Dexcom generacija 6 – detaljan osvrt

Koristili bezbolno kontinuirano mjerenje glukoze ili ne, gotovo svaku osobu s dijabetesom zanima kamo ide ova tehnologija, njezina preciznost, cijene, praktičnost i slično.

Ovog trena najveća se bitka vodi između dva titana − Abbotta i Dexcoma, a uskoro ćete se uvjeriti da udarci koje zadaju jedan drugom nisu mali. Do sada je situacija bila relativno jednostavna, Dexcom je bio tzv. rtCGMS, dakle „onaj s alarmima“, a Abbott Libre je bio onaj mali „bez alarma“. Oni koji su do sada teško hvatali, sada će još teže…

Prvo je Dexcom udario početkom godine i to tamo gdje boli – uveo je G6 opciju bez kalibracije. Nismo dugo čekali za kontraudarac. Abbott je solidno jako raspalio i tijekom posljednjeg EASD-a predstavio Libre 2 s nekom vrstom alarma i većom preciznošću. Sve o Libre 2 možete pročitati ovdje. U tekstu je između redaka vidljivo moje nezadovoljstvo „alarmima“ kako ih vidi Abbott, no teško se žaliti obzirom na to da će Libre 2 s „alarmima“ koštati ravno 0 kn više od prve verzije Librea. Da je Abbott prije 2 tjedna stvarno predstavio pravi čistokrvni rtCGMS, Dexcomu bi se loše pisalo. Ne samo da je Abbott tvrtka koja po svojoj veličini može progutati Dexcom za doručak, već bi daljnje širenje i razvoj Dexcoma zbog pravih Abbottovih alarma bili prilično otežani. Ni ovako im neće biti lako. Zamislite kako će HZZO-u biti teško objasniti zašto je Dexcom s „prediktivnim alarmima“ i dalje odličan izbor iako Abbott ima „kvazialarme“, uskoro o tome. U ovoj fazi gdje je broj igrača na tržištu vrlo malen – teškoće ne želimo nikome.

Vratimo se na Dexcom i najveće iznenađenje – fantastične cijene
Na žalost, fantastične cijene se za sada odnose samo na Veliku Britaniju, a nikako na nama bližu Njemačku gdje smo obnovili stara i ostvarili nova prijateljstva kada smo kupovali Libre. Američki regulator (FDA) konačno je odobrio korištenje ove rtCGMS opreme bez monitora ili posebnog prijamnika. To znači da sada i službeno možete svoje šećere pratiti samo na mobitelima, a to pak znači da je cijena korištenja ove opreme prilično pala s obzirom na to da skoro svi imamo pametne telefone. Ovdje postoji jedna važna ograda zbog toga što su Dexcomovi programeri ogromne lijenčine i broj podržanih mobitela je malen. Dobra vijest je da se lista ipak lagano proširila otkad je pratim. Posljednju verziju moguće je provjeriti na internetskoj adresi https://www.dexcom.com/dexcom-international-compatibility. Nemojte si dozvoliti da vam, kao meni, stigne testni paket, a da nemate adekvatan mobitel. Hvala ekipi na Facebook Libre grupi što su mi osigurali i iPhone i iWatch za testiranje Dexcoma. Da, vidim i ja ironiju.

Zašto su cijene odlične i koliko su odlične?
Zato što je senzor u UK-u zadržao istu cijenu od 60-ak EUR-a, a produženo mu je on label trajanje sa 7 na 10 dana! Ali, ni to nije sve! Ako ste „ozbiljan kupac“ i odlučite redovno nastaviti koristiti njihovu opremu, najnoviji vrlo tanki i elegantni G6 odašiljač (eng. transmitter) će vam prodati za čitavih 0 kn tijekom cijelog perioda korištenja opreme! Drugim riječima, ako uzmete njihovu „pretplatu“ i kupujete neophodna 3 senzora mjesečno (180 €), odašiljač će vas koštati čitavih 0 kn, jednako kao i prijamnik, pod uvjetom da koristite vlastiti postojeći mobitel s gornjeg spiska. Uz malo kreativnosti, mi Balkanci, bismo sigurno mogli naći načina da ovu ponudu napravimo još boljom. 🙂

Samo po sebi je jasno da to i dalje nisu nimalo mali novci, no u kontekstu cijena nekada i danas, napredak je više nego vidljiv. Podsjetimo da je nekad G4 prijamnik koštao 530 €, a odašiljač (eng. transmitter) 470 €! Britanci će rado primiti hrvatske kartice, ali adresa isporuke će i dalje morati biti negdje u Velikoj Britaniji, barem dok netko ne nađe britanski pandan njemačkom mailboxDe.com za prepakiravanje pošte. 🙂

Dexcom G6 preciznost i kalibracija u usporedbi s G5
Dexcom je u svojoj G6 verziji napravio vrlo logičnu i pametnu stvar, omogućio je dva načina korištenja svog sustava: bez kalibracije (kao Libre) i varijantu uz kalibraciju. Očekivano, uz kalibraciju ćete imati nešto veću preciznost, tj. niži MARD. S obzirom da sam u vrijeme G6 testiranja na sebi imao G5 odašiljač na closed loopu (članak I ja imam umjetni pankreas), usporedio sam ta dva, što i nije baš najpoštenije. Naime, G5 je neophodno kalibrirati krvlju, što sam i radio, dok sam G6 u prvoj fazi koristio bez kalibracije – dakle, cijedio sam iz njega najviše što sam mogao. Osim toga, važno je napomenuti da sam stari G5 koristio sa službeno nepodržanom aplikacijom xDrip s obzirom na to da je G5 odašiljač neautorizirano „popravljan“. Točnije,  zamijenjena mu je prazna baterija, a to Dexcom ni u snu ne dozvoljava jer mu time otimamo zaradu na odašiljačima. Za divno čudo, G6 sam za početak koristio gotovo potpuno u skladu sa „željama i pozdravima“ Dexcoma te regulatornim agencijama, osim što sam morao zavarati Apple iStore da sam u UK-u da bih mogao instalirati Dexcom G6 aplikaciju (Tunnel Bear VPN).

Dexcom G5 i G6 su se hrabro borili, no G5 je s kalibracijom krvlju, kad se sve zbroji, bio nešto precizniji. Dakle „hakirani“ Dexcom G5, s neslužbenom xDrip aplikacijom uz kalibraciju krvlju je u mom slučaju na kraju za dlaku potukao novi Dexcom G6 bez kalibracije krvlju u donekle službeno podržanoj konfiguraciji.

Lijevo Huawei 2 prima podatke s xDripa i G5, desno Apple iWatch prima podatke iPhone i G6 odašiljača

Naravno, u trenutku kada sam G6 počeo kalibrirati krvlju postao je jednako precizan kao G5, čak i precizniji.

Je li Dexcom džabe krečio?
Naravno da nije, puno je argumenata koji će podržati ovu tvrdnju pa krenimo redom.

Jednostavnost instalacije senzora
Uspoređivati jednostavnost namještanja G4/G5 senzora s G6 senzorom je kao da uspoređujete ljetnu noć s dočekom Nove godine na Trgu bana Jelačića. Doduše, Dexcom G4 sam testirao davne 2014. u Maroku (Iglom i CGMS-om preko granice – Maroko) i tada je to bila uistinu svemirska tehnologija. Taj isti inserter danas u usporedbi s G6 izgleda kao sprava za mučenje i sva sreća da je neki nadobudni Dexcom inženjer svojedobno poželio i uspio sakriti igletinu koja služi za umetanje senzora. Da ne govorimo o tome da je G4 na ruku gotovo nemoguće samostalno aplicirati, hmm, možda zato preporučaju trbuh. S G6 senzora jednostavno skinete naljepnicu, zalijepite ga na kožu, maknete jedan osigurač i pritisnete gumb – GOTOVO. Mana G6 senzora je u tome što će količina plastike koju treba redovno bacati zabrinuti čak i one kojima je ekologija zadnja na listi prioriteta. Ako vas zanima usporedba postavljanja Libre i G6 senzora, mislim da je G6 malo jednostavniji, no i jedan i drugi ćete postavljati bez ikakvih problema nakon vrlo kratkog vremena.

G6 i G4/G5 inserteri. Izvor: DiaTribe

Jednostavnost „puštanja u rad“
Ako zanemarimo činjenicu da moramo varati Apple iStore i pretvarati se da smo u UK-u pomoću Tunnel bear ili slične aplikacije, sve ostalo je vrlo jednostavno i intuitivno. Vrlo logično sučelje aplikacije će vas uz kratke slikovne i video-upute voditi kroz ostatak instalacije i eventualne kalibracije.

Izvor: Dexcom.com

Ostale prednosti
Naravno da je bolje i jednostavnije imati senzor koji traje 10 dana, nego onaj koji traje 7 dana. No, predugo također nije dobro. Vrlo je ružno vidjeti ruku nekoga tko G4/G5 senzore produljuje na 4 tjedna, a i zdravstveno je riskantno.

Ako je vjerovati internetu, do sada je preciznost Dexcomovih senzora bila smanjena ako je bio u dodiru s paracetamolom, a ova nova generacija senzora će biti precizna čak i ako dođe u dodir s njime.

Izvor: DiaTribe

Tanji profil odašiljača i senzora vrlo je važna prednost. Uspjeli su novi G6 senzor s Bluetoothom zapakirati u kućište tanjeg profila što ga čini ljepšim i diskretnijim za uporabu. Iako je ipak deblji od Librea, šanse da ga slučajno otkinete o štok su ipak nešto manje.

Nadalje, Dexcom G6 odašiljač ima memoriju od nekoliko sati. To pak znači da ako vam je mobitel bio izvan Bluetooth dometa neko vrijeme ili ugašen, prilikom novog spajanja iz memorije odašiljača će u mobitel biti poslani podaci koji nedostaju. Kod prijašnjih verzija odašiljača ste tu imali rupu, a sada zbilja dobro radi i kod originalne Dexcom aplikacije i kod xDripa – bravo Dexcom!

Automatsko predviđanje hipoglikemije! Zbilja radi!
To je ono nešto zbog čega Dexcom može do neba biti zahvalan Abbottu, rat ipak nije tako bespoštedan. Naime, s obzirom na to da Libre 1 nema alarme, a najavljeni Libre 2 ima kvazialarme; Abbott za sada može samo sanjati o automatskom predviđanju hipoglikemija (osim uz MiaoMiao ili BlueCon, što nije službeno podržano). Prvi puta sam sličnu funkciju testirao kod Medtronic 640G inzulinske pumpe (Detaljni test nove inzulinske pumpe 640G!) koja će, ne samo predvidjeti hipoglikemiju, već i isključiti isporuku inzulina dok se stanje ne stabilizira. Dexcom G6 je sličnu funkciju nazvao urgent low soon alert i uistinu će vas nakon što se zadovolje određeni uvjeti (pad razine šećera ispod određene granice i određenom brzinom) upozoriti da ćete uskoro pasti u hipoglikemiju! Sve što treba napraviti je uzeti malo dekstroze ili čak čokolade te će hipoglikemija biti u potpunosti izbjegnuta. S obzirom da ste čokoladu „mrknuli“ prije hipoglikemije, sasvim je izvjesno da će biti vremena da i ona počne na vrijeme djelovati. Naravno, ako kao i obično pretjerate s čokoladom, ne gine vam hiperglikemija.

Kao što rekoh, sličnu funkcionalnost alarma prije hipoglikemije možete postići i s Libreom, ali morate imati neslužbene Bluetooth adaptere MiaoMiao ili BluCon, te koristiti npr. neslužbenu xDrip aplikaciju. Prediktivni alarmi za hipoglikemiju funkcioniraju i s Dexcomom G5, ali opet s xDrip aplikacijom.

Udaljeno praćenje šećera – radi odlično!
Imate dijete čije šećere želite pratiti na svom mobitelu? Nema problema, na svom mobitelu ćete instalirati tzv. follower aplikaciju, povezati ju s djetetovim mobitelom i to je sve. Super vijest je da je follower aplikacija dostupna za puno više modela mobitela te da se potvrđivanje mastera i followera radi slanjem najobičnijeg e-maila. Testirao sam to tako što je jedan G6 senzor koristila jedna mlada dama koju ćemo za potrebe ovog teksta zvati Tara, a ja sam instalirao follower.

Tara i njen senzor

Prvi dan je bilo sve mirno, ali drugi mi je usred sastanka mobitel počeo divljati i nije prestajao, tako da sam morao izaći van, nazvati Taru da provjerim jel’ diše i potom ugasio mobitel. Naravno, sve je bilo u redu i krivulja se uskoro vratila unutar normalnih vrijednosti. Na žalost, geolokacija s „legalnom“ Dexcom aplikacijom nije moguća, ali uvijek možete koristiti funkciju Where is my iPhone ili Where is my Android s  kojom možete locirati onoga tko je u hipoglikemiji i eventualno mu spasiti život. Osim toga, aplikacija xDrip ima odličnu funkciju gdje automatski SMS-om šalje GPS kordinate, približnu adresu i predefiniranu poruku (npr. „SPASI MEE!“), sve u slučaju da se zadovolje određeni uvjeti koje vi definirate.

Što mi se nije svidjelo kod Dexcoma G6?
Najveće zamjerke koje imam odnose se na aplikaciju, a posebno je iritantno što ih je vrlo jednostavno riješiti samo s malo dobre volje i resursa:

1) Kada padnete npr. u hipoglikemiju, xDrip aplikacija ima fantastičnu opciju snooze alarm pomoću koje dajete do znanja da ste shvatili da imate hipoglikemiju i odgađate alarme za npr. 30 minuta. Kao kad vas elektronska budilica ujutro probudi, a vi pritisnete onaj gumb da vam ostavi još malo sna. Nevjerojatno dobra stvar koje se autori Dexcom legalne aplikacije još nisu dosjetili, tako da alarmi znaju nepotrebno zvoniti.

2) Piktogrami za hranu i inzulin: Libre aplikacija i Libre čitač imaju fantastičnu opciju da kada jedete ili uzmete inzulin, to jednostavno i brzo unesete u aplikaciju. To ima i Dexcom, no ključna je razlika u tome što uneseni podatak/piktogram odmah na ekranu tj. grafu kod Dexcoma nećete vidjeti. Da, vidjet će se poslije na analizi, ali u realnom vremenu, odmah nakon unosa − ništa. Takva trenutna vizualizacija hrane i inzulina nevjerojatno je zgodna za učenje trendova i utvrđivanje perioda nakon kojeg inzulin ili hrana djeluju.

 

 

WTF Dexcom? Di su jabučica i igla??

3) Ranije spomenuto ograničenje instalacije glavne aplikacije samo na određene mobitele. Vidi se da je riječ o američkoj tvrtci, gdje je iPhone iznimno popularan, ali i da rade na proširenju.

Usporedba preciznosti Dexcoma i Librea!
Tko je izdržao do ovdje, isplatilo mu se. Naime, spomenuta mlada dama pod imenom Tara je na nozi imala instaliran Libre senzor, a ja sam joj na ruku „metnul’“ Dexcom G6. Ni ovo nije sjajna usporedba, jer bi joj po PS-u Libre trebao biti na ruci, a Dexcom na trbuhu ili iznad guze, gdje mi nije dala da joj ga postavim. Ali, tko još poštuje pravila i nosi senzore tamo gdje mu proizvođač nalaže? 🙂

Kako to obično bude, žene su pedantnije i evo Tarinih podataka:

Namjerno sam ostavio cijelu tablicu, kako bi pametniji među nama mogli donijeti još pokoji zaključak. Ono što bih ja zaključio je da su na Tari i Libre i Dexcom zbilja dobri, ali da je u ovom testiranju Dexcom G6 ipak bio mrvicu bolji, ne puno. Jedan od razloga možda leži u tome što je Libre senzor ipak star 4 godine, dok je Dexcom G6 predstavljen tokom 2018-e. Ipak, to ne znači da u vašem konkretnom slučaju Libre ne bi odnio pobjedu, posebno kada su brojke tako blizu. Svi znamo da kod različitih osoba različita oprema i algoritmi daju različite rezultate.

Također, iako je kod testiranja u krvi korišten kvalitetan Ascensia Contour Next ONE aparatić, ni mjerenje u krvi, iako preciznije, nije Bogom dano i također su moguće pogreške.

Libre i Dexcom – “ljuti” neprijatelji

Produljenje Dexcom G6 senzora!?
Naravno da je moguće. Dexcom se u suradnji s američkom regulatornom agencijom FDA potrudio dodatno nam zakomplicirati produljenje senzora zbog insulin dosing decisions approval-a, ali nije prestrašno. xDrip neslužbena aplikacija će automatski produljivati senzor, a upute kako produljiti senzor uz službenu aplikaciju potražite na Googleu utipkavši Dexcom g6 extend sensor. Koliko sam primjetio, strana iskustva pokazuju da baš i nećete uspjeti iz njega izvući čak 4 tjedna što je bilo moguće s Dexcom G4/G5.

Zaključak
Kao i do sada, nemoguće je eksplicitno zaključiti koji je bolji i/ili precizniji. Takve pametnjakoviće koji bahato zaključe da je Dexcom generalno bolji od Librea (ili obratno) – ekipa na Facebooku najčešće razapne. Čak i stara Metronic Veo pumpa s Enlite CGMS senzorom ima svojih obožavatelja, ja ih znam barem troje, a kako ne bi Libre i Dexcom. Ono što je sigurno je da je Dexcom G6 kao kompletan proizvod pokazao primjetan i stabilan napredak zbog čega svi trebamo biti zadovoljni.

Treba li prijeći na Dexcom G6?
Za one u Hrvatskoj koji su ostvarili pravo na Libre preko HZZO-a odgovor je vrlo jednostavan – NE.

Onima koji bi sad najrađe kukali i naricali nad svojom sudbinom jer mi „jadni” u Hrvatskoj nemamo Dexcom, najrađe bih uveo masnu pretplatu na ovaj portal. Imamo Libre, a doći će i Dexcom ili netko treći. Možda Medtronic Guardian koji ne zahtijeva pumpu i već je neko vrijeme dostupan u Sloveniji. Pogledajte npr. Srbe – nemaju niti jedan CGM, a ono što imaju je gomila uhljeba na carini koja ih obožava oderat’ skoro svaki puta kada naruče ovu vrijednu medicinsku opremu iz inozemstva.

Na G6 jednako neće prijeći oni koji svoje Dexcom senzore elegantno nabavljaju preko Metke iz slovenskog Rochea ili Kuchte iz Aimport Češka, tamo G6 još nije dostupan. Što se Njemačke tiče, kada/ako se uspijete probiti na njihov webshop oblit će vas hladan znoj kada vidite da oni tu istu opremu prodaju za iznos od 313 € mjesečno u usporedbi s britanskih 180 €/mj.!

Naravno, ako se ne možete dočepati HZZO-ovog Librea, a imate nekog u UK-u te ste u mogućnosti uložiti određeni novac u svoje zdravlje − Dexcom G6 je sigurno zanimljiva opcija za razmisliti s obzirom na cijenu, mogućnosti i kvalitetu.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije CGMS/FGMS: