HZZO: ukida se doplata na najpopularnije inzuline!

Početkom godine uvedena je doplata na najpopularnije inzuline u Republici Hrvatskoj, čak i za osobe na intenziviranoj terapiji inzulinom. Od 12. veljače 2024. ta se doplata ukida jer se vraćaju na osnovnu listu lijekova! 😊

Nažalost, u Hrvatskoj će mnoge kategorije dijabetičara tip 2 koji nisu na intenziviranoj terapiji i dalje nadoplaćivati pojedine inzuline po čemu smo već godinama daleko najlošiji u regiji!

U Sloveniji, pa čak i u Srbiji a i u Bosni i Hercegovini, pravo na izbor odgovarajućeg inzulina smatra se osnovnim ljudskim pravom i niti jedna kategorija dijabetičara/osiguranika ne doplaćuje niti jedan inzulin.

U Hrvatskoj HZZO redovno inicira spuštanje cijene inzulina koju plaća proizvođačima, težnja za uštedama sama po sebi nije problem. Ono što je ozbiljan problem jest da se svaki neuspjeh HZZO-a u pravilu slama na leđima osiguranika te se uvodi doplata. Pa je tako početkom 2024. godine uvedena doplata na inzuline najpopularnijih  proizvođača koji prema nekim procjenama zauzimaju preko 85% tržišta.

Početkom 2024. kreću doplate na najpopularnije inzuline

Za koje je inzuline uvedena doplata a koja se sada ukida?

U siječnju je uvedena doplata da bi se u veljači ukinula?
Odgovor je: DA.

Bez doplate za osobe na intenziviranoj terapiji ponovno će biti inzulini:
1) brzodjelujući Fiasp u staklenim ampulama

2) brzodjelujući Novorapid u staklenim ampulama
3) predmiješani NovoMix 30 u jednokratnom penovima (FlexPen)

Što se ostalih proizvođača inzulina tiče kao što su Sanofi i Lilly, stvari se nisu promijenile početkom godine, pa tako ni sada.

Osnovna lista lijekova HZZO-a (bez doplate) i inzulini tvrtke Novo Nordisk:

Novi udarac na transparentnost i prilika za korupciju

Otkupne cijene inzulina i svih ostalih lijekova više se NE objavljuju na web-stranicama HZZO-a što je dodatan udarac na transparentnost zdravstvenog sustava Republike Hrvatske i nova prilika za korupciju.

Po transparentnosti cijena lijekova koje plaća nacionalni osiguravatelj puno smo lošiji i od susjednih zemalja gdje su cijene lijekova koje plaća država uvijek istaknute.

Cijena medicinskih pomagala koju plaća HZZO za sada je javna i transparentna, no tko zna, možda i to počnu skivati.

Zaključak

Kronični bolesnici s dijabetesom ovisni o injekcijama inzulina u Republici Hrvatskoj zaslužuju da ih se periodički ne uznemirava uvođenjem i ukidanjem doplata na lijek bez kojeg ne mogu živjeti. Nismo mi osiguranici HZZO-a ništa lošiji od osiguranika susjednih država, i mi zaslužujemo stabilnost i povjerenje. Uvođenjem i ukidanjem doplata na ključne lijekove gubi se vjera u zdravstveni sustav i neometani pristup lijekovima u Republici Hrvatskoj. Ne ponovilo se.

Sretno nam bilo


Još iz kategorije HZZO: