Davor Skeledžija

Splitska socijalna služba odvela dijete – ali ne i njegov dijabetes!

16/02/2022

Društvene mreže duboko je potresao vapaj za pomoć majke iz okolice Splita čija je kći pod policijskom paskom odvedena u dom za nezbrinutu djecu.

Majka tvrdi da joj je počinjena velika nepravda, dok socijalna služba i upućeni liječnici smatraju da nije. Nemamo dovoljno objektivnih informacija što je uzrok ovoj iznimno teškoj obiteljskoj situaciji, ali suosjećamo sa svakime kome se to dogodi.

Stoga je tema ovog teksta činjenica da se dijete s dijabetesom našlo u iznimno teškoj poziciji.

Važno je 12-godišnje dijete s dijabetesom!

Dijete na inzulinskoj pumpi uz pomoć policije oduzeto je majci i na kraju odvedeno u dom. Odvedeno je u instituciju gdje je postalo samo još jedno dijete s ozbiljnim problemom. Mnogima se od nas dijabetes čini najvažniji, no surova je realnost da skoro sva djeca u domovima za nezbrinutu djecu imaju ozbiljne probleme, a stručne je podrške mahom premalo. Nemilosrdna stvarnost pokazuje da se tete u domovima redovno izmjenjuju, da imaju previše posla i da je ozbiljna edukacija koja bi mogla dovesti do dobre regulacije dijabetesa u njihovih štićenika otežana. A i kad se odradi, lako je moguće da će biti premještene u druge domove.

Dobro ste shvatili, šanse da naša djevojčica, radi zaštite identiteta - zovimo ju Ana, sa 12 godina uistinu realizira svoje pravo na kvalitetnu skrb o dijabetesu, vrlo su male. U prilog toj tvrdnji govore i podaci s njezinog Libre čitača:

Ana: „Doslovno više ne mogu trpit da mi padne pa skoči, stalno se to dešava!“

Ana: „Doslovno više ne mogu trpiti da mi padne pa skoči, stalno se to dešava!“

Hitna služba grada Splita – „heroji ulice“

U prilog tome govori i nalaz Hitne službe koji sam dobio na uvid, a gdje se vidi da je siroto dijete 13.2.2022. u 03h u noći primljeno sa šećerom koji ni jedan aparatić ne može izmjeriti (Hi). Znamo da je to stanje vrlo visokog šećera koje je uvod u vrlo opasnu ketoacidozu, a čija je moguća posljedica smrt.

U istom službenom nalazu još stoji i da je djelatnica doma izjavila da su oni shvatili kako u slučaju visokih razina šećera ne trebaju poduzimati ništa, već samo kada je dijete u hipoglikemiji!


Nitko nije rekao djelatnicama doma da će s takvom regulacijom siroto dijete dovesti do slijepila, dijalize ili amputacije noge. A kroz edukaciju su prošli samo tri dana ranije.

No, dobra je vijest što je ekipa Hitne pomoći odmah educirala djelatnice doma o potencijalno katastrofalnim posljedicama visokih šećera! I još su inzistirali da osoblje doma odmah ujutro konzultira endokrinološki tim radi dodatne edukacije!


Meni se još svidjelo što splitska Hitna pomoć odlično poznaje Libre sustav koji dijete koristi, ali im iz nepoznatih razloga nije dan na uvid. Ipak su inteligentno u nalazu naglasili važnost česte kontrole šećera senzorima. Svaka čast.

Što se ovdje događa i tko je kriv?

Događa se Hrvatska. Vrlo upućena doktorica s dijabetesom objasnila mi je da je u domovima za nezbrinutu djecu dobra briga za dijabetes, kao i za mnoge druge bolesti, praktički nemoguća iz brojnih razloga. Premalo osoblja, njihove rotacije, niske plaće, vrlo ozbiljna stanja u kojima su skoro sva djeca -  samo su dio razloga za vrlo loše stanje. Upravo je zbog toga iz jednog doma za nezbrinutu djecu usvojila dijete s dijabetesom koje su redovno držali sa šećerima od 20 mmol/l. Sve kako bi bili sigurni da neće pasti u opasnu hipoglikemiju.

Možda su u domu za nezbrinutu djecu računali na to da će posljedice tako visokih šećera dijete imati kada više ne bude pod njihovom skrbi, a možda jednostavno nisu imali pojma kakvu dugoročnu štetu rade nesretnoj djeci.

Što smo napravili?

Zagrebačko dijabetičko društvo na čelu s vrhunskom dijabetologinjom Manjom Prašek - momentalno je kontaktiralo splitske dijabetologe, izrazilo podršku i ponudilo svu moguću pomoć oko djeteta.

Naša doktorica s dijabetesom ponudila je apsolutnu i bezrezervnu pomoć te edukaciju osoblju doma. Neslužbeno sam doznao da je još jedna naknadna edukacija obavljena od strane splitskih dijabetologa.

Ffotografija Janko Ferlič, Unsplash

Zbog objektivnog neznanja osoblja doma o inzulinskoj pumpi, a uz podršku dijabetologa, dijete je nedavno skinuto s pumpe koju je do tada godinama koristilo. Nakon što se osoblje doma do kraja educira o tretiranju hipoglikemije i hiperglikemije, te osnovnoj regulaciji dijabetesa uz pomoć pena; zagrebačka tvrtka Mediligo spremna je organizirati naprednu i vrhunsku edukaciju o inzulinskoj pumpi.

Sve kako bi se naša mlada Ana vratila na terapiju koja joj je inicijalno dodijeljena, koju želi i dobro poznaje.

Nažalost, nakon što se sve to odradi, uvijek prijeti opasnost da će educirano osoblje nakon završene obuke, biti prebačeno uobičajenom rotacijom u neki drugi dom za nezbrinutu djecu ili da će promijeniti posao. Nema druge, nego pokušati cijeli proces edukacije o dijabetesu ponoviti.

Zaključak

Koliko je ovakve djece po domovima za nezbrinutu djecu širom Hrvatske – nitko ne zna. Ne govorim samo o dijabetesu, puno je ozbiljnih bolesti za koje je potrebna ozbiljna edukacija, volja i ostali resursi..

Ako smo zajednica kakva želimo biti, moramo pokušati pomoći mladoj Ani kako znamo i umijemo jer ona je jedna od nas. Pomoći joj da odraste u sretnu, zdravu i uspješnu djevojku s dijabetesom, na ponos zajednici kojoj pripada.

Poslana je zamolba i konkretnom domu za komentar i dobili smo odgovor:

U slučaju potrebe za žurnom mjerom izdvajanja i smještaja djeteta izvan obitelji zbog opasnosti za život i zdravlje ili dobrobit djeteta, dječji dom je dužan bez odgode prihvatiti skrb o djetetu.

Djeci pružamo intenzivnu psihosocijalnu skrb. Svaki naš korisnik ima specifične potrebe i uvijek surađujemo sa svim relevantnim institucijama vezanim za pojedino dijete. Nerijetko se radi o svakodnevnoj i intenzivnoj suradnji s vanjskim stručnjacima, specijalistima različitih područja, kako bismo djetetu pružili najbolju skrb u skladu s našim mogućnostima.

Smještaj u našu ustanovu je privremen i želja nam je da svako dijete boravi u domu što kraće te da mu se omogući odrastanje u obitelji, ukoliko situacija u biološkoj obitelji prestane biti ugrožavajuća za život i dobrobit djeteta ili u udomiteljskoj obitelji.

Jelena Burazin, ravnateljica
Dječji dom Maestral

Ako imate kakvu konstruktivnu ideju – javite se.

Sretno nam bilo.

Mi smo plavi krug velikih ljudi,
Sasvim mali krug, nama dovoljno velik.

To je samo naš svijet, naš privatni svemir.
Sazviježđe smo kad se spojimo.

Jedan mali krug igle po vinilu!
Dovoljan da ušutka tišinu!

 

*Photo by Caleb Woods on Unsplash (naslovnica)

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Vijesti i Događanja: