Davor Skeledžija

OmniPod dolazi u Hrvatsku!

01/04/2020

Jedna od najjačih tvrtki na području dijabetesa u Hrvatskoj, MEDiLAB, potpisala je ekskluzivni ugovor s američkom tvrtkom Insulet o zastupanju u Republici Hrvatskoj! Naravno, dovest će njihovu posljednju, OmniPod Dash, pumpu bez katetera.

Glavne karakteristike OmniPod Dash-a:

Oni s malo dužim stažem znaju da je tvrtka MEDiLAB (koja se odnedavno zove MEDiLAB ONE!) već imala iskustva s inzulinskim pumpama, konkretno Medtronicom u prošlosti. S obzirom na to i na ogromnu prisutnost MediLAB-a u svijetu dijabetesa u Hrvatskoj – logično je zaključiti da si je Insulet našao odličnog partnera na ovim prostorima!


Kakvu inzulinsku pumpu želite?
Na nedavnom tehnološkom panelu ZDD-a i portala naInzulinu.com, postavljeno je jedno vrlo zanimljivo anketno pitanje na koje ste jako inteligentno odgovorili:


Da, 54 % ispitanika je odgovorilo da im je najvažnije kod pumpe da imaju povezani senzor (SAP), ali čak 31 % ih je odgovorilo da im je najvažnije da imaju pumpu bez katetera! To je veliko ohrabrenje MEDiLAB-u da krene s ovom pumpom i da spremno dočeka OmniPod Horizon sljedeću generaciju. Horizon će direktno komunicirati s Dexcom i Abbott senzorima i omogućiti nam sveti gral moderne tehnologije i dijabetesa – closed loop!

Closed loop je sustav u kojem inzulinska pumpa svakih nekoliko minuta očitava razinu glukoze te, ovisno o tome, automatski povećava ili smanjuje isporuku inzulina!

Tko je doprinio ovome?
Pogledajte video koji su pogledali cijeli Insulet i MEDiLAB, a koji je sigurno doprinio ovakvom razvoju događaja i skromno molim da uključite zvučnike jer sam ja birao glazbu. 😉

Na Facebooku postoji mala, ali vrlo povezana zatvorena grupa, OmniPod Hrvatska. U njoj se nalaze osobe koje o vlastitom, nemalom trošku financiraju OmniPod inzulinske pumpe te pomažu i osnažuju nove korisnike. Da, ponekad rade i ono što ne bi smjeli – doslovce postavljaju inzulinsku pumpu drugim korisnicima, ali tko će? Srećom, pod njihovim pritiskom polako su se pojavili i dijabetolozi također spremni pomoći svojim pacijentima s OmniPOD-om, iako im regule to nisu dopuštale.

MEDiLAB će prvo ovim pacijentima pomoći. Sada će im moći pružiti kvalitetnu lokalnu podršku, kao i njihovim dijabetolozima koji više neće kršiti pravila pomažući svojim pacijentima s OmniPOD-om.

Tko će sve to platiti?
Za početak ćete cijeli ovaj sustav morati financirati iz vlastitog džepa, no svima je jasno da dugoročno, bez pomoći nacionalnog zdravstvenog osiguranja (HZZO-a), ova priča neće imati sretan kraj. Naravno da bismo svi željeli da pumpa završi na A listi pomagala HZZO-a i to je jedan jako lijep cilj. No, utješna nagrada može biti i B lista pomagala. Dakle nadstandard koji je odnedavno teoretski moguć, što znaći da u troškovima pumpe sudjeluje HZZO, ali i mi s vlastitim sredstvima.

Lobiranje (engl. advocacy)
Ako pratite ovaj portal, vrlo dobro znate da u Hrvatskoj polako raste broj igrača s inzulinskim pumpama. Svi znamo za Medtronic/Mediligo, a nedavno se pojavio Salvus s Ypsomed pumpama. Znamo da Bauerfeind brusi zube s Medtrum A7+, a sada i MEDiLAB. Da, oni su konkurenti, ali isto tako imaju i zajednički cilj koji dijele s nama pacijentima – dolazak inzulinskih pumpi na listu pomagala HZZO-a. Ne zaboravimo još i liječnike koji su baš nedavno ponovno pokazali da se znaju boriti za svoje pacijente, ako ne vjerujete, pročitajte članak HZZO: najnaprednija tehnologija uskoro na A listi! (Hvala HZZO.)

Zaključak
Možda umišljam, ali kako stvari stoje: "tržište okrupnjava", a to može biti samo dobro za nas.

Zdrav razum nameće da pacijent mora biti u središtu sustava, no to nam nitko neće pokloniti, za to se moramo izboriti. Mi smo ti koji bismo morali imati više utjecaja u donošenju strategija, pa tako i one o inzulinskim pumpama, no moramo stalno inzistirati na tome. Kada jednog dana inzulinske pumpe završe na listi pomagala, pravu informiranu odluku o odabiru inzulinske pumpe će donositi pacijent u dogovoru s dijabetologom. Onda će konačno stvarnost pokazati što je kome bitno i koliko što vrijedi.

p.s. OmniPOD Dash sam i ja testirao, doduše u malo perverznom sustavu kućne izrade. Koga zanima, evo prošlog teksta:

Bežični kućni pankreas – Wireless Closed Loop!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: