Davor Skeledžija

HZZO: ukida se doplata na najpopularnije inzuline!

07/02/2024

Početkom godine uvedena je doplata na najpopularnije inzuline u Republici Hrvatskoj, čak i za osobe na intenziviranoj terapiji inzulinom. Od 12. veljače 2024. ta se doplata ukida jer se vraćaju na osnovnu listu lijekova! 😊

Nažalost, u Hrvatskoj će mnoge kategorije dijabetičara tip 2 koji nisu na intenziviranoj terapiji i dalje nadoplaćivati pojedine inzuline po čemu smo već godinama daleko najlošiji u regiji!

U Sloveniji, pa čak i u Srbiji a i u Bosni i Hercegovini, pravo na izbor odgovarajućeg inzulina smatra se osnovnim ljudskim pravom i niti jedna kategorija dijabetičara/osiguranika ne doplaćuje niti jedan inzulin.

U Hrvatskoj HZZO redovno inicira spuštanje cijene inzulina koju plaća proizvođačima, težnja za uštedama sama po sebi nije problem. Ono što je ozbiljan problem jest da se svaki neuspjeh HZZO-a u pravilu slama na leđima osiguranika te se uvodi doplata. Pa je tako početkom 2024. godine uvedena doplata na inzuline najpopularnijih  proizvođača koji prema nekim procjenama zauzimaju preko 85% tržišta.

Početkom 2024. kreću doplate na najpopularnije inzuline

Za koje je inzuline uvedena doplata a koja se sada ukida?

U siječnju je uvedena doplata da bi se u veljači ukinula?
Odgovor je: DA.

Bez doplate za osobe na intenziviranoj terapiji ponovno će biti inzulini:
1) brzodjelujući Fiasp u staklenim ampulama

2) brzodjelujući Novorapid u staklenim ampulama
3) predmiješani NovoMix 30 u jednokratnom penovima (FlexPen)

Što se ostalih proizvođača inzulina tiče kao što su Sanofi i Lilly, stvari se nisu promijenile početkom godine, pa tako ni sada.

Osnovna lista lijekova HZZO-a (bez doplate) i inzulini tvrtke Novo Nordisk:

Novi udarac na transparentnost i prilika za korupciju

Otkupne cijene inzulina i svih ostalih lijekova više se NE objavljuju na web-stranicama HZZO-a što je dodatan udarac na transparentnost zdravstvenog sustava Republike Hrvatske i nova prilika za korupciju.

Po transparentnosti cijena lijekova koje plaća nacionalni osiguravatelj puno smo lošiji i od susjednih zemalja gdje su cijene lijekova koje plaća država uvijek istaknute.

Cijena medicinskih pomagala koju plaća HZZO za sada je javna i transparentna, no tko zna, možda i to počnu skivati.

Zaključak

Kronični bolesnici s dijabetesom ovisni o injekcijama inzulina u Republici Hrvatskoj zaslužuju da ih se periodički ne uznemirava uvođenjem i ukidanjem doplata na lijek bez kojeg ne mogu živjeti. Nismo mi osiguranici HZZO-a ništa lošiji od osiguranika susjednih država, i mi zaslužujemo stabilnost i povjerenje. Uvođenjem i ukidanjem doplata na ključne lijekove gubi se vjera u zdravstveni sustav i neometani pristup lijekovima u Republici Hrvatskoj. Ne ponovilo se.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: