Davor Skeledžija

Doplata za Baqsimi - godina dana - pismo HZZO Povjerenstvu

01/06/2024

Poštovano Povjerenstvo za lijekove,

Danas je godina dana kako je na snagu stupila jedna od najgorih, najglupljih i najnestručnijih odluka prošlog saziva HZZO Povjerenstva za lijekove.

Uvođenjem ogromne doplate na lijek Baqsimi je zadan ozbiljan udarac stručnosti, etici i zdravom razumu starog Povjerenstva.

Sastav starog HZZO Povjerenstva koje je uvelo enormnu doplatu na Baqsimi:

  1. dr.sc. Stjepko Pleština, dr.med.
  2. dr.sc. Adriana Vince, dr.med.
  3. dr.sc. Željko Čabrijan, dr.med.
  4. dr.sc. Iveta Merćep, dr.med.
  5. dr.sc. Delfa Radić- Krišto, dr. med.
  6. dr.sc. Slobodan Mihaljević, dr.med.
  7. dr.sc. Dinko Vitezić, dr.med.
  8. Tonći Buble, dr.med.
  9. Tea Strbad, dr.med.spec.

To su liječnici koji gotovo ništa ne znaju o dijabetesu, ali im to nije smetalo da bez ikakvih konzultacija sa dijabetološkom strukom prije točno godinu dana jednoglasno donesu katastrofalnu odluku za dijabetičare.

Usred ljeta HZZO uveo OGROMNU doplatu za Baqsimi – djeci iznad 15 godina i odraslima!

Učinili smo sve kako bismo medijima, javnosti, političarima i medicinskoj struci dokazali monstruoznost, nezainteresiranost i nestručnost prošlog saziva Povjerenstva lijekova – i uspjeli smo 🙂

Pored medija, saborskih zastupnika i dijabetičara, najmanje su tri stručna dijabetološka društva reagirala te je katastrofalna nepravda ispravljena. Dijabetološka struka je time pokazala koliko su vaši prethodnici bili loši i nestručni kada su prvo donijeli indikacije prema kojima pravo na skupi lijek imaju oni kojima nije potreban; a potom uveli enormnu nadoplatu za svu djecu iznad 15 godina i odrasle. Kao loš scenarij za treći nastavak filma „Glup i gluplji“.

Ne zaboravimo dugotrajan i ogroman angažman cjelokupne dijabetičke zajednice i politike da se Baqsimi uopće postavi na HZZO listu lijekova:

Bio sam u vašoj situaciji kao član HZZO povjerenstva za pomagala. Tada je stručni tim manipulirao nama članovima te tražio da gluhoj djeci i odraslima uvedemo naplatu baterija za slušne uređaje „jer tako mora biti“. Potom, kada su popustili manipulaciji i svi osim mene glasali za katastrofalan prijedlog, „stručljaci“ iz HZZO-a su nas sve zajedno bacili pod autobus medijima i javnosti, kao da smo mi ti koji nemamo moral i etiku; a ne oni. Nisu nam se čak ni ispričali kada su pod pritiskom javnosti došli s novim manje sramotnim prijedlogom da djeca ipak ne moraju plaćati baterije. Sramota.

U slučaju Baqsimija smo stručnoj javnosti ovim fantastičnim člankom uspješno dokazali da je odluka Povjerenstva bila duboko nestručna i površna, a zainteresiranoj javnosti demonstrirali njenu monstruoznost putem bezbrojnih medija:

Finalni udarac nestručnosti, kao i potvrdu našim tvrdnjama je dao predstojnik referentnog centra za dijabetes i predsjednik stručnog društva Dario Rahelić svojim argumentiranim traženjem da se sramotna nepravda ispravi; što je naposlijetku i učinjeno. Hvala Bogu.

HZZO ukinuo doplatu za VAŽAN lijek - Baqsimi - glukagon bez igle!

Današnji saziv HZZO Povjerenstva za lijekove:
prof. dr. sc. Iveta Merćep, dr. med. - predsjednica
prof. dr. sc. Ernest Bilić, dr. med.
prof. dr. sc. Dinko Vitezić, dr. med. - zamjenik
izv. prof. dr. sc. Suzana Mimica, dr. med.
doc. prim. dr. sc. Robert Šeparović, dr. med.
prim. dr. Dubravka Čaržavec, dr. med.
prof. dr. sc. Marina Titlić, dr. med.
dr. sc. Željko Čabrijan, dr. med., prof. v. š.
izv. prof. dr. sc. Daniela Marasović Krstulović, dr. med.
Tonći Buble, dr. med.
Tea Strbad, dr. med. spec.

Igra uvođenja enormne doplate za Baqsimi i njeno ukidanje nas je koštala puno živaca i vremena, a HZZO - etike, morala i reputacije 🙁

Zaključak

Molim vas da više nikada ne dozvolite ovakvo i slično zlo, da u novom sazivu budete svjesnji da svoj (narušeni) stručni i ljudski ugled niste na cesti našli. Ne zaboravite da ste položili Hipokratovu zakletvu gdje ste se zakleli da ćete uvijek djelovati u najboljem interesu pacijenata, pružajući im najbolju moguću skrb! Dakle, kada vam idući puta narede da glasate za nešto nemoralno i protiv interesa pacijenata - jednostavno odgovorite - moral i hipokratova zakletva mi to zabranjuju!

Neki misle da je sramota što je prošlo Povjerenstvo toliko malo znalo o dijabetesu, ja mislim da je puno veća sramota donositi velike i važne odluke s glavom u pijesku, bez ikakvih konzultacija s kolegama dijabetolozima i zdravim razumom. Činjenica da u Povjerenstvu za lijekove nema dijabetologa je sramota sama za sebe, ali barem za taj dio niste vi odgovorni.

Uz nadu da se vi HZZO Povjerenstvo za lijekove u novom sazivu više nećete ponašati kao guske u magli te slijepo i nestručno glasati za sve loše što Vam neko zlonamjeran stavi na stol - Vas srdačno pozdravljam. Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija

Pod pojmom „Kritičko razmišljanje“ podrazumijevamo da razmatramo sve mogućnosti, a ne samo onu koju oni koje doživljavamo autoritetima smatraju ispravnima.

Stari glukagon i kako mi je sin umalo umro zbog Sprite-a

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: