Abbott predstavio FreeStyle Libre 2 @EASD 2018!

Ono što se u kuloarima najavljivalo se upravo obistinilo! U Berlinu na EASD 2018 (European Association for the Study of Diabetes) su objavljene informacije o novoj generaciji Libre 2 senzora i monitora!

Informacije su još uvijek površne, ali:

  • novi sustav je dobio Europski CE certifikat što znači da je proizvod praktički spreman i za Hrvatsko tržište,
  • ključne nove funkcije su 3 alarma za: niski šećer, visoki šećer i alarm kada je senzor izvan dometa čitača,
  • zgodno je da osim što Libre mjeri glukozu svake minute, sada će Libre 2 te alarme u slučaju potrebe preko bluetooth-a bežično slati svake minute (Dexcom i Medtronic mjere glukozu svakih 5 minuta),
  • cijena Libre 2 sustava će biti identična originalnom FreeStyle Libre sustavu koji je predstavljen „davne“ 2014. godine

A sada hladan tuš:

Ako pažljivo više puta pogledate gornju i ostale fotografije te službenu objavu za medije na kraju teksta, vjerujem da ćete zaključiti isto što i ja, a to je da će Libre 2 senzor poslati spomenute alarme Libre 2 čitaču, ALI neće poslati i razinu šećera. Za trenutnu razinu glukoze, graf te trend njenog kretanja ćete i dalje morati skenirati senzor putem NFC-a.

Ovo su sve preliminarne informacije iz nepotpune objave za medije i Twitter objava/fotografija s predavanja na EASD konferenciji, stoga će vjerojatno biti još dopuna i ispravaka. Bit će zanimljivo vidjeti kako će sve funkcionirati s mobitelima koji imaju i bluetooth i NFC.

Novi senzor će definitivno biti drugačiji nego sadašnji koji je dostupan i u Hrvatskoj, vrlo je izvjesno da je i MARD novog senzora niži, dakle preciznost je veća. U njega će biti ugrađen dodatni bluetooth odašiljač koji neće slati kompletnu informaciju, nego spomenute tri vrste alarma (low, high i out of range).

Preliminarni zaključak
Ako je sve ovo gore točno, Abbott uistinu zaslužuje titulu “kralja hibrida” 🙂 Iako sam malo razočaran, činjenica je da Libre 2 objektivno ima novu funkcionalnost koju će mnogi cijeniti. Ako tome još dodamo činjenicu da je “besplatna”, tj. po istoj cijeni kao prošla verzija – razloga za zadovoljstvo definitivno ima više nego dovoljno.

Da se Abbott lijepo isprsio potvrđuje podatak da ugradnja Bluetooth tehnologije nije jeftina. Ne govorim samo o dodatnom hardware-u, već i o licenci za korištenje Bluetooth tehnologije. To sve objektivno više košta, a kako trenutno stvari stoje – rasta cijene finalnog proizvoda neće biti.

Vjerujem da ćemo uskoro imati detaljnije informacije i eventualne ispravke.

Izvori: Abbott Mediaroom Press relaase  i Twitter


Još iz kategorije CGMS/FGMS: