tandem inzulinska pumpa

BiH iskustvo: Tandem inzulinska pumpa i closed loop

Na inzulinskoj sam terapiji već deset godina i isprobala sam razne metode davanja inzulina. U početku sam koristila inzuline tipa Novorapid i Tresiba, a trenutno sam, uz inzulinsku pumpu, na inzulinu Humalog.

Koristila sam Medtronic pumpu za davanje inzulina jako dugo i smatram da je izuzetno korisna, znatno bolja opcija od primjene inzulina penovima. Sada koristim Tandem koji nije dostupan u BiH, a obuka u inostranstvu traje oko mjesec dana. Infuzijski set traje oko 4 dana što znaći da ne zahtjeva svakodnevno ubadanje.

tandem inzulinska pumpa

S Tandem „T-Slim“ pumpom koristim povezani Dexcom G6 senzor za kontinuirano mjerenje glukoze koji se može nositi na ruci ili trbuhu npr., a očitavanje se radi putem aplikacije na telefonu. Koristim ga već pet godina i prezadovoljna sam. Pored toga, Dexcom G6 može se po želji kalibrirati krvlju što je super. Senzor Dexcoma traje 10 dana, a transmiter 90 dana. Stvarno je dobro što se šećeri mogu pratiti u posljednjih šest mjeseci preko aplikacije, a i Vaši ukućani mogu pratiti Vaše glikemije konstantno preko svojih telefona.

Zajedno, Dexcom G6 i T-Slim pumpa čine “loop system”, u kojem pumpa sama vrši korekcije šećera.

Rad sistema temelji se na vještačkoj inteligenciji i pumpa se može postepeno prilagođavati pacijentu u kontekstu dnevnog ritma, aktivnosti i sl. Ovo je, u funkcionalnom smislu, najbliže „vještačkom pankreasu“, a da je trenutno u rutinskoj upotrebi. Pacijentov zadatak je samo unošenje mase (u gramima) konzumiranih ugljikohidrata. Prema našem iskustvu, Tandem sistem je sličan Medtronic  pumpi koja je dostupna u BiH, samo je napredniji.

Prednost T-Slima jeste što pacijenti mogu unijeti aktivnost (spavanje/ treniranje) i pumpa sama vrši promjenu dnevnog bazala. T-Slim pumpa sastoji se od više setova (cartridge and infusion set) koji traju 4 dana. Pumpa pravi korekcije u slučaju hiperglikemije tako što aplicira, po potrebi, dodatni bolus. Također, ako senzor s kojim je povezana registrira hipoglikemiju (ili prijeteću hipoglikemiju), pumpa obustavlja isporuku inzulina.

Kontinuirano se rade istraživanja na još naprednijim sistemima za primjenu inzulina i od pacijenata s dijabetesom se sve manje traže komplicirane kalkulacije, poput inzulinske osjetljivosti i slično. Ipak, tehnološka razina još uvijek traži da pacijent zna koliko grama ugljikohidrata planira unijeti. Prednost novijih inteligentnih sistema je prilagođavanje davanja inzulina trenutnoj i predviđenoj glikemiji pacijenta i sprečavanje hiper i hipoglikemija, premda ta funkcija još uvijek nije idealno usavršena i pacijenti i dalje trebaju pratiti svoje stanje i glikemiju.

Ipak, s novim closed-loop sistemima, život pacijenata ovisnih o inzulinu je daleko olakšan u odnosu na ranije metode davanja inzulina i mjerenja glikemije.


Još iz kategorije Inzulinske pumpe: