Davor Skeledžija

I MEDiLAB (bivši Bayer) počeo dostavljati na kućnu adresu!

28/04/2020

Sigurno ste čuli za aparatiće za mjerenje glukoze u krvi Contour Next ONE (a možda ih i koristite) i njihovog distributera MEDiLAB ONE. Upravo smo dobili službenu obavijest da su i oni osigurali sve potrebno kako biste VI svoje trakice za krv, lancete i još ponešto mogli dobiti bez izlaska iz svojih domova. Njihov dopis možete pronaći na kraju ovog teksta.


MEDiLAB nam je posebno zanimljiv zato što je upravo potpisao ugovor za distribuciju inzulinskih pumpi OmniPOD u Republici Hrvatskoj (OmniPod dolazi u Hrvatsku!). Osim toga, naveliko se priča o tome da će MEDiLAB uskoro u Hrvatsku dovesti još jedan sustav za kontinuirano mjerenje glukoze, Ascensia CGM (članak: POCTech – još jedan CGM i zašto je to važno za nas?).

Kao što znamo, HZZO je prvo pokrenuo eDoznake, a onda još zbog epidemije koronavirusa dopustio svojim partnerima da tijekom travnja i svibnja isporučuju pomagala na vaš kućni prag. Kada sami kupujete pomagala, dostava doma je dozvoljena uvijek (Zakon RH), ali kada ta ista pomagala financira HZZO – onda je to dozvoljeno samo ova dva mjeseca (HZZO pravilnik i privremena odluka).

Travanj je lagano prošao, još nam ostaje svibanj i, ako nitko ništa ne poduzme – HZZO će nam ovu naprednu mogućnost ukinuti!

„Netko mora nešto učiniti, samo je nevjerojatno patetično da to moramo biti mi“.

„Netko mora nešto učiniti, samo je nevjerojatno jadno da to moramo biti mi.“

Upute što i kako možete napraviti da barem oni najugroženiji ne bi ostali bez ove mogućnosti, koja se dugi niz godina uspješno provodi u drugim zemljama EU, dostupne su u članku HZZO omogućio isporuku pomagala na kućnu adresu!

Osim toga, potpišite peticiju: Inicijativa otočana za TRAJNU opciju isporuke pomagala na kućnu adresu (i onih iz udaljenih sredina).

Ali, ni to nije sve. 🙂 Pročitajte vrlo osoban i emotivan apel koji je jedan od naših najboljih glumaca, Željko Königsknecht (otac oboljele djevojke), uputio ravnatelju HZZO-a Lucianu Vukeliću i njegovim ključnim suradnicima. Dopis je dostupan ovdje, a kad smo kod Željka, pogledajte na Youtube-u i njegovu najnoviju kazališnu hit-komediju Traži se novi suprug.

Dopis tvrtke MEDiLAB ONE prenosimo u cijelosti:

Javno i transparentno su se u ovu priču pomoći bolesnima na dva mjeseca do sada uključili Abbott i Mediligo, a sada i MEDiLAB. Iskrene čestitke i hvala svima.

Savezi i Udruge koje su podržale inicijativu da HZZO opciju privremene dostave pomagala učini trajnom:
1. Koalicija udruga u zdravstvu  - www.kuz.hr
2. Udruga hrvatskih pacijenata - www.udrugahrvatskihpacijenata.hr
3. Hrvatski savez slijepih www.savez-slijepih.hr
4. Savez društava multiple skleroze Hrvatske www.sdmsh.hr
5. Savez udruga oboljelih od stome www.ilco.hr
6. Zagrebačko dijabetičko društvo - www.zadi.hr
7. Udruga oboljelih od multiple skleroze: MS TIM HRVATSKA - www.mstim.hr
8. Udruga dijabetičara Mellitus Rijeka - www.mellitus-rijeka.hr
9. Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja - Cukrići Zadar   www.cukrici-zadar.hr
10. Udruga osoba s invaliditetom Križevci - www.uik.hr
11. Udruga malih dijabetičara “MaDi” Osijek - www.madi.hr
12. Udruga Međimurski slatkiši - www.medimurskislatisi.hr
13. Slatki život Đakovo- Facebook stranica

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: