Davor Skeledžija

Objavljen nacionalni tender za inzulinske pumpe - 2020!

23/07/2020

O rezultatima prošlogodišnjeg tendera smo pisali u iznimno čitanom tekstu: Cijene inzulinskih pumpi najniže do sada, a kupljeno ih je najmanje! Bolnica Rebro je sa HZZO-ovim novcima upravo u Narodnim novinama objavila ovogodišnji tender, novu utrku u kojoj će sudjelovati Medtronic i Ypsomed (distributeri Mediligo i Salvus).

Riječ je o utrci čiji se rezultati unaprijed znaju uz eventualna mala iznenađenja. Evo ih u nastavku, a po završetku ćemo vidjeti je li tako uistinu i bilo.

Tablica 1. – ovogodišnje cijene i količine

Osvrt na Medtronic 640G je ovdje, nešto o Veo-u s fokusom na senzore potražite ovdje, a o Ypsomedu čitajte ovdje.

Oni s boljom memorijom će prvo primijetiti da ćemo ove godine za isti novac (1.5 milijuna kn) nabaviti 8 pumpi više nego prošle godine. Time je najveći formalni prigovor prošlogodišnjem tenderu – najmanje pumpi, a najniže cijene - riješen.

Jeste li zadovoljni kako je 1.5 milijuna kuna raspoređeno?
U donošenju ove odluke je sudjelovao tročlani tim: doktori Darko Kaštelan i Nevena Krnić s Rebra te doktor Mladen Grgurević s Vuk Vrhovca. Sigurno je bilo sukobljenih mišljenja, ali je isto tako sigurno da su ove godine pametniji jer su stekli iskustva s prošlog tendera i na kraju donijeli odluku u najboljoj namjeri.

Kamo točno idu pumpe?
Bojao sam se da baš ništa novo i barem donekle zanimljivo neću imati za napisati, ali nije tako 😊  Neslužbene informacije govore da je prošle godine dio liječnika pisao ozbiljne prigovore oko raspodjele pumpi. Primarni razlog je bio taj što su smatrali da su pumpe netransparentno podijeljene među bolnicama. Ja bih dodao da je jednako važan razlog, ako ne i važniji bio taj što je pumpi premalo pa su i svađe logičnije. Osobno na to gledam vrlo pozitivno – kao dokaz liječničke brige za svoje pacijente i želje da im se osigura što više.

Kako se sukob ne bi ponovio i kako bi podjela bila što transparentnija, ove godine je već u samom natječaju definirano koje će bolnice dobiti koliko inzulinskih pumpi.

Tablica 2. – raspored po bolnicama

Ne zaboravite da se ovaj broj pumpi mora raspodijeliti između djece i odraslih u omjeru 60% - 40% u korist djece. Kao i da Vuk Vrhovac nema djece, pa će Vukovih 17 pumpi dobiti samo odrasli.

Također je važno napomenuti da zbog nedovoljnih količina - Osijek, Rijeka, Vuk Vrhovac pa i Rebro još organiziraju male zasebne tendere gdje kupe još koju pumpu. Jedino se splitska bolnica uspješno odupire bilo kakvim zasebnim nabavama pumpi. Rezultat je iznimno malo pumpi u splitskom akvatoriju, npr. prošle godine su ih dobili samo 5.

Tko se nije pojavio na tenderu, a očekivali smo ga?
Pažljivi čitatelji portala znaju da je MediLAB potpisao ugovor s OmniPod-om, a Bauerfeind sa Medtrum-om. OmniPod Dash pumpa još definitivno nije spremna za ovu bitku, a i za Medtrum nije bilo vremena (obje pumpe su bez katetera). Sada im preostaje slobodna prodaja i angažman da se inzulinske pumpe pojave na klasičnoj HZZO listi pomagala.

Kamo dalje?
Neslužbeno doznajem da je i službi nabave sa Rebra – muka od ovog tendera, vjerojatno su im puno draži klasični tenderi za održavanje dizala, nabave medicinskih otopina i kirurškog konca. Stoga će i oni možda lobirati da se inzulinske pumpe stave na HZZO listu kako bi se riješili ove gnjavaže. Svaka pomoć je dobrodošla.

Zaključak
HZZO koji „drži kesu“ - je u proteklih godinu dana učinio jako puno za osobe s tip 1 dijabetesom. Pustili su real-time Medtrum senzore na listu, proširene su indikacije za Enlite senzore kompatibilne s inzulinskom pumpom, uvedene su eDoznake i sada je još trajno uklonjena zabrana isporuke pomagala na kućnu adresu. Ako tome dodamo (financijsku) krizu bez presedana u obliku koronavirusa – mislim da možemo biti stvarno sretni da imamo ovo što imamo. Naravno, to ne znači da trebamo odustati od napretka, možda samo biti malo strpljiviji i konstruktivniji.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: