OmniPod dolazi u Hrvatsku!

Jedna od najjačih tvrtki na području dijabetesa u Hrvatskoj, MEDiLAB, potpisala je ekskluzivni ugovor s američkom tvrtkom Insulet o zastupanju u Republici Hrvatskoj! Naravno, dovest će njihovu posljednju, OmniPod Dash, pumpu bez katetera.

Glavne karakteristike OmniPod Dash-a:

Oni s malo dužim stažem znaju da je tvrtka MEDiLAB (koja se odnedavno zove MEDiLAB ONE!) već imala iskustva s inzulinskim pumpama, konkretno Medtronicom u prošlosti. S obzirom na to i na ogromnu prisutnost MediLAB-a u svijetu dijabetesa u Hrvatskoj – logično je zaključiti da si je Insulet našao odličnog partnera na ovim prostorima!


Kakvu inzulinsku pumpu želite?
Na nedavnom tehnološkom panelu ZDD-a i portala naInzulinu.com, postavljeno je jedno vrlo zanimljivo anketno pitanje na koje ste jako inteligentno odgovorili:


Da, 54 % ispitanika je odgovorilo da im je najvažnije kod pumpe da imaju povezani senzor (SAP), ali čak 31 % ih je odgovorilo da im je najvažnije da imaju pumpu bez katetera! To je veliko ohrabrenje MEDiLAB-u da krene s ovom pumpom i da spremno dočeka OmniPod Horizon sljedeću generaciju. Horizon će direktno komunicirati s Dexcom i Abbott senzorima i omogućiti nam sveti gral moderne tehnologije i dijabetesa – closed loop!

Closed loop je sustav u kojem inzulinska pumpa svakih nekoliko minuta očitava razinu glukoze te, ovisno o tome, automatski povećava ili smanjuje isporuku inzulina!

Tko je doprinio ovome?
Pogledajte video koji su pogledali cijeli Insulet i MEDiLAB, a koji je sigurno doprinio ovakvom razvoju događaja i skromno molim da uključite zvučnike jer sam ja birao glazbu. 😉

Na Facebooku postoji mala, ali vrlo povezana zatvorena grupa, OmniPod Hrvatska. U njoj se nalaze osobe koje o vlastitom, nemalom trošku financiraju OmniPod inzulinske pumpe te pomažu i osnažuju nove korisnike. Da, ponekad rade i ono što ne bi smjeli – doslovce postavljaju inzulinsku pumpu drugim korisnicima, ali tko će? Srećom, pod njihovim pritiskom polako su se pojavili i dijabetolozi također spremni pomoći svojim pacijentima s OmniPOD-om, iako im regule to nisu dopuštale.

MEDiLAB će prvo ovim pacijentima pomoći. Sada će im moći pružiti kvalitetnu lokalnu podršku, kao i njihovim dijabetolozima koji više neće kršiti pravila pomažući svojim pacijentima s OmniPOD-om.

Tko će sve to platiti?
Za početak ćete cijeli ovaj sustav morati financirati iz vlastitog džepa, no svima je jasno da dugoročno, bez pomoći nacionalnog zdravstvenog osiguranja (HZZO-a), ova priča neće imati sretan kraj. Naravno da bismo svi željeli da pumpa završi na A listi pomagala HZZO-a i to je jedan jako lijep cilj. No, utješna nagrada može biti i B lista pomagala. Dakle nadstandard koji je odnedavno teoretski moguć, što znaći da u troškovima pumpe sudjeluje HZZO, ali i mi s vlastitim sredstvima.

Lobiranje (engl. advocacy)
Ako pratite ovaj portal, vrlo dobro znate da u Hrvatskoj polako raste broj igrača s inzulinskim pumpama. Svi znamo za Medtronic/Mediligo, a nedavno se pojavio Salvus s Ypsomed pumpama. Znamo da Bauerfeind brusi zube s Medtrum A7+, a sada i MEDiLAB. Da, oni su konkurenti, ali isto tako imaju i zajednički cilj koji dijele s nama pacijentima – dolazak inzulinskih pumpi na listu pomagala HZZO-a. Ne zaboravimo još i liječnike koji su baš nedavno ponovno pokazali da se znaju boriti za svoje pacijente, ako ne vjerujete, pročitajte članak HZZO: najnaprednija tehnologija uskoro na A listi! (Hvala HZZO.)

Zaključak
Možda umišljam, ali kako stvari stoje: “tržište okrupnjava”, a to može biti samo dobro za nas.

Zdrav razum nameće da pacijent mora biti u središtu sustava, no to nam nitko neće pokloniti, za to se moramo izboriti. Mi smo ti koji bismo morali imati više utjecaja u donošenju strategija, pa tako i one o inzulinskim pumpama, no moramo stalno inzistirati na tome. Kada jednog dana inzulinske pumpe završe na listi pomagala, pravu informiranu odluku o odabiru inzulinske pumpe će donositi pacijent u dogovoru s dijabetologom. Onda će konačno stvarnost pokazati što je kome bitno i koliko što vrijedi.

p.s. OmniPOD Dash sam i ja testirao, doduše u malo perverznom sustavu kućne izrade. Koga zanima, evo prošlog teksta:

Bežični kućni pankreas – Wireless Closed Loop!


Još iz kategorije Inzulinske pumpe:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com