Davor Skeledžija

Libre 2 – osvrt i usporedba

13/02/2019

Pretpostavljam da u Hrvatskoj ne postoji osoba s dijabetesom tip 1 koja ne zna ništa o bezbolnom kontinuiranom mjerenju glukoze. To, naravno, ne znači da odmah automatski treba prijeći na to, jer ne treba, ali ne znati ništa o CGM-u, u 2019. godini, graniči s nebrigom za svoju bolest. Pretpostavljam da takve neznalice ne posjećuju ovaj portal, tako da se osnovama kontinuiranog mjerenja u ovom tekstu nećemo previše baviti, za to možemo eventualno preporučiti portal www.mojLibre.com .

Libre 1 − trenutno aktualni model u Hrvatskoj
Ipak, samo kratki podsjetnik: Libre 1 sastoji se od tanke savitljive niti koja se posebnim aplikatorom umeće pod kožu, a koja je spojena s uređajem veličine kovanice od pet kuna koja je zalijepljena na kožu 14 dana. Svaki put kada Libre čitačem (veličine kao pola mobitela) pređemo preko senzora, očitat  ćemo trenutnu razinu glukoze te sve razine u proteklih osam sati. Libre 1 nema alarme koji bi vas upozorili da dođe do hipo ili hiperglikemije.

Skenirati se može posebnim Libre čitačem, ali i kompatibilnim mobitelom – 'di ćeš bolje. S obzirom na veličinu i „prereguliranost“ Abbotta, aplikacija za mobitel službeno još nije dostupna za hrvatsko tržište, svi se slažemo da je najvažnije da su na naše tržište došli sa samim uređajem koji je na HZZO listi (hvala HZZO). Osim toga, aplikaciju za mobitel moguće je instalirati zahvaljujući posebnim uputama na www.mojLibre.com portalu. Legalnu LibreLink aplikaciju očekujemo jednom u budućnosti, a postoje još i konkurentske neautorizirane aplikacije: xDRIP, Glimp, Liapp, Glycemia, Spike, itd. Preporuka je preporuka testirati opcije dok ne nađete onu koja vam najviše odgovara. U krajnjem slučaju, opcija povratka na trakice za krv također je na raspolaganju.

Libre 2 – što se nije promijenilo?
Vas, koji niste previše zainteresirani za promjene i ponovno učenje, oduševit će informacija da je Libre 2, što se tiče funkcionalnosti, u potpunosti zadržao svu jednostavnost i mogućnosti Librea 1. Želim reći da dodatno vrijeme za adaptaciju i edukaciju za Libre 2 nećete trebati. Libre 2 možete nastaviti koristiti na potpuno isti način kao Libre 1, ali vjerujem da će to činiti mali broj osoba. Dimenzije i izgled Librea 1 i Librea 2 potpuno su isti, što je posebno oduševilo Nadu Turak iz hrvatske tvrtke Esperont koja proizvodi najbolje i najljepše dizajnirane futrole na svijetu. Nada uredno proizvodi Libre 2 futrole za one Nijemce čija su zdravstvena osiguranja već prešla na Libre 2, a opskrbljuje i tvrtku Bontech – jedinog distributera Librea u Hrvatskoj. Hvala Bontechu na distribuciji hrvatskih proizvoda.

Libre2 – zavirimo „ispod haube“ − alarmi
Iako su senzor i čitač kod Librea 1 i 2 istih dimenzija, sada su, osim NFC čipova, u dvojku ugrađeni i Bluetooth čipovi. To u praksi znači da sada određene podatke Libre 2 senzor može poslati Libre 2 čitaču čak i bez prislanjanja čitača na senzor. Dakle, na udaljenosti od nekoliko metara.

I tu dolazimo do najvažnijeg dijela − senzor čitaču putem Bluetootha može poslati samo tri informacije:
1) Alarm za visoki šećer − kada vam šećer prijeđe zadanu vrijednost, npr. 7,5 mmol/L, senzor će poslati signal čitaču da vam je šećer visok. Dakle, neće poslati informaciju koliki je šećer, ni bilo što drugo, samo će javiti „da je razina glukoze premašila određenu razinu“.

2) Alarm za niski šećer – kao i u gornjem slučaju, kada vam šećer padne ispod zadane vrijednosti, npr. 4,5 mmol/L, senzor će poslati signal čitaču i poručiti da je šećer nizak. Opet neće poslati razinu šećera, već će javiti „da je razina glukoze ispod određene razine“.

3) Izvan dometa – u slučaju da ste se sa senzorom odmaknuli predaleko od čitača, čitač će se oglasiti da je senzor izvan dometa. Najmanje koristan alarm ako ste npr. na poslu pa se odmaknete od čitača, a kolegama nešto počne „svirati“, ali vjerujem da će i ovaj alarm biti vrlo zanimljiv roditeljima male djece.

Ono što je najvažnije za sva tri alarma je da se jednostavno mogu isključiti, ali i da rade vrlo dobro i pouzdano. Kada se alarm za hipo upali, čitač vam zapravo poruči da je šećer pao te da odradite NFC skeniranje kako bi vidjeli trenutno stanje i stanje u proteklih osam sati. Postoji opcija zvuka i vibracije.

U međuvremenu se u praksi iskristaliziralo još par problema:
1) baterija Libre2 čitača se prazni brže nego Libre1, vjerojatno zbog Bluetooth-a
2) Bluetooth domet mu je nešto lošiji od npr. Libre1 + MiaoMiao
3) Alarm za npr. visoki šećer se oglasi samo jednom što ponekad nije dovoljno

Libre 2 – kompatibilnost
Zaključili smo da sada pred sobom imamo potpuno novi čitač i senzor druge generacije. Iako je riječ o različitim proizvodima, određeni nivo kompatibilnosti ipak postoji. S novijim Libre 1 čitačima možete očitavati Libre2 senzore, ali naravno bez alarma. S Libre 2 čitačima je moguće očitavati Libre1 senzore.

Libre 2 – kako sam testirao?
U isto vrijeme sam na isto mjesto (lijeva i desna ruka) aplicirao Libre 1 i Libre 2 senzor te ih aktivirao originalnim čitačima (nikakvi xDripovi i slični bakrači). Te sam rezultate uredno bilježio u tablicu i pored njih dodavao razine glukoze izmjerene u krvi. Taj dio naravno nije idealan, jer znamo da je međustanična tekućina tromija od krvi, ali testiranja se na neki način moraju odraditi i mislim da je ovo, uz sve mane, prilično dobro.

Libre senzori u „hospitalnim uvjetima“

Libre 2 – rezultati  testiranja
Ukratko, oba Libre senzora su jednako precizna, osim što je prvi dan Libre 2 bio precizniji. Ako ste bili zadovoljni preciznošću Libre 1 senzora, bit ćete zadovoljni i preciznošću Libre 2 senzora. U suprotnom, ostaju vam trakice za krv i/ili čekanje nekog drugog rtCGMS-a.

Libre1 i 2 senzori - slični k'o jaje jajetu, ali desni ima Bluetooth!

Još pokoja informacija
Razveselit će vas činjenica da je Libre 2 sada uredno dostupan preko njemačkog webshopa, osim njemačkog jezika, ima ugrađene još i engleski, nizozemski i francuski! Da, dobro ste pročitali − ENGLESKI! Nekad smo zahvaljujući Libreu 1 i kupovini po Austriji i Njemačkoj dodatno učili njemački. 🙂

Također će vas razveseliti informacija da je svjetska hakerska dijabetička zajednica uspjela povezati Libre i xDRIP. Sada MiaoMiao i Blucon Ambrosia Bluetooth adapteri mogu koristiti i Libre 2 senzore, iako će za njima uz spomenute alarme vjerojatno biti manje potrebe. Ako vam nije jasno o čemu je točno riječ, upute su na www.mojLibre.com . Službena LibreLink mobitel aplikacija je sada potpuno kompatibilna sa Libre 2.

Zaključak
Ponovimo, razlika između Libre 1 i 2 je dodavanje alarma za visoke i niske šećere koji su kvalitetno implementirani.

Informacija da je Libre 2 cjenovno jednako jednako dostupan kao i Libre 1 bi vas trebala učiniti presretnima jer je to najbolji put da Libre 2 jednom postane jednako dostupan kao Libre 1 preko osiguranja . Od sada će oni koji ne osjete hipoglikemije imati još efikasniji način da se protiv njih bore. Studijama je dokazano da je već čestim skeniranjem prevencija hipoglikemija puno bolja.

Libre 2 bi u Hrvatsku mogao doći za oko 2 godine, ako HZZO ne uhvate neke nove mušice, sa njegovim dolaskom na listu ne bi trebalo biti problema. 🙂 Hvala generalnom tajniku Saveza udruženja dijabetičara u Zeničko-dobojskom kantonu, Harisu Deliću, bez njega ova recenzija Libre 2 senzora i čitača ne bi bila moguća. Hvala Harise!

Za kraj, krajem veljače ponovno idemo na konferenciju posvećenu tehnologiji i dijabetesu! 🙂 Posjetit ćemo Berlin i Advanced Technologies & Treatments for Diabetes −  ATTD2019. Hvala svima koji su na ikoji način doprinijeli tome! Konferencijom će predsjedati čuveni slovenski pedijatar dijabetolog Tadej Battelino, zahvaljujući kojemu je u Sloveniju među prvima stigla nova Medtronic 670G pumpa, a i nama je puno pomogao oko Librea 1. Kao i prošli put, očekujte brojne zanimljive priče, novosti i trendove iz svijeta tehnologije i dijabetesa. 🙂

 

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: