Davor Skeledžija

Ukinuta diskriminacija profesionalnih vozača na inzulinu!

01/05/2024

Objavom u Narodnim novinama završio je proces donošenja novog i humanijeg Pravilnika o zdravstvenom osposobljavanju vozača!

Najveća promjena odnosi se na osobe ovisne o inzulinu koje će od sada pod određenim okolnostima moći ostvariti pravo na profesionalnu vozačku dozvolu! (Tzv. druga skupina vozila.)

Znate li tko su Lionsi i kako nam pomažu?

Nažalost, naši prijedlozi i apeliranje da se temeljem preporuke EU posjednicima osobne vozačke dozvole maksimalni period važenja produlji sa 5 na 10 godina nisu uvaženi. Iz Ministarstva zdravstva poručili su kako preporuka EU nije obvezujuća te je podložna izmjenama.

No, objektivno je najvažnije da: ako ste na 4 i više doza inzulina uz korištenje senzora za kontinuirano mjerenje glukoze – moći ćete postati „vozač druge skupine vozila“! 😊

Napomenimo da nam te senzore bez doplate osigurava naš dragi HZZO 🙂 . Naravno, postoje još određeni razumni preduvjeti koje pročitajte ovdje.

svratite

Svratite na ovaj portal i educirajte se o senzorima 🙂

Osobe koje su ostale bez profesionalne vozačke dozvole nakon što su dobile dijabetes te time izgubile pravo na rad u struci, sada će moći ponovno pristupiti liječničkom pregledu te vratiti svoj status profesionalnih vozača! 🙂

Takvi su naši Luka i Goran koji su svoju priču ispričali brojnim medijima i saborskim zastupnicima:

Ako želite profesionalnu vozačku dozvolu, morate dokazati zadovoljavajuću kontrolu bolesti, a sve ostale (zdravorazumske) preduvjete potražite u Pravilniku koji je netom objavljen u Narodnim novinamaOdluka stupa na snagu 8. 5. 2024., a ovdje preuzmite jasno razložen dio koji se odnosi na dijabetes.

Zašto je sve toliko kasnilo?

Očekivani rok objave Pravilnika koji ne govori samo o dijabetesu nego i o mnogim drugim bolestima i stanjima - bio je 13. rujna prošle godine. Državna tajnica Marija Bubaš predsjedavala je Povjerenstvom sastavljenim od povjerenika iz različitih ministarstava i struka. No čak i nakon njihova usaglašavanja iz institucija su dolazile samo "želje i pozdravi". Nešto je bilo prihvatljivo, nešto ne; a sve  je zajedno iziskivalo dodatno vrijeme.

Ministar Vili Beroš i državna tajnica Marija Bubaš

Ministar zdravstva Vili Beroš i državna tajnica Marija Bubaš

Vrijedi napomenuti da je u trenutku  kad je zadnja suglasnost pristigla iz Ministartsva vanjskih poslova, Pravilnik ekspresno završio na stolu ministra Vilija Beroša, još brže je potpisan i to u vrijeme tehničke Vlade (!) - što nije mala stvar.

Zahvale

Saborski zastupnici Marija Selak Raspudić (MOST), Andreja Marić (SDP) i Domagoj Hajduković (socijaldemkrati) više su puta "požurivali stvari" u Saboru Republike Hrvatske na čemu im zahvaljujemo od srca.

Nova TV objavila je koncizan i razumljiv prilog u središnjem Dnevniku!

Tu su još i brojni mediji, među ostalim:
Index.hr:
 Stiže novi zakon, dijabetičari su bijesni: "Prestanite nas maltretirati"
Jutarnji list:  SULUDO PRAVILO - Luka je saznao da je bolestan pa je ekspresno dobio otkaz
Večernji list: Za razliku od EU, Hrvatska ne dozvoljava dijabetičarima na inzulinu da budu vozači
Slobodna Dalmacija: Dijabetičari teško diskriminirani zbog vozačkih dozvola?!

Pomagali su i brojni medijski stručnjaci, dijabetolozi, stručna društva, udruge, glavni urednici, više i niže pozicionirani zaposlenici ministarstava i institucija. Svim poznatim i nepoznatim akterima beskrajno hvala na svakom trudu uloženom da se ova priča uspješno privede kraju 🙂 Hvala vam što ste doprinijeli da neki od nas ostvare temeljno ljudsko pravo na rad i plaću.

Zaključak

Mnogi su sumnjali da će se ovako veliki napredak ikada dogoditi u Republici Hrvatskoj. Potom smo strepili i iščekivali kada će Pravilnik konačno ugledati svjetlo dana te hoće li rečenične konstrukcije biti jasne liječnicima Medicine rada.

Tekst novog Pravilnika vezan za dijabetes jasan je čak i laiku, a liječnici s kojima smo razgovarali to su nam potvrdili!

Stari se Pravilnik fokusirao na bolesti koje su bile prepreke za dobivanje ili produljenje vozačke, a novi na funkcionalni status kandidata koji može ishoditi ili produljiti vozačku dozvolu! 🙂

Sretno nam bilo 🙂

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: