i tim ljudima omogući pravo na život s manje boli.

Dario Rahelić, isječak Intervju 24 Sata
Dario Rahelić, isječak Intervju 24 Sata

Samo dva dana prije sjednice nadležnog Povjerenstva je u 24 sata izašao intervju sa predstojnikom Vuka Vrhovca, Dariom Rahelićem koji je u dobrim odnosima s ravnateljem HZZO-a i Ministrom zdravstva. Iz intervjua je bilo moguće zaključiti da je riječ o gotovoj stvari, ali na žalost nije.

Tu se još nameće pitanje što s nama tip 1 dijabetesom i ostvarivanjem prava na Libru 2. Zašto nova Libra 2 nije uspješno prošla HZZO proceduru za dolazak na osnovnu listu za T1D budući da je cijena  Libre 1 i Libre 2 ista? Odgovora za sada nema.

Toliko o lošim vijestima

Medtronic Guardian 4 senzori za pumpe su na HZZO listi!

Svaki korisnik 780G pumpe bi što prije trebao prijeći na najnovije Guardian 4 senzore! Riječ je o generaciji senzora koji značajno poboljšavaju kvalitetu života ovih pumpera jer više ne traže bjesomučne kalibracije krvlju čak 3 puta dnevno.

Odlično osobno iskustvo sa 780G i Guardian 4 senzorima potražite u nastavku:

Naše iskustvo s Guardian 4 senzorom u Medtronic 780G inzulinskoj pumpi

Ako ste unutar proteklih godinu dana preko HZZO-a digli Guardian 3 transmiter, prelazak možda neće biti tako jednostavan zbog „roka uporabe“ koji je godinu dana. No, način na koji je složena indikacija novog transmitera ostavlja dovoljno prostora za njenu interpretaciju u korist pacijenata. Pratite portal naInzulinu za detaljnije upute kako od izabranog liječnika dobiti ono što Vam je potrebno.

Kako stvari stoje, za Guardian 4 u standalone verziji na HZZO listi ćemo se trebati još strpiti.

Dexcom ONE sustav na HZZO listi!

Distributer Medilab ONE je u Zagrebu organizirao veliki službeni Launch Dexcom ONE senzora na kojem je bio i vrhunski slovenski pedijatar dijabetolog Tadej Battelino. Njegova fotografija u kockastoj majici zajedno s našim Mladenom Grgurevićem krajem 2022. je eksplodirala na društvenim mrežama!

Tadej Battelino i Mladen Grgurević, Dexcom launch
Tadej Battelino i Mladen Grgurević, Dexcom launch

Sada, 2 mjeseca kasnije, je ova lijepa priča dobila svoj epilog na HZZO listi pomagala. Sve o Dexcom ONE, ali i ostalim senzorima potražite na portalu www.senzori.info 😊

Zaključak

Teško je ovaj izvještaj završiti u potpuno pozitivnom tonu u vrijeme kad mi sa tip 1 dijabetesom na intenziviranoj terapiji imamo sve, a osobe s tip 2 na istoj terapiji nemaju. No, dolazak Dexcom ONE i Guardian 4 senzora na HZZO listu je ogroman i lijep napredak za Lijepu našu!

Ovo sve su neslužbene informacije koje će se najvjerojatnije uskoro pretvoriti u službene. Ako sve bude po planu, tokom veljače ćete se moći pokušati kod svojih liječnika dočepati ove moderne tehnologije.

Za svaki od ova dva senzora očekujte detaljnije upute i savjete kako ostvariti pravo na njih, nove testimonialse i #svaštanešto.

Stoga, pratite ovaj portal i sretno nam bilo.


Još iz kategorije CGMS/FGMS: