Davor Skeledžija

Početkom 2024. kreću doplate na najpopularnije inzuline

28/12/2023

Važno je naglasiti da je riječ o malim doplatama, kao i prenijeti neslužbenu vijest iz dobro upućenih izvora – doplata će najvjerojatnije biti privremena. Sve se to događa po isteku 2023. godine, dakle točno 100 godina nakon što je kanadski znanstvenik Frederick Banting sa svojim suradnicima pronašao inzulin.

HZZO je proveo referenciranje cijena lijekova, u prijevodu to znači da od proizvođača traže njihovo spuštanje. Ukoliko proizvođač u određenom roku ne pristane na nižu cijenu, sve se slama na pacijentima i uvodi se doplata.

HZZO web stranice

HZZO-ove web-stranice

Pa su tako na službenim HZZO-ovim stranicama objavljene nove liste lijekova na osnovnoj listi (bez doplate) i dopunskoj listi (uz doplatu) koje stupaju na snagu početkom 2024. godine.

Najvažnije izmjene

Sve osobe na 4 i više doza inzulina će Inzulin FIASP tvrtke Novo Nordisk doplaćivati 1,74 € u pakiranju s jednokratnim penovima, dok će FIASP u staklenom ulošku koštati 0,68 € po pakiranju. Svi mi trošimo različitu količinu inzulina, ali računamo da jedna kutija traje nešto manje od 2 mjeseca.

Inzulin NovoRapid istog proizvođača ostaje bez doplate ukoliko je riječ o jednokratnim penovima, ali ako se koristi stakleni uložak za pen, potrebno će biti doplatiti 0,68 € za pakiranje.

Na osnovnoj listi lijekova (bez doplate) više nema niti jednog predmiješanog inzulina tvrtke Novo Nordisk (NovoMix) koji koriste pretežno starije osobe, ali su doplate prosječno oko 1 € po pakiranju.

Zaključak

Inzulini tvrtke Novo Nordisk zauzimaju preko 85% udjela na tržištu u Hrvatskoj, stoga će ovu promjenu odmah u novoj godini primijetiti veliki broj osoba s dijabetesom i praktički svi na inzulinskim pumpama.

Opći konsenzus među dijabetološkom strukom glasi da je uvođenje doplate na inzulin otvaranje Pandorine kutije i vrlo opasno, barem kada je riječ o osobama koje su na 4 i više doza inzulina!

Ti dijabetičari moraju imati na raspolaganju što veću paletu inzulina radi uspješne regulacije dijabetesa i odgađanja skupih komplikacija. Forsiranje sitnih ušteda koje će na kraju rezultirati ogromnim troškom tretiranja neizlječivih komplikacija kao što su sljepilo, dijaliza i amputacije je suludo i nepotrebno.

Dobra je vijest da upućeni izvori naglašavaju da su doplate privremene i da će proizvođač, usprkos inflaciji i globalnom rastu cijena, najvjerojatnije spustiti svoje cijene prema HZZO-u.

Sve kako dijabetičari pored nebrojenih indirektnih troškova koje im donosi dijabetes ne bi morali snositi još i trošak za inzulin bez kojega doslovce ne mogu živjeti.

Sretno nam bilo.

p.s. Za napredne: kada/ako se ova doplata na inzulin ukine, bit će zanimljivo saznati zašto je uopće uvedena. Jesu li razlog prekratki rokovi što ih je HZZO dao Novo Nordisku da prihvati najnovije spuštanje otkupne cijene inzulina ili su rokovi bili uobičajeni, ali je tvrtka Novo Nordisk bila prespora u prihvaćanju novih nižih otkupnih cijena inzulina.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: