Maja Kalaica

Prvo iskustvo sa samostalnim Medtronic Guardian Connect senzorom

01/06/2021

Prošlo je nekoliko dana od postavljanja senzora, dovoljno da ga mogu kratko opisati. Naizgled simpatičan i praktičan za nošenje. Aplikacija i postavljanje senzora nije komplicirana, ako se obrati pažnja na sve korake. Mobilna aplikacija, ''Guardian Connect'', je jednostavna za korištenje, nema pretjeranog razmišljanja u aplikaciji jer je sve odmah pregledno. Kao kontinuirani senzor, potrebna mu je kalibracija svakih 12 sati što bar meni nije predstavljalo problem, posebno jer sam zauzvrat dobila veliku preciznost (MARD 8.7%).

Ukoliko planirate roniti, senzor dopušta samo 30 minuta, s tim da ne smijete ići dublje od 2.5 m. No, klasičnim plivačima to neće predstavljati problem jer za površinsko plivanje i tuširanje nema ograničenja. Što se tiče trajanja ovog sustava, senzor traje 7 dana, a baterija odašiljača traje oko 2 tjedna uz punjenje od oko 30tak minuta! 🙂 U videu je prikazana prethodna verzija Guardian Connect senzora koji traje 6 dana.

U razdoblju dok sam na ruci testirala Medtronic Guardian Connect senzor, na drugoj ruci mi je bio priključen moj već uobičajeni Freestyle Libre senzor s Miao Miao 2 odašiljačem koji je u toj kombinaciji također kontinuirani uređaj pa se mogu uspoređivati:

Lijevo je Medtronic Guardian Connect, desno Freestyle Libre s Miaomiao2 odašiljačem

Lijevo nosim Medtronic Guardian Connect, desno Freestyle Libre s Miaomiao2 odašiljačem

Na donjoj slici su prikazane vrijednosti oba senzora u isto vrijeme, kao i standardni uzorak krvi pomoću trakice na mom aparatiću (kojem naravno nema premca u točnosti). Freestyle Libre s miaomiao2 odašiljačem pokazuje 6.0 mmol/L,  dok  Guardian Connect 5.8 mmol/L, isto kao i uzorak krvi.

Medtronic Guardian, krv i Libre + MiaoMiao + Tomato

Medtronic Guardian, krv i Libre + MiaoMiao + Tomato

Ove vrijednosti između Freestyle libre i Guardiana naravno variraju,  ali ništa pretjerano drugačije.

Osobno mišljenje
Zadovoljna sam Medtronic Guardian Connect senzorom. Aktivna sam osoba koja kroz dan želi imati lako dostupne sve podatke na telefonu koji je uvijek pri ruci. Slično je i po noći, spoznaja da mogu mirnije spavati zahvaljujući alarmima puno mi znači. Jedna od odličnih opcija koju ovaj sensor ima je to da ima predviđanja glukoze za sljedećih 60 minuta. Svaki korisnik na vrijeme može reagirati i spriječiti buduće hiperglikemije i hipoglikemije.

Uvijek tvrdim da se CGM uređaje (Continuous Glucose Monitoring) ne treba previše kritizirati. Svaka osoba s dijabetesom u nekom trenutku poželi da joj je život malo olakšan, a ovi uređaji mogu ponuditi tu utjehu. Svaki je poseban, nudi svoje prednosti i mane pa prije svakog odabira, savjetujem da ih dobro proučite i pronađete onaj koji je približno sličan vašem načinu života 🙂

Maja Kalaica
Školovana ugostiteljica sa dijabetesom koja je svoje znanje o namirnicama preusmjerila u kreiranju hrane koja pristaje stilu života s dijabetesom. Svoje ideje i savjete djelim na instagram profilu: @t1d.maja i na YouTube kanalu Blue Heart

Još iz kategorije CGMS/FGMS: