Davor Skeledžija

Postoji Nutella za dijabetičare i još je i fina!

10/02/2019

Već neko vrijeme postoje online svjedočanstva o komercijalnom namazu s lješnjacima koji je ne samo fin, nego ima i malo ugljikohidrata. Koliko ima istine u tome odlučili smo sami istražiti. Riječ je o belgijskom brendu Cavalier koji je, vjerovali ili ne, moguće nabaviti u Hrvatskoj.

Ovaj namaz zaslađen je stevijom, što i nije nešto posebno, jer se danas sve i svašta „zaslađuje stevijom“ pa i dalje dio toga nitko pametan ne bi preporučio osobama s dijabetesom. Ono što će stare dijabetičke znalce i sladokusce vrlo brzo zaintrigirati je informacija da govorimo o vrlo zasitnoj slastici čijih 100 g sadrži samo 17 g ugljikohidrata!

Ako malo pretražite bespuća interneta, vrlo brzo ćete naletjeti na internetsku trgovinu Malinca.HR kojima smo poslali prijedlog: dajte nam dvije tegle namaza s lješnjacima, a mi ćemo s jednom napraviti degustaciju i napisati osvrt, kao što smo već degustirali i sladoled, a drugu ćemo pokloniti čitateljima sladokuscima u novoj nagradnoj igri. Kao što vidite, „posao“ smo ubrzo sklopili, ekipa se skupila i evo što smo zamislili:

Plan
Osim što vam želimo prenijeti kako nam se svidio namaz od lješnjaka i gdje smo ga nabavili, želja nam je pokazati da se čak i u dijabetičkoj prehrani ukusna čuda mogu napraviti. Konkretno, u ovom ćete tekstu moći vidjeti koliko je puno namaza od lješnjaka i kruha moguće ugurati u čuvenih 15 grama ugljikohidrata! Ako išta znate o svom dijabetesu ovisnom o inzulinu, onda znate koliko vam je jedinica inzulina potrebno da „uništite“ 15 grama ugljikohidrata (npr. meni trebaju cca dvije jedinice brzog inzulina).

Krenimo s lošim (tako da nikad više ne dobijemo ni jednu teglu…)
Ono što vam se vjerojatno neće svidjeti jest cijena, tegla od 380 g će vas koštati 67,92kn. Dakle, odmah je jasno da nije riječ o nečemu što ćemo često konzumirati. Ovakav proizvod koji se proizvede u legendarnoj zemlji čokolade Belgiji pa doveze u Hrvatsku nažalost puno košta… Proizvod uopće ne sadrži jeftini rafinirani šećer, već samo onaj koji je prirodno prisutan u sastojcima kao što su lješnjak (13 %) i mlijeko te sadrži više od 38 % prehrambenih vlakana.

Drugi detalj koji nam je upao u oči je plastična ambalaža. Da, vrlo kvalitetna plastika zahvaljujući kojoj se proizvod teže razbije u transportu iz Belgije, ali opet plastika. Nekako bi u tom cjenovnom rangu prije očekivali uvjerljivu staklenu teglu koju ćemo poslije iskoristiti za držanje lješnjaka.

Toliko o lošem
Ako ste osoba koja se ne trpa slatkim, s 99 postotnom sigurnošću mogu reći da će vas ovaj proizvod u malim količinama zasititi do grla, a nije riječ o jednoj od onih bezukusnih čokolada s preko 90 % kakaa.

Proteinski kruh + Cavalier namaz od lješnjaka
Kako bi test bio kompletan, nabavili smo još i poznati proteinski kruh iz Lidla koji u 100 grama sadrži samo 6 g ugljikohidrata. Oni nam ga nisu poklonili jer ih nismo ni tražili, tih 8 kn smo nekako prežalili. 🙂

Kada vidite šta smo sve natrpali u famoznih 15 g ugljikohidrata, mislim da ćete biti oduševljeni kao i mi.

Za potrebe ovog testa ovako smo kombinirali 15 g UH:
1) čak 5 malih šnita proteinskog kruha ukupne težine 90 g, što iznosi 5,5 g ugljikohidrata,
2) 58 g Cavalier namaza od lješnjaka sa stevijom, što iznosi 9,5 g ugljikohidrata.

Ovako to izgleda u stvarnosti na Jarunu:

 

Da, šnite kruha nisu jako velike, ali ima ih čak pet! Sve što vidite na gornjim fotografijama (osim tegle) iznosi samo 15 g ugljikohidrata! Ako to nije sjajno, ne znam što jest.

Osim što je riječ o vrlo malo ugljikohidrata, važni su i ostali dojmovi: prije svega ovakvih „kompleta“ smo planirali složiti tri − za svakog od nas po jedan + jedan malo drugačiji za Anu s celijakijom. No, na kraju smo nas troje zajedno smazali malo više od 15 g ugljikohidrata jer je riječ o vrlo ukusnom, ali nevjerojatno zasitnom proizvodu!

Kad smo kod okusa, ovo je najbolje što su testerice uspjele smisliti (sva prava pridržana): 🙂
Ana – jako fino i puni okus
Petra – bogat okus lješnjaka
Lucija – fino, slatko i teško

Celijakičari, nismo vas zaboravili
Kombinacija za vas nije tako sjajna… Iako je generalno u dućanima narastao broj dostupnih proizvoda bez glutena, među njima je jako malo onih koji sadrže i malo ugljikohidrata…

Naš „celijakija meni“ sadržavao je ukupno 10 g UH i to:
1) 1 šnitu stiropora (rižini krekeri) težine 6 g, što iznosi 5 g ugljikohidrata,
2) Cavalier namaz od lješnjaka sa stevijom težine 27 g, što iznosi 5 g ugljikohidrata.

Dakle, sada je riječ o samo jednoj šniti s debelim premazom kreme od lješnjaka i sveukupno govorimo o 10 g ugljikohidrata. Da, kad se stiropor ubaci u kalkulaciju nije toliko bajno, kao što ni celijakija nije bajna bolest. Druga je opcija da jednostavno uzmete žlicu i njom direktno u teglu. Žlica ne sadrži niti ugljikohidrate niti gluten. 🙂

Ekipa za očevid, ovaj, degustaciju.

 

Zaključak
Siguran sam da u nas postoje fantastične mame koje u svojim kuhinjama mogu napraviti neusporedivo ukusniju domaću Nutellu s još manje ugljikohidrata. No, mi takvu mamu još nismo sreli i pitanje je hoćemo li ikada. Stoga, možda barem za posebne prilike kao što su Božić, Nova godina, rođendani, godišnjice i slično vrlo je jednostavno otići na internetsku trgovinu Malinca.HR i koji puta si priuštiti namaz od lješnjaka Cavalier. U tri riječi: skup, ali fantastičan.

Update:
Na Webshopu Malinca ovaj proizvod na žalost više nije dostupan, trenutno je najzanimljivija ponuda na Alternativa Webshop po trenutnoj akcijskoj cijeni od 52,71kn + dostava 25kn. Hvala Domagoju Bakuli na informaciji.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: