Davor Skeledžija

Zašto volimo Mylife YpsoPump inzulinsku pumpu?

12/06/2022

Ako pratite ovaj portal, čitali ste osvrt našeg Branimira kojem su se jako svidjeli stakleni spremnici i mogućnost ranijeg punjenja.

Ova je inzulinska pumpa najnoviji pridošlica na HZZO-ovu listu pomagala pa je red podsjetiti što sve nudi. Oni koji vole službene informacije bi svakako trebali posjetiti www.mylife-ypsopump.hr.

Da si ne lažemo, glavna je mana ove pumpe što u ovom trenutku u Hrvatskoj nema nikakvu vezu sa senzorima. U mnogim drugim zemljama Ypsomed je već lansirao integraciju Dexcom G6 s Mylife aplikacijom i YpsoPump sustavom koji će, nadamo se, jednog dana stići i u Hrvatsku.

Mylife App može prikazivati razinu glukoze koju bluetoothom prikuplja s Dexcoma G6, a kasnije će iz Mylife aplikacije biti moguće ručno dati „bolus injekciju“. Na kraju će aplikacija samostalno početi povećavati i smanjivati isporuku inzulina ovisno o izmjerenom šećeru s Dexcom senzora. Dakle, kada šećer raste – aplikacija će povećati isporuku inzulina preko pumpe, a kada šećer padne, isporuka inzulina bit će automatski prekinuta. Govorimo o hybrid closed loop funkcionalnosti koju je Ypsomed najavio iduće godine.

Roditelji – udaljeno pratite šećer i isporuku inzulina svojem djetetu!

Ova funkcionalnost tek je odnedavno moguća u Hrvatskoj na teret HZZO-a i u potpunosti je podržana od strane proizvođača!
Doduše, podržana je od dvaju različitih proizvođača, ali nećemo biti zajedljivi.

Kako na račun HZZO-a udaljeno pratiti isporuku inzulina i razinu šećera u Hrvatskoj?

Nije teško, nedavno smo objavili članak Roditelji i djeco, novi senzori su dostupni preko HZZO-a. U njemu su opisana čak dva standalone senzora, Medtrum i Medtronic koji out of the box podržavaju udaljeno praćenje šećera (remote monitoring).

 

Dakle, djetetu stavite Medtrum ili Medtronic standalone senzor i povežete ga s njegovim mobitelom koji pak šalje podatke o razini glukoze u vaš mobitel. Također ćete na taj isti djetetov mobitel instalirati i Mylife apikaciju koja će prikupljati podatke s djetetove pumpe i slati ih u vaš mobitel!

Znam, na mobitelu ćete morati imati dvije aplikacije (za pumpu i za senzor), ali priznajte da ih već imate najmanje 28. Slažem se da to baš nije skroz praktično jer želimo imati sve podatke na jednom mjestu, ali ovog biste se sustava mogli dočepati bez doplate. Najbolje je što ćete za njega, iako odvojeno, imati potpunu podršku i od proizvođača i od HZZO-a za potrošni materijal!

Još dobrih vijesti za lijenčine – stakleni rezervoar!

Ako pogledate u čemu se drže inzulini, primijetit ćete da su uvijek u staklenim ulošcima (ampule i jednokratni penovi). Plastika je lakša i otpornija, ali inzulin se ipak isporučuje u staklenkama. Zašto? Sigurno ne iz zezancije, već zato što je inzulin hormon i ako predugo stoji u plastici – gubi učinkovitost.

Dakle, slobodno zamolite svoju mamu, tatu, ljubavnicu ili drugog bližnjeg da vam jednom tjedno napune staklene spremnike za Mylife YpsoPump inzulinsku pumpu inzulinom, stave ih u ovu fantastičnu posudu i pospreme u hladnjak.

 

I kada vas u gluho doba noći pumpa alarmira da je rezervoar prazan, samo uzmete napunjeni iz hladnjaka i možete natrag na spavanje.

Važna napomena: Ypsomedova mylife YpsoPump inzulinska pumpa ima ekran osjetljiv na dodir i jedna je od najmanjih inzulinskih pumpa na tržištu pa tako sadrži rezervoar kapaciteta 160 jedinica inzulina. Ovo zadnje pak znači da je najprikladnija za osobe koje dnevno prosječno uzimaju 50 jedinica ili manje.

Zaključak

Usprkos tome što u Hrvatskoj postoji vrlo skupa zvijer pod imenom Medtronic 780G, siguran sam da ova jednostavna i malena pumpa ima svoju publiku kojoj će život s dijabetesom učiniti uspješnijim i dugovječnijim. Život s manje boli ne uključuje samo smanjenje broja uboda u prst radi mjerenja šećera u krvi, već uključuje i inzulinske pumpe. Zahvaljujući inzulinskim pumpama, broj injekcija inzulina moguće je smanjiti s čak 42 tjedno na samo 2-3. Nije loše, zar ne?

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulini: