Davor Skeledžija

Roditelji i djeco – novi senzori su dostupni preko HZZO-a!

23/05/2021

Netko je u HZZO-u donio odluku da će Upravno vijeće potvrđivati dolazak pomagala na listu samo četiri puta godišnje. To je jedan od glavnih razloga zašto smo na dolazak novih Medtrumovih i Medtronicovih senzora čekali oko šest mjeseci. U HZZO-u vjerojatno nisu svjesni činjenice da su zbog takve birokratske odluke naša najmlađa djeca nepotrebno čekala na „Život s manje boli“, no ipak su dočekala 🙂 .

Od 7. 6. 2021. djeca od rođenja imaju pravo na Život s manje boli!

Da budemo precizni, Medtrumovi i Medtronicovi stand-alone senzori su nakon nadigravanja sa nadležnim Povjerenstvom, odugovlačenja s Upravnim vijećem, a štekalo je i s objavom u Narodnim novinama – konačno došli na Osnovnu listu pomagala!  😊 Link na Narodne novine sa svim detaljima naći ćete ovdje.

Malo o Medtrum Touchcare (HZZO-ova indikacija br. 349)
Riječ je novom senzoru koji traje 14 dana i sada ima punjivi transmiter na koji ćete pravo ostvarivati svake godine. Preko HZZO-a na ovaj senzor imaju pravo osobe s T1D starije od 2 godine, a „dobit“ će 26 senzora koji pokrivaju 364 od 365 dana u godini. Kalibraciju krvlju potrebno je raditi jednom dnevno i za to će vam distributer Bauerfeind osigurati 100 trakica u svakom tromjesečju, a uskoro očekujemo softversku nadogradnju zbog koje će obavezna kalibracija krvlju postati prošlost. Ono što će se mnogima svidjeti jesu dimenzije senzora koje su iznimno malene, ali bi se manja dimenzija mogla pokazati i kao problem jer je sad manja i površina za lijepljenje pa je senzor lakše iščupati. No, Bauerfeind će svojim korisnicima poklanjati medicinsku fiksacijsku traku pa bi time i taj problem mogao biti riješen.

Napomenimo i da je ovaj senzor također moguće "ilegalno" produljiti, jednako kao i, na primjer, Dexcom.

Medtrum TouchCare

Medtrum TouchCare

Malo o Medtronic Guardian Connect (HZZO-ova indikacija br. 360)
Iako su slični, nemojte ove senzore miješati s prastarim senzorima na Veo pumpi - puno su sličniji modernijim i preciznijim senzorima na Medtronic 780G. Riječ je o senzorima koji traju tjedan dana,  a prema proizvođačevoj tvrdnji imaju najveću preciznost na tržištu; do djelomično ju duguju potrebi za minimalno dvije kalibracije krvlju dnevno. Ovi su senzori dostupni za osobe s T1D od samog rođenja! Svaka tri mjeseca možete ostvariti pravo na 11 senzora, dakle, HZZO vam pokriva senzore u trajanju od 308 dana - iako godina ima 365 dana. Uz ogradu da to nije finalno rješenje i da ga Medtronic nije podržao, brojne videoupute kako produljiti senzore možete potražiti na YouTubeu, a meni je najbolja ova.

Jednom godišnje HZZO će vam osigurati punjivi transmiter (kao i kod Medtruma), ali će vam godišnje osigurati i 720 trakica po vlastitom izboru! Dakle, opća praksa će vam i dalje smjeti pisati doznake za trakice za krv koje želite. 🙂  Problem je u tome što će vam ta količina trakica biti dovoljna taman za dvije kalibracije krvlju dnevno, u godini dana, ostatak ćete morati dokupiti u ljekarni ili na crnom tržištu, a možda i distributer Mediligo smisli neku kombinaciju da vam olakša život. Važno je ponoviti kako uskoro očekujemo i Medtronicov senzor bez kalibracije krvlju pa će taj problem biti dugoročno riješen.

Medtronic Guardian Connect

Medtronic Guardian Connect

Zajedničke osobine novih senzora
Medtrumovi i Medtronicovi senzori direktno putem bluetootha komuniciraju sa službenim mobitel aplikacijama dostupnim u Hrvatskoj preko iStorea ili Android Storea. Dakle, ovi senzori, zahvaljujući komunikaciji u realnom vremenu, mogu vas alarmom upozoriti na nadolazeću hipo- ili hiperglikemiju.

Važno upozorenje:

Nakon dolaska novih senzora doći će do pojava tipičnih za hrvatsko društvo. Neki dijabetolozi htjet će vas pošto-poto prebaciti na nove senzore, a bit će i onih koji vam neće dopustiti prelazak na njih čak i ako za to imate vrlo realnu potrebu, kao na primjer hipoglikemiju koju ne osjećate. Naravno, najviše je onih koji će argumentirano s vama porazgovarati i uzeti u obzir vaše stanje, želje i mogućnosti. Nadajmo se da takvog dijabetologa imate i vi.

Kako god bilo, najbolji i jedini mogući savjet glasi: zauzmite se za sebe! Ukoliko ste zadovoljni jednostavnošću i preciznošću Librea ili činjenicom da nema kalibracije krvlju, ne dajte nikom da vas natjera na promjenu. S druge strane, ako vam je Libre neprecizan, ako vam stvarno fale alarmi, ako vam smeta što Abbott već niz godina odbija u Hrvatsku pustiti mobitel aplikaciju ili nešto četvrto – vaše je ljudsko pravo da tražite promjenu.

Na portalu naInzulinu.com ćete uvijek moći doći do informacija o svemu. Za sada preporučamo članak dr. Kristine Blaslov:

Moje druženje s Medtrum TouchCare® CGM-om

a tu je i odličan osvrt na Medtronic prekrasne mlade youtuberice i blogerice Maje Kalaice:

Prvo iskustvo sa samostalnim Medtronic Guardian Connect senzorom

Zaključak

Usprkos nepotrebnim „porođajnim mukama“ (jer se uklapaju u postojeće financijske okvire), Medtrumovi i Medtronicovi senzori sada su ovdje, na tržištu Republike Hrvatske, dostupni preko HZZO-a 🙂 🙂 . Hvala svima zaslužnima.

To su zbilja odlične vijesti, posebno za naše najmlađe!
Za našu dječicu koja svojim roditeljima ne mogu i ne znaju reći da im je loše i da su u opasnoj hipoglikemiji. Do sada su se mogla samo tresti, znojiti i nadati da će mama prepoznati simptome te u pravom trenutku izmjeriti razinu glukoze bolnim ubodom u male i osjetljive prstiće. Iako će zbog neophodne kalibracije to morati raditi i dalje, broj uboda će se znatno smanjiti, a uvid u kretanje šećera postat će potpun.

Dobro došli u Život s manje boli 👪

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: