Gost autor

Dobio sam novu Ypsomed inzulinsku pumpu!

08/06/2022

Nisam do sada imao nikakva iskustva sa pumpama, ali evo mog malog osvrta.

Pumpa je mala, a izrađena od metalnog kučišta. To može predstavljati problem za one koji se više kreću jer može iskočiti sa pojasa i objesiti se o kateter. Srećom kanile i flaster odlično drže i pumpa se ne odvaja. Imamo mekane i tvrde igle na izbor, a možemo birati i kanile različite dužine.

Inzulinskom pumpom se vrlo lako upravlja, isključivo putem ekrana (display) na samoj pumpi. Ima samo jedan gumb za uključenje ekrana koji ujedno može poslužiti za specijaliste koji bi željeli davali doze inzulina bez gledanja u ekran (meni nije baš korisna funkcija). Nije moguće slučajno dati inzulin zbog originalne zaštite:

Na pametni telefon je moguće instalirati posebnu Ypsomed aplikaciju s kojom je moguće pregledati gotovo sve postavke inzulinske pumpe te prenijeti podatake na internet kako bi im dijabetolog mogao po potrebi pristupiti.


Programski mi se ova inzulinska pumpa čini odlično i jednostavno koncipirana pa sa njom nije teško upravljati. Bazalna isporuka inzulina ide u postotcima, dok bolus ima tri različita načina doziranja: jednokratno, kontinuirano kroz neko razdoblje i kombinacija prethodna dva slučaja. Na pumpi to ovako izgleda:

Još jedna velika prednost ove pumpe što su spremnici za inzulin izrađeni od stakla, pa punjenje može trajati 7 dana bez promjene, naravno ako trošite vrlo malo inzulina. Osim toga, inzulin u više spremnika možete napuniti jednom tjedno ili mjesečno te ih spremiti u frižider, a postoji i zgodan zaštitni koferčić za držati napunjene rezervoare na putu i slično:

U tom slučaju je promjena rezervoara vrlo elegantna, jednostavna i brza. Uz Ypsomed katetere se dobije i elegantan „aparatić“ za njihovo postavljanje na kožu koji je odličan i uvelike olakšava život s ovom pumpom:

Autor teksta: Brane Odić

O nacionalnom tenderu HZZO-a koji provodi KBC Zagreb, a gdje će najvjerojatnije biti i ovih pumpi - pročitajte ovdje. Op. Ur.


Još iz kategorije Inzulinske pumpe: