Davor Skeledžija

Libre 2 senzori došli u Hrvatsku!

19/01/2023

Od najvećeg dilera Libre senzora u Hrvatskoj – tvrtke Bontech dobili smo službenu informaciju da je krenula prodaja Libre 2 senzora u Republici Hrvatskoj!

Da, to su oni sa alarmima 😀

Libre 2 je dobio alarme za visok i nizak šećer, te alarm koji se oglasi ako je mobitel ili Libre čitač izvan dometa senzora. Riječ je o udaljenosti od otprilike 2-4 metra.

Sve razlike između Libre 1 i Libre 2, te kakvi su točno alarmi u drugoj generaciji Libre senzora pročitajte u ovom tekstu:

Libre 2 – osvrt i usporedba

VAŽNO VAŽNO VAŽNO:

  1. Libre 2 senzori u početku će biti dostupni samo za novac
  2. Libre 2 senzori u početku neće biti dostupni preko HZZO osiguranja
  3. Libre 2 senzore se može očitavati službenom LibreLink aplikacijom i neslužbenom xDrip sada bez MiaoMiao
  4. Libre 2 senzore se može očitavati i s većine fizičkih Libre 1 čitača (samo nema alarma)
  5. Još nisu dostupni fizički Libre 2 čitači, ali zato je dostupna LibreLink aplikacija za Android i iPhone

Ključne informacije za Hrvatsku

Ova informacija je relativno nebitna svim osobama s tip 1 dijabetesom u RH jer imaju pravo na Libre 1 senzore putem HZZO-a koje će nastaviti koristiti. Ovo je samo naznaka da će i oni uskoro moći koristiti Libre 2 senzore, samo se moraju strpjeti.

Nažalost postoji i značajan broj osoba s tip 2 dijabetesom na intenziviranoj terapiji inzulinom. One nemaju pravo na senzore i sami ih moraju kupovati. Nadamo se da će HZZO uskoro i toj malobrojnoj populaciji osigurati senzore. Do tada će za isti novac umjesto Libre 1 senzora kupovati Libre 2 senzore s alarmima.

Ključne informacije za regiju

Velik dio osoba s dijabetesom u BiH, Srbiji i drugdje već je prešao na Libre 2 senzore koje su do sada nabavljali u Austriji, Njemačkoj i sličnim zemljama. Njima će život sada biti jednostavniji jer će svoju opremu za dijabetes moći nabavljati i u bližoj Hrvatskoj.

Zaključak

Iako će se dio čitatelja odmah zapitati – a što je s Libre 3? –  objektivno možemo reći da je dolazak druge generacije najpopularnijeg senzora u Hrvatsku velika i dobra vijest. Alarmi će im pomoći da se više nepotrebno ne bude po noći ako je šećer u definiranim granicama.

Abbott polako gasi proizvodnju Libre 1 senzora, stoga uopće ne trebamo sumnjati da će Libre 2 senzori uskoro postati dostupni i preko HZZO-a. Bez doplate – naravno 😊.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: