Davor Skeledžija

Dexcom dolazi u Hrvatsku!

09/08/2021

Vrlo važno je odmah na početku naglasiti da za ovu informaciju portal naInzulinu.com nije dobio službenu potvrdu od glavnih aktera ove priče. Dakle, ovo je zasad neslužbena informacija, ali ako pratite ovaj portal, znate da baš i ne griješimo. ?

Javna je tajna da je Dexcom održao vrlo ozbiljno natjecanje među ozbiljnim hrvatskim firmama i da je nakon nekoliko krugova konzultacija, prezentacija i analiza – pobijedila tvrtka MEDILAB ONE.

Ponavljam, nitko tu informaciju nije niti potvrdio niti zanijekao.

Tvrtka MEDILAB ONE već je dugi niz godina poznata kao „market leader“ na području trakica za krv, konkretno riječ je o sustavu „Ascensia Contour NEXT“. Nedavno su našu ogromnu pažnju i interes pobudili kada su od tvrtke Insulet osigurali zastupstvo za OmniPod inzulinsku pumpu bez katetera. Riječ je o najstarijoj i najpoznatijoj takvoj pumpi, stoga ne iznenađuje da su se izborili i za Dexcom.

Bežični kućni pankreas – Wireless Closed Loop!

Koji Dexcom senzori dolaze u Hrvatsku?

Znamo da je u Sloveniju nedavno došao Dexcom glavom i bradom, zamijenivši svog dosadašnjeg zastupnika tvrtku Roche. Svojim dolaskom doveli su posljednju komercijalno dostupnu verziju Dexcom G6 koja nema kalibraciju krvlju, ali ju je po želji moguće uključiti.

Dexcom generacija 6 – detaljan osvrt

Analizom cijena moguće je zaključiti da je Dexcom G6 skuplji u odnosu na Libre, pa i ostale senzore, stoga je veliko pitanje hoće li baš ovi senzori doći u Hrvatsku. Time bi Dexcom riskirao HZZO-ovu doplatu ili bi si potencijalno ugrozio otkupne cijene kod osiguravatelja na stranim tržištima.

S obzirom na to da je procurila informacija kako se Dexcom zanima i za još siromašnija balkanska tržišta - jedan od zaključaka je da pripremaju novi proizvod koji će cjenovno biti prilagođeniji, a i da će ključne funkcije biti zadržane.

Naravno, idealno bi bilo da dođu i s tim novim proizvodom, ali i sa standardnim Dexcom G6, pa tko voli nek' izvoli. Nije HZZO uzalud izmislio dodatnu listu pomagala uz doplatu za nadstandard 🙂 .

Kada očekujemo dolazak Dexcoma?

Neslužbeno je moguće doznati da, ako sve bude po planu, to bi se moglo dogoditi u prvom kvartalu 2022. godine. No, u cijelom svijetu vlada nestašica određenih poluvodiča važnih za proizvodnju elektronike, pa su i ovdje moguće odgode. Svakoj kompaniji je prioritet osigurati nesmetanu opskrbu postojećih tržišta.

Zaključak

Libre, Medtrum i Medtronic senzori trenutno su u Hrvatskoj. Dexcom bi bio četvrti, a kako stvari stoje – ni to nije sve. Živimo u vrlo uzbudljivom vremenu tehnologije i dijabetesa. Dijabetes imam više od 30 godina i većinu tog vremena proveo sam u dosadi i bijedi što se tehnologije tiče.

Kad je o tehnologiji riječ, ne zaboravimo da je jedino u Hrvatskoj lansirana i najmodernija, svjetski jedinstvena mobitel aplikacija za geolokaciju i pomoć dijabetičarima u nevolji - DiaHelp. Upute i link za instalaciju nalaze se na Diahelp.app portalu, a jedna vrlo ozbiljna priča o osobi u nevolji i njenom anđelu - ovdje.

Uglavnom, čim dobijemo službenu potvrdu ovih najava Dexcoma u Hrvatskoj - bit će objavljene.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: