Davor Skeledžija

Imamo dokaz: HZZO donio ispravnu odluku o stavljanju senzora na listu!

12/10/2022

Svi mi znamo da je život s manje boli, tj. povećana kvaliteta života za osobe s dijabetesom od neprocjenjive važnosti. Znamo i da je dijabetes lakše regulirati kontinuiranim mjerenjem glukoze nego s one bijedne 4 trakice za krv na koje smo nekad mi na 4 doze inzulina imali pravo.

No, kako na to gleda ekipa u HZZO-u?

Njima su kratkoročno troškovi iznimno važni. Razlike u cijeni senzora i spomenutog mizernog broja trakica su ogromne. Mjesec dana trakica i lanceta HZZO za nas plaća oko 337 kn, a najjeftiniji senzor (Libre) košta ih 840 kn. Dakle, HZZO svaki mjesec na nas ovisnike o senzorima potroši barem 503 kn više „nego što bi trebao“. ¹

Ako pretpostavimo da Libre ima oko 8.000 korisnika, riječ je o 4 milijuna kuna ekstra „nepotrebnog troška“ svaki mjesec !?

Naravno da senzori NISU „nepotreban trošak“!

Iako su i one nevjerojatno važne, već smo dosadni kada pričamo o uštedama na skupim dijabetičkim komplikacijama. Dijalize, sljepilo i amputacije; koliko god grozne i skupe bile, ovaj ćemo put preskočiti. Ionako HZZO u svojim izračunima službeno koristi uštede u roku od samo 3 godine, a za razvoj ovih komplikacija najčešće je potrebno više vremena.

HZZO je ostvario brutalne uštede na hospitalizacijama dijabetičara!

Nažalost, još uvijek nemamo objektivne dokaze da se u Hrvatskoj tako nešto dogodilo, ali to ne znači da uštede ne postoje!

U Francuskoj je objavljena ozbiljna studija o "Libre uštedama" na hospitalizacijama!

RELIEF studija analizirala je francusku bazu od čak 74.000 osoba s tip 1 i tip 2 dijabetesom koje su koristile Libre. Da, tamo i dio osoba s tip 2 dijabetesom ima pravo na ove senzore.

Rezultati studije nam govore da su u roku od 12 mjeseci nakon uvođenja Libre senzora:

  • hospitalizacije od ketoacidoze, ozbiljne hipoglikemije, dijabetičke kome i hiperglikemije smanjene za 49% za osobe s tip 1 dijabetesom i 39% za osobe s tip 2 dijabetesom!
  • samo super-opasna dijabetička ketoacidoza smanjena za čak za 56% u osoba s tip 1 i 52% kod onih s tip 2 dijabetesom!
  • hospitalizacije za tip 2 zbog niskog šećera  pale za 11%, a i zbog visokog za 27%

Uštede s Dexcom senzorima

Druga studija objavljena prije samo nekoliko mjeseci u Diabetes Technology & Therapeutics pokazala je da je korištenje Dexcom senzora u skoro 600 osoba s tip 2 dijabetesom smanjilo troškove zdravstvenog sustava za stotine dolara po osobi! Tako su dobri rezultati ostvareni zahvaljujući smanjenju bolničkih troškova zdravstvene skrbi, manjem broju izvanbolničkih posjeta zdravstvenim ustanovama i manjem broju dana provedenih u bolnici.

Novosti: Dexcom napada Libre

Zaključak

RELIEF Libre studija  kao i Dexcom studija dokazale su vezu između korištenja senzora za kontinuirano mjerenje glukoze i smanjenja hospitalizacija u osoba s dijabetesom!

Velike uštede na troškovima zdravstvenog sustava moguće su i tamo gdje ih možda ne očekujemo zato je važno što većem broju ljudi osigurati pristup ovoj tehnologiji!

Dok ćemo mi izražavati zadovoljstvo neodlaskom u bolnicu, HZZO može uživati u uštedama koje senzori donose. Svi sretni 😉.

https://diatribe.org/study-shows-using-cgm-reduced-hospitalizations

¹ izračun usporedbe troškova zasniva se na trenutnim HZZO-ovim "otkupnim" cijenama trakica, lanceta i senzora: 123 trakice mjesečno * 2,32 kn = 286 kn; 123 lancete x 0,42 kn = 51 kn; 286 kn+51 kn= 337 kn. Jedan Libre senzor košta 420 kn i traje 14 dana, dakle u mjesec dana HZZO na dva Libre senzora potroši 840 kn.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: