Davor Skeledžija

Posjetili smo dom za nezbrinutu djecu i Ani donirali Baqsimi!

10/03/2022

Ogroman je interes izazvao poziv za pomoć majke djeteta s dijabetesom koje je hitno odvedeno u Dom za nezbrinutu djecu u okolici Splita. Prema dopisu iz Doma, odvila se „Žurna mjera izdvajanja djeteta iz obitelji zbog opasnosti za život i zdravlje….“. Mama tvrdi drugačije.

Splitska socijalna služba odvela dijete – ali ne i njegov dijabetes!

Kao i prošli put, ne možemo se baviti opravdanosti takvog iznimnog čina jer službenih detalja nema. Nastavljamo se baviti dobrobiti mlade osobe s dijabetesom.

Stradivari donirao 2 Basqimija

Nedugo po objavi prvog članka splitska tvrtka Stradivari izrazila je dobru volju da pomogne našoj djevojčici Ani. Osigurana su sredstva za dva glukagona bez igle – Baqsimija.

U sklopu poliklinike Stradivari djeluje jedina specijalizirana prodavaonica medicinskih proizvoda u Splitu koja se bavi isključivo pomagalima za dijabetes. Sradivari svojim djelovanjem omogućuje kompletnu tehničku i medicinsku edukaciju pacijenata uz pomoć dijabetologa i medicinske sestre te su na raspolaganju.

O Baqsimiju

Što se Baqsimija tiče, riječ je o lijeku kojeg u Hrvatskoj nema, ali proizvođač, dijabetolozi i mi pacijenti vodimo bitku s HZZO-om da ovaj lijek postane dostupan na trošak zdravstvenog osiguranja RH. HZZO se za sada uspješno odupire.

HZZO-u i Lilly-ju predana peticija sa 6500 potpisa za Baqsimi!

Riječ je o super jednostavnom lijeku, tj. prahu koji se daje unesrećenom dijabetičaru kroz nos dok je u po život opasnoj dijabetičkoj komi. Dakle govorimo o stanju kojeg se panično boje mnogi dijabetičari, roditelji i drugi skrbnici.

Dodajmo još da je Baqsimi odnedavno moguće nabaviti uz privatni recept u susjednoj Sloveniji, npr. u Brežicama i to po možda najpovoljnijoj cijeni na svjetskom tržištu (80 €).

Odradili smo edukaciju uz pomoć odličnog YouTube videa, na što je predstojnica oduševljeno uzviknula da je ustvari riječ o proceduri sličnoj onoj za kapi za nos! I u pravu je:

https://youtu.be/1JLgOUA1SdQ

O preduvjetima za donaciju domu za nezbrinutu djecu

Kako bi takav ili neki drugi lijek bio isporučen djetetu i osoblju doma za nezbrinutu djecu, neophodna je suglasnost pedijatra-dijabetologa. Podršku smo dobili od glavnog splitskog pedijatra-dijabetologa, prof. Veselina Škrabića koji se nada da će ga uskoro dobiti i ostale osobe s dijabetesom u Hrvatskoj preko zdravstvenog osiguranja.

Natpis na ulazu u dom za nezbrinutu djecu

Natpis na ulazu u dom za nezbrinutu djecu

Dom na obali Jadranskog mora

Dom za nezbrinutu djecu u kojem je smještena Ana (ime poznato redakciji) posjetili smo jednog prekrasnog sunčanog popodneva. Oduševit će vas informacija da je riječ o domu otvorenog tipa, što je taman iskoristila naša Ana za večernju šetnju rivom s prijateljicom.

Za to vrijeme nas je primila predstojnica doma koja nas je izvijestila o brojnim pozitivnim događanjima vezanim za malu Anu. O tome više u zasebnom tekstu.

I onda je ušla naša Ana

Kao što pretpostavljate, riječ je o prekrasnoj mladoj djevojci. Ima dugu valovitu crnu kosu, vrlo je pristojna i draga; a uz nju su uvijek Libre čitač i mobitel.

Taman se vratila iz večernje šetnje rivom i ugodno se iznenadila čokoladi i pralinama s vrlo malo ugljikohidrata (Nutella za dijabetičare bila je rasprodana! Aaahhh...). Zagrebačko dijabetičko društvo poslalo joj je Lennyja hrabrog lava i fantastično dizajniranu majicu „Powered by insulin“.

U domu su nas uvjerili da zahvaljujući financiranju nadležnog Ministarstva, ali i brojnih privatnih donatora, dijete ne oskudijeva ni u čemu materijalnom. U domskoj ambulanti uvijek je dovoljno inzulina i trakica, tu su rezervni aparatić za mjerenje glukoze u krvi, senzori, rezervni Libre čitač itd.

U toku je još prilagodba menija u skladu s uputama naše Tanje, doktorice s dijabetesom, kako bi se i na taj način smanjile oscilacije šećera.

Zaključak

Ajmo biti iskreni, uspješna regulacija dijabetesa djece prema današnjim kriterijima zahtjevna je i u obiteljskom domu, a kamoli u domu za nezbrinutu djecu. Govorimo o oko 30 štićenika od kojih svaki ima svojih problema, a za njih brinu samo 3 djelatnika doma u smjeni te još po jedan socijalni radnik ili psiholog.

To je glavni razlog zašto svi teže tome da smještaj u domu za nezbrinutu djecu bude privremen. Točnije, dok se okolnosti u biološkoj obitelji ne procijene sigurnim ili dok se ne nađu udomitelji.

Za to vrijeme mi kao dijabetička zajednica trebamo biti na raspolaganju osoblju doma i mladoj Ani, a edukacija i motivacija su ključne. O Pauli, socijalnoj radnici s dijabetesom, Tanji doktorici s dijabetesom i tome što je još učinjeno - u idućem tekstu.

Sretno nam bilo!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: