Davor Skeledžija

Abbott predstavio FreeStyle Libre 2 @EASD 2018!

01/10/2018

Ono što se u kuloarima najavljivalo se upravo obistinilo! U Berlinu na EASD 2018 (European Association for the Study of Diabetes) su objavljene informacije o novoj generaciji Libre 2 senzora i monitora!

Informacije su još uvijek površne, ali:

  • novi sustav je dobio Europski CE certifikat što znači da je proizvod praktički spreman i za Hrvatsko tržište,
  • ključne nove funkcije su 3 alarma za: niski šećer, visoki šećer i alarm kada je senzor izvan dometa čitača,
  • zgodno je da osim što Libre mjeri glukozu svake minute, sada će Libre 2 te alarme u slučaju potrebe preko bluetooth-a bežično slati svake minute (Dexcom i Medtronic mjere glukozu svakih 5 minuta),
  • cijena Libre 2 sustava će biti identična originalnom FreeStyle Libre sustavu koji je predstavljen „davne“ 2014. godine

A sada hladan tuš:

Ako pažljivo više puta pogledate gornju i ostale fotografije te službenu objavu za medije na kraju teksta, vjerujem da ćete zaključiti isto što i ja, a to je da će Libre 2 senzor poslati spomenute alarme Libre 2 čitaču, ALI neće poslati i razinu šećera. Za trenutnu razinu glukoze, graf te trend njenog kretanja ćete i dalje morati skenirati senzor putem NFC-a.

Ovo su sve preliminarne informacije iz nepotpune objave za medije i Twitter objava/fotografija s predavanja na EASD konferenciji, stoga će vjerojatno biti još dopuna i ispravaka. Bit će zanimljivo vidjeti kako će sve funkcionirati s mobitelima koji imaju i bluetooth i NFC.

Novi senzor će definitivno biti drugačiji nego sadašnji koji je dostupan i u Hrvatskoj, vrlo je izvjesno da je i MARD novog senzora niži, dakle preciznost je veća. U njega će biti ugrađen dodatni bluetooth odašiljač koji neće slati kompletnu informaciju, nego spomenute tri vrste alarma (low, high i out of range).

Preliminarni zaključak
Ako je sve ovo gore točno, Abbott uistinu zaslužuje titulu "kralja hibrida" 🙂 Iako sam malo razočaran, činjenica je da Libre 2 objektivno ima novu funkcionalnost koju će mnogi cijeniti. Ako tome još dodamo činjenicu da je "besplatna", tj. po istoj cijeni kao prošla verzija - razloga za zadovoljstvo definitivno ima više nego dovoljno.

Da se Abbott lijepo isprsio potvrđuje podatak da ugradnja Bluetooth tehnologije nije jeftina. Ne govorim samo o dodatnom hardware-u, već i o licenci za korištenje Bluetooth tehnologije. To sve objektivno više košta, a kako trenutno stvari stoje - rasta cijene finalnog proizvoda neće biti.

Vjerujem da ćemo uskoro imati detaljnije informacije i eventualne ispravke.

Izvori: Abbott Mediaroom Press relaase  i Twitter

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: