Drastično smanjen broj intervencija Hitne pomoći za tip 1!

Došli smo do službenih podataka o tome kako Hrvatska stoji s intervencijama Hitne pomoći, ali i hitnim hospitalizacijama osoba s tip 1 dijabetesom!

Smanjenje hospitalizacija osoba s tip 1 dijabesom zbog hipoglikemija za 61% u 4 godine! ¹

Smanjenje intervencija Hitne pomoći za tip 1 za 37% u 3 godine! ¹

A sada ono najnevjerojatnije: gore iznesene tvrdnje ustvari su službeni podaci iz Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske!  (CEZIH)

Sredinom 2018. g. počela isporuka senzora u RH preko HZZO-a!

Zahvaljujući inicijativi „Za život s manje boli“, te HZZO-ovoj pozitivnoj odluci – prije 5 godina je započela isporuka senzora u RH. Nakon toga je prema službenim podacima Hrvatska doživjela drastičan pad hospitalizacija i intervencija Hitne pomoći! Slučajnost? Teško.

Tko je najzaslužniji za ovaj uspjeh?

Činjenica je da na hrvatskom tržištu ima više senzora, ali isto tako znamo da Libre zauzima preko 90%, pa ako ćemo imenovati najutjecajnijeg proizvođača, onda je to Libre.

Nije ni slučajnost što ga je „Prix Galien Golden Jubilee Awards“ prepoznao te mu dodijelio nagradu za najbolji medicinski proizvod u proteklih 50 godina.

Što je sljedeće?

Udruge osoba s dijabetesom zajedno sa stručnim dijabetološkim društvima zatražile su od HZZO-a da koristi od uporabe senzora prošire i na osobe s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina.

Abbott je, u želji da poveća uspješnost ove inicijative kako bi time i tip 2 dobio priliku za Život s manje boli, ponudio HZZO-u smanjenje sveukupne otkupne cijene senzora za čak 10%! Cijene svega rastu, ali senzora bi mogle pasti, barem za HZZO 😉

Dodajmo još da osoba s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina ima kudikamo manje nego onih s tip 1 i da sigurno nije riječ o značajnom trošku.

Zaključak

Cilj je svake osobe s dijabetesom a i njenih roditelja, držati se podalje od Hitne pomoći i hitnog zbrinjavanja u bolnici, stoga bi nas ove informacije trebale oduševiti! HZZO bi također trebao biti presretan jer su visoki troškovi intervencija Hitne pomoći i zbrinjavanja značajno smanjeni. Ovakve su uštede sigurno najbolje što se može poželjeti.

Kod nacionalnog osiguravatelja već se neko vrijeme lome koplja oko odluke bi li trebalo i osobama s tip 2 dijabetesom omogućiti Život s manje boli, veću kvalitetu života i ostale uštede vezane uz korištenje senzora.

Nadajmo se da će Abbott uskoro uspjeti probiti led sa svojom ozbiljnom ponudom i nižim cijenama, a potom i ostali proizvođači senzora. U ovom slučaju povećana kvaliteta života osoba s dijabetesom ide ruku pod ruku s boljom samokontrolom i dokazanim uštedama u zdravstvenom sustavu.

Sretno nam bilo.

¹ Izvor: CEZIH, ožujak 2022; Data on file

Još iz kategorije Advocacy: