Moraju li dijabetičari tip 2 doplaćivati inzulin?

Nekako je uvriježeno shvaćanje da ako imate Dijabetes tip 1 imate pravo na sve inzuline bez doplate (osim Tresibe). No, ako imate dijabetes tip 2 onda morate doplaćivati većinu inzulina. Nije baš tako.

Tko su BOT-ovci?
Ako imate tip 2 dijabetes vjerojatno uzimate inzulin jednom dnevno i to tzv. „bazalni“ odnosno dugodjelujući inzulin uz koji vjerojatno uzimate još neki lijek. Ako želite zvučati pametno u društvu, onda kažete da ste na BOT-u – Basal Oral Terapiji. Seljački rečeno, to znači da dio terapije za dijabetes uzimate u obliku bazalnog inzulina (dugodjelujućeg), a dio na usta (oralno) tj. tableta. U tom slučaju imate solidne nadoplate na većinu inzulina..

Tko su BBT-ovci?
Ako imate tip 2 dijabetes i uzimate inzulin više puta dnevno, onda vjerojatno uzimate dvije vrste inzulina, tzv. spori inzulin jednom dnevno i brzi inzulin prije obroka. Kada želite pametovati prijateljima onda im kažete da ste na BBT terapiji, što je skraćenica za Bazal Bolus Terapiju. Bazal predstavlja dugodjelujući ili spori inzulin, a Bolus predstavlja brzi inzulin.

Tko plaća inzulin, a tko ne?

BAZAL-BOLUS ne plaća
Informacija koju nije lako pronaći je da osobe s tip 2 dijabetesom na Bazal-Bolus Terapiji (gore smo naučili to znači) praktički nemaju doplate na inzulin preko HZZO-a! Kao i mi s tip 1 ćete doplaćivati Tresibu oko 50kn i FIASP 15 kn, ali samo u jednom pakovanju, dok će svi drugi inzulini biti bez doplate 😉.

Drugim riječima, ako imate tip 2 dijabetes i doplaćujete injekcije koje uzimate više puta dnevno – vjerojatno vam netko nepotrebno iz neznanja otima novac. To možda radi vaš izabrani liječnik ili čak dijabetolog. Ukoliko liječnici mogu pacijentima zbog greške amputirati nogu, zašto ne bi mogli pogriješiti u klasifikaciji nečijeg dijabetesa pri HZZO-u.

Ovo su indikacije/preduvjeti za ostvarivanje prava na većinu inzulina bez doplate. Možda izgleda komplicirano, ali nije:

Oznaka Indikacije Opis
RA08 Za bolesnike na intenziviranoj terapiji inzulinom (dnevno 1 ili 2 injekcije bazalnog inzulina + 3 injekcije kratkodjelujućeg inzulina uz glavne obroke), koji tijekom posljednjih 6 mjeseci, unatoč promjenama terapijske sheme, ne uspijevaju postići zadovoljavajuću glukoregulaciju (HbA1c <6,5%), koji imaju više od jedne hipoglikemije tjedno, a kod kojih se s ostalim vrstama inzulina ne može postići dobra regulacija glikemije.

Ako se pažljivo pročita gornja indikacija postaje jasno da se ne odnosi samo na tip 1 dijabetes. Ukoliko se “često fiksaju”, tu se komotno mogu provući i osobe s tip 2 dijabetesom.

Ova indikacija se nalazi uz „skupe“ inzuline „analoge“ – isključivo na HZZO A listi lijekova – dakle bez doplate. Konkretno riječ je o inzulinima: Lantus, Levemir, Toujeo, Abasaglar i Semglee.

Treba biti iskren i priznati da:

  1. nije skroz suludo da onaj koji drži kesu, HZZO, vas prvo pokuša regulirati s jeftinijim humanim inzulinima, pa ako ne uspije – onda skupljim analozima (indikacija RA08)
  2. kao što postoje studije da su moderniji i skuplji inzulini bolji, jednako tako postoje studije koje za tip 2 dijabetes dokazuju da nema razlike u efikasnosti skupljih i jeftinijih inzulina. Drugim riječima, ono što je skuplje i novije, nije nužno i bolje za svakoga*

* važno je po 100 puta ponoviti da se ova konstatacija o doplatama odnosi na tip 2 dijabetes. Kompletna struka se slaže da osobe s tip 1 dijabetesom trebaju imati pristup svim inzulinima bez doplate – skupljim i jeftinijim. Ako zanemarimo Tresibu čijoj doplati je posvećen poseban članak, HZZO ih je poslušao.

reference:
Nova dopunska HZZO lista:  https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_12_137_2623.html  
Nova osnovna HZZO lista:    https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_12_137_2622.html
Kada govorimo dugodjelujućim inzulinima, moramo spomenuti i Tresibu, evo članak o doplatama za taj inzulin


Još iz kategorije Dijabetes tip 2: