Davor Skeledžija

Moraju li dijabetičari tip 2 doplaćivati inzulin?

15/12/2020

Nekako je uvriježeno shvaćanje da ako imate Dijabetes tip 1 imate pravo na sve inzuline bez doplate (osim Tresibe). No, ako imate dijabetes tip 2 onda morate doplaćivati većinu inzulina. Nije baš tako.

Tko su BOT-ovci?
Ako imate tip 2 dijabetes vjerojatno uzimate inzulin jednom dnevno i to tzv. „bazalni“ odnosno dugodjelujući inzulin uz koji vjerojatno uzimate još neki lijek. Ako želite zvučati pametno u društvu, onda kažete da ste na BOT-u – Basal Oral Terapiji. Seljački rečeno, to znači da dio terapije za dijabetes uzimate u obliku bazalnog inzulina (dugodjelujućeg), a dio na usta (oralno) tj. tableta. U tom slučaju imate solidne nadoplate na većinu inzulina..

Tko su BBT-ovci?
Ako imate tip 2 dijabetes i uzimate inzulin više puta dnevno, onda vjerojatno uzimate dvije vrste inzulina, tzv. spori inzulin jednom dnevno i brzi inzulin prije obroka. Kada želite pametovati prijateljima onda im kažete da ste na BBT terapiji, što je skraćenica za Bazal Bolus Terapiju. Bazal predstavlja dugodjelujući ili spori inzulin, a Bolus predstavlja brzi inzulin.

Tko plaća inzulin, a tko ne?

BAZAL-BOLUS ne plaća
Informacija koju nije lako pronaći je da osobe s tip 2 dijabetesom na Bazal-Bolus Terapiji (gore smo naučili to znači) praktički nemaju doplate na inzulin preko HZZO-a! Kao i mi s tip 1 ćete doplaćivati Tresibu oko 50kn i FIASP 15 kn, ali samo u jednom pakovanju, dok će svi drugi inzulini biti bez doplate 😉.

Drugim riječima, ako imate tip 2 dijabetes i doplaćujete injekcije koje uzimate više puta dnevno – vjerojatno vam netko nepotrebno iz neznanja otima novac. To možda radi vaš izabrani liječnik ili čak dijabetolog. Ukoliko liječnici mogu pacijentima zbog greške amputirati nogu, zašto ne bi mogli pogriješiti u klasifikaciji nečijeg dijabetesa pri HZZO-u.

Ovo su indikacije/preduvjeti za ostvarivanje prava na većinu inzulina bez doplate. Možda izgleda komplicirano, ali nije:

Oznaka Indikacije Opis
RA08 Za bolesnike na intenziviranoj terapiji inzulinom (dnevno 1 ili 2 injekcije bazalnog inzulina + 3 injekcije kratkodjelujućeg inzulina uz glavne obroke), koji tijekom posljednjih 6 mjeseci, unatoč promjenama terapijske sheme, ne uspijevaju postići zadovoljavajuću glukoregulaciju (HbA1c <6,5%), koji imaju više od jedne hipoglikemije tjedno, a kod kojih se s ostalim vrstama inzulina ne može postići dobra regulacija glikemije.

Ako se pažljivo pročita gornja indikacija postaje jasno da se ne odnosi samo na tip 1 dijabetes. Ukoliko se "često fiksaju", tu se komotno mogu provući i osobe s tip 2 dijabetesom.

Ova indikacija se nalazi uz „skupe“ inzuline „analoge“ - isključivo na HZZO A listi lijekova – dakle bez doplate. Konkretno riječ je o inzulinima: Lantus, Levemir, Toujeo, Abasaglar i Semglee.

Treba biti iskren i priznati da:

  1. nije skroz suludo da onaj koji drži kesu, HZZO, vas prvo pokuša regulirati s jeftinijim humanim inzulinima, pa ako ne uspije – onda skupljim analozima (indikacija RA08)
  2. kao što postoje studije da su moderniji i skuplji inzulini bolji, jednako tako postoje studije koje za tip 2 dijabetes dokazuju da nema razlike u efikasnosti skupljih i jeftinijih inzulina. Drugim riječima, ono što je skuplje i novije, nije nužno i bolje za svakoga*

* važno je po 100 puta ponoviti da se ova konstatacija o doplatama odnosi na tip 2 dijabetes. Kompletna struka se slaže da osobe s tip 1 dijabetesom trebaju imati pristup svim inzulinima bez doplate – skupljim i jeftinijim. Ako zanemarimo Tresibu čijoj doplati je posvećen poseban članak, HZZO ih je poslušao.

reference:
Nova dopunska HZZO lista:  https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_12_137_2623.html  
Nova osnovna HZZO lista:    https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_12_137_2622.html
Kada govorimo dugodjelujućim inzulinima, moramo spomenuti i Tresibu, evo članak o doplatama za taj inzulin

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Dijabetes tip 2: