Davor Skeledžija

Novosti: Dexcom napada Libre

27/09/2021

Polako su počele curiti informacije o kojima je ovlaš bilo riječi u prošlom članku, naime Dexcom priprema novog vojnika za bitku – kodno ime Dexcom ONE.

Bojišnica o kojoj ćemo ovdje govoriti nije ona „visokotehnološka“ gdje Dexcom trenutno odlično stoji iako će uskoro doživjeti ozbiljniji napad od Libre 3 senzora.

U ovom ćemo se tekstu dotaknuti Dexcomova pokušaja širenja utjecaja na zemlje koje nisu toliko bogate i ne mogu si priuštiti najskuplju tehnologiju.

Nevjerojatna koincidencija je naziv novog proizvoda Dexcom ONE, a koji podsjeća na ime tvrtke koja bi ga trebala distribuirati u Hrvatskoj – Medilab ONE.? Bude li Dexcom ONE jednako dobar kao Medilab ONE, mogao bi napraviti odličan posao.

Što znamo o Dexcom ONE?

Još nisu dostupne precizne informacije o novom Dexcom ONE senzoru. Ono što znam jest da bi cijena trebala biti takva da HZZO ne bi trebao stvarati probleme oko ulaska na A listu pomagala (bez doplate).

A ako imalo poznajete hrvatsku tvrtku Medilab ONE, onda znate da će se „polomiti“ kako bi hrvatskim pacijentima osim Dexcom ONE osigurali i Dexcomov top model Dexcom G6, pa makar i uz doplatu za pacijente. Tu bi HZZO-ova B lista pomagala (uz doplatu) zasjala na najbolji mogući način. Dexcom ONE – džabe, a Dexcom G6 uz doplatu.

Oni s niskim osjećajem vlastite vrijednosti odmah će pomisliti da je Dexcom pripremio „jeftino smeće“ za Bugarsku gdje će prvo krenuti, a potom za ova naša jadna balkanska tržišta. Neki su slično tvrdili za Libre kad je dolazio u Hrvatsku („hibridno govno“), tako da će  modernija verzija iste priče sigurno ponovno oživjeti.

Naravno da to nije istina i Dexcom neće napraviti „jeftino smeće“ kao što ni Abbott nije napravio „hibridno govno“. Da, odrezat će neke funkcije Dexcom ONE senzoru kako im bogati Slovenci i Nijemci ne bi komplicirali oko skupljih G6 senzora i rušili tamo cijene. Ipak, uvjeren sam da će alarmi ostati, a i da funkcije koje maknu neće previše nedostajati većini bugarskog i balkanskog naroda s dijabetesom.

Ovo su specifikacije idućeg Dexcom G7 "high end" senzora, što mislite koje će od njih imati Dexcom One?

Ako mislite da su sve ovo naklapanja, evo linka na anonimni i ekskluzivni video koji je osvanuo na YouTube kanalu prije samo koji dan i nadajmo se da neće nestati (obratite pažnju na Dexcom ONE logo na vrhu i hvala Tim Street-u na dojavi):

https://youtu.be/OvVa_Btho9M

 

Zaključak

Nemojmo se zavaravati, Abbott ne spava na lovorikama najpopularnijeg senzora u Hrvatskoj i svijetu. O najnovijem i najmanjem Libre 3 senzoru imali ste prilike čitati i na ovom portalu. Sada se L3 prodaje po istoj cijeni kao Libre 1 svakome tko ima internacionalnu kreditnu karticu i prijatelja s adresom u Njemačkoj.

Osim toga, Libre 1 već je dovoljno dugo na tržištu da bi mu se moglo dogoditi ozbiljnije spuštanje cijena (sjetite se Francuske i cijene od samo 37 €) pa da napadnu npr. i tržište osoba s dijabetesom tip 2.

Ako se Abbott Hrvatska uplaši Dexcom One senzora i uspije taj strah prenijeti na globalni Abbott – eto i nama Libre 3. Sigurno su vrlo motivirani u želji da Libre zadrži 98% udjela tržišta senzora u Hrvatskoj, a odlično stoje i u Sloveniji.

Ne zaboravimo još Medtrum i Medtronic senzore s kalibracijom krvlju, oni su već sada na HZZO-ovoj listi. U njihovom dvorištu također uskoro očekujemo novije verzije bez spomenute kalibracije.

Kako bilo, osobe s tip 1 dijabetesom u Hrvatskoj imaju pregršt razloga za zadovoljstvo.

Uskoro više.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: