Novosti: Dexcom napada Libre

Polako su počele curiti informacije o kojima je ovlaš bilo riječi u prošlom članku, naime Dexcom priprema novog vojnika za bitku – kodno ime Dexcom ONE.

Bojišnica o kojoj ćemo ovdje govoriti nije ona „visokotehnološka“ gdje Dexcom trenutno odlično stoji iako će uskoro doživjeti ozbiljniji napad od Libre 3 senzora.

U ovom ćemo se tekstu dotaknuti Dexcomova pokušaja širenja utjecaja na zemlje koje nisu toliko bogate i ne mogu si priuštiti najskuplju tehnologiju.

Nevjerojatna koincidencija je naziv novog proizvoda Dexcom ONE, a koji podsjeća na ime tvrtke koja bi ga trebala distribuirati u Hrvatskoj – Medilab ONE.? Bude li Dexcom ONE jednako dobar kao Medilab ONE, mogao bi napraviti odličan posao.

Što znamo o Dexcom ONE?

Još nisu dostupne precizne informacije o novom Dexcom ONE senzoru. Ono što znam jest da bi cijena trebala biti takva da HZZO ne bi trebao stvarati probleme oko ulaska na A listu pomagala (bez doplate).

A ako imalo poznajete hrvatsku tvrtku Medilab ONE, onda znate da će se „polomiti“ kako bi hrvatskim pacijentima osim Dexcom ONE osigurali i Dexcomov top model Dexcom G6, pa makar i uz doplatu za pacijente. Tu bi HZZO-ova B lista pomagala (uz doplatu) zasjala na najbolji mogući način. Dexcom ONE – džabe, a Dexcom G6 uz doplatu.

Oni s niskim osjećajem vlastite vrijednosti odmah će pomisliti da je Dexcom pripremio „jeftino smeće“ za Bugarsku gdje će prvo krenuti, a potom za ova naša jadna balkanska tržišta. Neki su slično tvrdili za Libre kad je dolazio u Hrvatsku („hibridno govno“), tako da će  modernija verzija iste priče sigurno ponovno oživjeti.

Naravno da to nije istina i Dexcom neće napraviti „jeftino smeće“ kao što ni Abbott nije napravio „hibridno govno“. Da, odrezat će neke funkcije Dexcom ONE senzoru kako im bogati Slovenci i Nijemci ne bi komplicirali oko skupljih G6 senzora i rušili tamo cijene. Ipak, uvjeren sam da će alarmi ostati, a i da funkcije koje maknu neće previše nedostajati većini bugarskog i balkanskog naroda s dijabetesom.

Ovo su specifikacije idućeg Dexcom G7 “high end” senzora, što mislite koje će od njih imati Dexcom One?

Ako mislite da su sve ovo naklapanja, evo linka na anonimni i ekskluzivni video koji je osvanuo na YouTube kanalu prije samo koji dan i nadajmo se da neće nestati (obratite pažnju na Dexcom ONE logo na vrhu i hvala Tim Street-u na dojavi):

 

Zaključak

Nemojmo se zavaravati, Abbott ne spava na lovorikama najpopularnijeg senzora u Hrvatskoj i svijetu. O najnovijem i najmanjem Libre 3 senzoru imali ste prilike čitati i na ovom portalu. Sada se L3 prodaje po istoj cijeni kao Libre 1 svakome tko ima internacionalnu kreditnu karticu i prijatelja s adresom u Njemačkoj.

Osim toga, Libre 1 već je dovoljno dugo na tržištu da bi mu se moglo dogoditi ozbiljnije spuštanje cijena (sjetite se Francuske i cijene od samo 37 €) pa da napadnu npr. i tržište osoba s dijabetesom tip 2.

Ako se Abbott Hrvatska uplaši Dexcom One senzora i uspije taj strah prenijeti na globalni Abbott – eto i nama Libre 3. Sigurno su vrlo motivirani u želji da Libre zadrži 98% udjela tržišta senzora u Hrvatskoj, a odlično stoje i u Sloveniji.

Ne zaboravimo još Medtrum i Medtronic senzore s kalibracijom krvlju, oni su već sada na HZZO-ovoj listi. U njihovom dvorištu također uskoro očekujemo novije verzije bez spomenute kalibracije.

Kako bilo, osobe s tip 1 dijabetesom u Hrvatskoj imaju pregršt razloga za zadovoljstvo.

Uskoro više.


Još iz kategorije CGMS/FGMS: