Davor Skeledžija

Split dobio prvu nezavisnu dijabetologinju preko HZZO!

11/07/2024

Ako pratite portal naInzulinu.com – svjesni ste iznimno teškog stanja u KBC Split gdje u ovom trenutku, ovisno o izvorima, na cca 40.000 dijabetičara dolazi samo 6 dijabetologa. To znači da na jednog dijabetologa dolazi čak 6.000 osoba s dijabetesom! Dalmacija je na sigurnom putu u beskrajno lošu regulaciju dijabetesa i skupe dijabetičke komplikacije kao što su sljepilo, dijaliza i amputacije. Po amputacijama su Dalmatinci već nadaleko poznati.

11.7.2024.: Lista čekanja na dijabetologa

11.7.2024.: Lista čekanja na dijabetologa - 6 mjeseci!

Zahvaljujući takvom stanju u KBC Split, liste čekanja su beskrajno duge, a kada pacijenti napokon dočekaju termin, redovno ih pregleda drugi dijabetolog što pak kod dijela pacijenata generira dodatno nezadovoljstvo. Još jedna posljedica takvog loptanja pacijentima su ponekad nepotrebne promjene terapije zbog različitih doktora sa različitim znanjima, iskustvima i privrženosti lijekovima.

Raste nezadovoljstvo dijabetološkom ambulantom u KBC Split

Prva dobra vijest – nezavisni dijabetolog na HZZO uputnicu!

Jedna od dijabetologinja koja je poželjela drugačiju atmosferu i uvjete rada je Višnja Kokić Maleš, dala je otkaz u KBC Split i otišla dalje tražiti svoju sreću.

Ono što će vas oduševiti je činjenica da je doktorica Maleš upravo izborila ugovor sa HZZO-om i sada će u privatnoj Poliklinici Lux u Solinu raditi na HZZO uputnicu!

U ovom trenutku se zainteresirani se sami naručuju putem telefona 098 919 7883

Nakon dugogodišnjeg rada u velikom kliničkom bolničkom centru Split sam nastavila dijabetološku ambulantu u privatnoj poliklinici. Moj cilj je pružiti visoko kvalitetnu i individualiziranu skrb svim našim pacijentima. Radimo s HZZO uputnicama, te sam sigurna da ćemo zajedno uspješno kontrolirati i liječiti dijabetes, poboljšavajući tako kvalitetu života osoba s dijabetesom u Dalmaciji.

Višnja Kokić Maleš, dijabetolog

Druga dobra vijest – Ministarstvo Zdravstva, stručna društva i Ministar Vili Beroš

Za priču o dijabetologiji KBC Split smo zainteresirali i nadležno Ministarstvo te stručno dijabetološko društvo. Pripremamo se za sastanak na kojem ćemo Ministru Viliju Berošu detaljno prezentirati probleme s kojima se sreću osobe s dijabetesom u KBC Split i neka od mogućih rješenja 😊

Zaključak

Odrasle osobe s dijabetesom u Dalmaciji zaslužuju puno bolju skrb nego što ju trenutno imaju.

Odlasci dijabetologu u Zagreb i privatna klinika u Solinu sa HZZO uputnicama sigurno ne mogu riješiti ovaj problem. Ali moramo se složiti da je svaka pomoć dobro došla 😊

Puno je još načina da se stanje popravi, a jedan od njih je i dodatna edukacija liječnika opće medicine o dijabetesu te dodatne ovlasti kako bi educiraniji i zainteresiraniji među njima smjeli prepisivati i moderne terapije za dijabetes. Dobra vijest je da je za ovu inicijativu već postignut konsenzus važnih dionika našeg dijabetičkog ekosistema.

Hvala HZZO-u na novoj dijabetologinji putem HZZO uputnica, a tu je još i Ministarstvo zdravstva o čemu ćemo naknadno izvijestiti 😊

Sretno nam bilo

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: