Davor Skeledžija

HZZO službeno: došli Libre 2 i Guardian 4 standalone senzori!!

31/03/2023

U slobodno vrijeme najviše volite surfati mrežnim stranicama Narodnih novina? Ne? 😊

Što je objavljeno u Narodnim novinama

Službena informacija krije se pod prilično nezanimljivim naslovom: „Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste ortopedskih i drugih pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje“ .

A to zapravo znači da su:

  • FreeStyle Libre 2 Flash Glucose Monitoring System
  • Medtronic MiniMed Guardian 4 standalone

uvršteni na osnovnu listu pomagala! Bez doplate!

Hrvatska nastavlja dobru praksu praćenja svjetskih trendova! Naravno, ne može se reći da smo na prvoj liniji fronte, ali ipak zaslužujemo solidnu četvrtku! 😊

Kada odluka iz NN stupa na snagu?

Narodne novine imaju „datum objave tiskanog izdanja“ 31.3.2023., a odluka stupa na snagu 15 dana nakon objave. Uz malo računanja, zaključujemo da bi izabrani liječnici eDoznake mogli pisati nakon 14.4. 🙂

Gdje su potencijalni problemi vezano za ostvarivanje prava na nove senzore?

Novi Medtronic standalone Guardian 4 je dobio novu indikaciju 371, dok je Libre 2 zadržao staru 306. To samo po sebi ne bi bilo nezgodno da u obje indikacije ne piše kako preporuku za Libru i Guardian mora izdati bolnički liječnik.

Drugim riječima, sigurno će poneki liječnik obiteljske medicine koji će pažljivo pročitati indikaciju inzistirati na novoj preporuci dijabetologa! Dodajmo da nova pomagala imaju nove šifre pa i to može biti razlog izabranim liječnicima da traže dodatno pokriće.

Kako ne bi došlo do rasprava u ordinacijama obiteljske medicine, hitno smo se obratili HZZO-u sa zamolbom da nam potvrde da korisnici prošle generacije senzora ne trebaju nove preporuke dijabetologa za Libru 2 i Guardian 4

Ako samo dio od oko 8.500 aktivnih korisnika senzora bude moralo dijabetologu po novu preporuku – doći će do stampeda koji će pregaziti i pacijente i dijabetologe.

Kratko o Libre 2 i Guardian 4 senzorima

Abbott Freestyle Libre 2 i dalje jednostavan kao Libre 1, ali sada ima posebnu vrstu alarma. Libre 2 očitava vrijednosti šećera svake minute i čim vam šećer izađe iz granica koje ste sami definirali, oglasit će se alarm! Ipak, ukoliko želite vidjeti koliki vam je točno šećer i pripadajući graf – i dalje morate skenirati. Preporuka je da koristite LibreLink aplikaciju jer Libre 2 čitači još uvijek nisu dostupni.

Medtronic Guardian 4 Standalone je senzor koji se NE povezuje s inzulinskom pumpom, već radi samostalno, tj. isključivo s mobitelom. Dakle, namijenjen je osobama na inzulinskim penovima. Guardian 4 je, za razliku od Libre, moguće kalibrirati krvlju, ali to više nije obavezno. Osim klasičnih alarma, Četvorka može predvidjeti hipoglikemiju i oglasiti alarm ranije.

Libre 2 odašiljač integriran je u senzor, dok je Guardian 4 odašiljač punjiv i morate ga čuvati. Predviđeno trajanje Guardian odašiljaču je godina dana, nakon čega od HZZO-a dobijete novi.

Zamolba

Na portalu smo objavili odličnu priču o Guardian 4 senzoru koji je povezan s Medtronic 780G inzulinskom pumpom:

Naše iskustvo s Guardian 4 senzorom u Medtronic 780G inzulinskoj pumpi

Ako netko već ima iskustva s Guardian 4 standalone senzorom, molimo da se javi.

Zaključak

Možete li zamisliti kako se osjećaju stanovnici BiH, Srbije i drugih susjednih zemalja dok čitaju o velikim uspjesima u Hrvatskoj?

Obitelji iz federacije BiH ponovno su poludjele jer im zdravstveno osiguranje uporno za djecu nameće isključivo jedan jedini aparatić za mjerenje glukoze u krvi i to upravo onaj s kojim mnogi nisu zadovoljni.

Stoga, ako imate dijabetes tip 1 i osiguranik ste našeg HZZO-a, pravi je trenutak da na nos nataknete ružičaste naočale i tako  promotrite zemlju u kojoj živite 😊.

Sretno nam bilo!

p.s. Medtronic fanove pozivamo da se učlane u neslužbenu zatvorenu Facebook grupu Medtronic senzori i inzulinske pumpe, a Libriće u grupu Libre Hrvatska 😉

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: