Bauerfeind: dovodimo punokrvni CGM Medtrum u Hrvatsku, Bosnu i Crnu Goru!

Zemlje bivše Jugoslavije padaju kao domino kocke jedna za drugom! Slovenci su pali odavno, u Hrvatsku je CGM (Libre) došao prije nešto više od pola godine, a sada je netko konačno službeno odlučio probiti led u Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini.

Tko je Bauerfeind?
Na njihovom webu piše da je Bauerfeind d.o.o zastupnik i distributer proizvoda tridesetak svjetski poznatih dobavljača, a kao ugovorni isporučitelj pomagala HZZO-a, tvrtka osigurava opskrbu zdravstvenog sektora velikim brojem najrazličitijih pomagala pa tako i onih za dijabetes. Dakle oni poznaju HZZO i HZZO poznaje njih. Pouzdano znam da su se u proteklom periodu potrgali kako bi doveli nešto od moderne tehnologije iz bijelog svijeta u Republiku Hrvatsku i regiju. Trud se očigledno isplatio! 🙂

Tko je Medtrum?
Riječ je o proizvođaču rtCGMS-a iz Kine (kao i POCTech). Spominjali smo ga do sada kroz izvještaje sa stranih konferencija, a sada ćemo ga imati doma u sklopu partnerstva s poznatom tvrtkom Bauerfeind. Ono što je još zanimljivo je da se Medtrum bavi i umjetnim pankreasom, točnije imaju i CGM kompatibilnu pumpu bez katetera (engl. patch pump). Već sada imaju pandan Medtronic 640G pod nazivom Medtrum A6, a u 2019. planiraju Medtrum A7 koja će imati funkcionalnost Medtronic 670G i vrlo je dopadljivog dizajna! Podsjetimo, 640G inzulinska pumpa (ako se nosi i senzor) čuva od hipoglikemije tako da isključi isporuku inzulina prije niskog šećera. 670G čuva još i od hiperglikemije tako da dodaje inzulin kada šećer raste.

“Fancy” Medtrum A7 umjetni pankreas

Imao sam priliku susresti se s direktorom Medtruma koji je posjetio Zagreb. Kada je na stol izvadio sve svoje igračke, osjećaj je bio bolji nego u najboljem lunaparku 🙂 .

Medtrum A6, Medtrum S7, Medtrum A7

Korisno je spomenuti tko stoji iza Medtruma. Riječ je o jednom od najvećih investicijskih fondova Sequoia Capitals. Neke od kompanija koje su ti lovatori podržali i pogurali su: Apple,  Cisco, Dropbox, Google, WhatsApp, Youtube, itd…

Vrijedi li Kinez išta? (Preciznost, preciznost i preciznost)
Na testiranje sam dobio jedan S7 senzor i jedan transmiter, a ono što me odmah oduševilo je trivijalna instalacija mobitel aplikacije preko Google Play-a u centru Zagreba! Nikakvi VPN-ovi i muljanja s lokacijom kao kod Abbotta i Dexcoma – pronađi u store-u, instaliraj i pokreni.

Za ozbiljniju i argumentiraniju analizu, koliko je ovaj proizvod dobar ili loš, potrebno je puno istraživanja. Zato sam smanjio apetite i ciljeve, a ključno pitanje koje sam si postavio: “Može li kineski Medtrum uopće parirati američkim brendovima koji su se pokazali solidnima – Libre i Dexcom?”

Na istom mobitelu sam imao dvije aplikacije, jednu za Dexcom, a drugu za Medtrum 🙂

Usporedno testiranje radio sam s Dexcom G5 hakiranim transmiterom (+ xDRIP) i Contour Next aparatićem za krv. Najpoštenije bi ovo testiranje bilo učiniti sa službenom opremom s obje strane, no u tom trenutku nije mi bila dostupna.

Preciznost sam testirao istovremenim mjerenjem razine glukoze u krvi te očitanjem Medtrum i Dexcom vrijednosti sa spomenutih aplikacija:

Prema mom ograničenom testiranju, Medtrum je ostvario MARD 8,26 i ispada čak i mrvicu bolji (manje je bolje) od hakiranog Dexcom G5 uređaja s neznatno lošijim MARD-om od 8,74! Da je i u Dexcoma originalna aplikacija, možda bi bilo bolji; no bitna bitna je činjenica da se Kinez fantastično držao bok uz bok Dexcom opremi s iznimno popularnom xDRIP aplikacijom. A oba MARD-a ispod 9 u realnim uvjetima je fantastičan rezultat.

Tko pažljivo pročita ove rezultate ne može sa sigurnošću zaključiti da bi i njemu Medtrum bio ovako dobar jer je cijela CGM tehnologija vrlo individualna. Ipak, s priličnom sigurnošću možemo zaključiti da i Medtrum dobrog konja za utrku ima.


Na gornjoj fotografiji je na istom mobitelu u gornjem lijevom uglu Medtrum, dolje lijevo je Dex/xDrip, a desno je, naravno, krv. Iskusniji korisnici CGM-a vrlo dobro znaju da su ove razlike zanemarive te da ni mjerenje glukoze u krvi, iako preciznije, nije „sveta krava“.

Ostale informacije o Medtrumu
Ako zanemarimo jednu staru verziju Medtronic Guardian-a koja je povučena, Medtrum S7 je prvi stand alone real time CGM u Hrvatskoj! Transmiter je prilično je sličan Dexcom G5, samo što je na jednom mjestu mrvicu deblji. Kalibracija krvlju je neophodna jednom dnevno, a izvrsno je i to što mjeri glukozu svake 2 minute! Podsjetimo, Libre to radi svake minute, dok Dexcom i Enlite svakih 5 minuta.

Medtrum, Dexcom G4, Decom G5 i Libre senzori – druženje s kovanicom od 5 kn

Medtrum bluetooth transmiter je kao i Dexcom vodootporan i ima garanciju 3 mjeseca, no radit će vjerojatno i nešto dulje. Nije punjiv, ali možda je moguće neautorizirano promijeniti bateriju kao i kod Dexcoma 🙂 . Transmiter ima memoriju kao Libre i G5/G6 pa nećete imati rupe u grafu kada previše odmaknete senzor od mobitela.

Mobitel aplikacija je već dostupna u Hrvatskoj!
Ovo je najbolji dio priče: Direktor Kinez je iz Hrvatske nazvao svoje u Kinu i naredio da puste mobitel aplikaciju u Hrvatskoj! Drugi dan je aplikacija uredno postala vidljiva na App Store i Android Play platformama u Hrvatskoj 🙂 . Ok, aplikacija je na engleskom, ali zbog Libre-a smo učili njemački, tako da će engleski većini predstavljati manji problem.

Želite pošteno i bez muljanja skinuti aplikacije na engleskom jeziku u poznatim jedinicama? Nema problema 🙂

Mobitel aplikacija, kao i sve u životu, ima svojih prednosti i mana. Živcira što, kao i kod Dexcom aplikacije, unos hrane i inzulina se ne vidi na grafu. Stoga šaljem drugi apel Dexcom-u, a prvi Medtrum-u da to unaprijede. Pogledajte kako je to lijepo kod Abbott Libre-a riješeno s jabučicom:

Jabučica označava vrijeme kada smo nešto pojeli

S druge strane, aplikacija je vrlo jednostavna i jasna što će svi cijeniti. Aplikacija samog senzora na kožu je malo složenija od Dexcom G6 ili Libre-a, ali puuno jednostavnija od Dexcom G4. Veliki plus Medtruma je onaj ekološki, najmanje je plastike za smeće, što će reći da imamo posla s ekološki osviještenim kineskim proizvođačem 😉 .

Gore desno je jednokratni inserter za senzor

Udaljeno praćenje razine glukoze (za roditelje)
Sjećate se Tare koja je koristila Dexcom G6 senzor, dok sam ja pratio njen graf u članku Dexcom G6 je došao u Hrvatsku – barem jedan? Sada smo izmijenili uloge, ja sam bio pokusni kunić na kojem se mjeri glukoza, a ona me pratila. Za to postoji posebna Medtrum follow aplikacija čija je instalacija također trivijalna i brza čak i u Hrvatskoj. Tari je praćenje mojih rezultata bilo zanimljivo do prve noći kada je njena aplikacija u 3 ujutro počela svirati glasan „heavy metal“ alarm za moju hipoglikemiju. Nakon toga je svoju aplikaciju trajno utišala i sve je bilo u redu 🙂 .

Medtrum follow aplikacija za roditelje

Zaključak 1
Kada krene rasprava o tome tko je precizniji, Libre ili Dexcom, redovno počne pravi rat u nametanju vlastitih stavova i iskustava. Siguran sam da će sličnih okršaja biti i s Medtrumom 🙂 . Štoviše, ponekad je dovoljno samo promijeniti aplikaciju ili algoritam da bi se preciznost solidno povećala ili smanjila. Uskoro bi trebala krenuti slobodna prodaja ovog CGM-a u regiji i hrvanje sa zdravstvenim osiguranjima pa bi iskustava i svjedočanstva trebalo biti puno više.

Bosna i Hercegovina
Dragi Bosanci, vaša ratom, politikom i kriminalom razorena i razjedinjena država konačno će doživjeti službeno prisutno bezbolno mjerenje glukoze! Na nedavnom „patient summit“ u Sarajevu sam naučio da imate entitete, distrikte, kantone, gomile duplih ministarstava i koješta. Oni moraju osigurati novac prvo za sebe i neće vam samoinicijativno omogućiti pristup ovakvoj tehnologiji preko osiguranja. Za to ćete se morati sami potruditi, ali s peticijom koju je potpisalo preko 11.000 ljudi, i njihovim kontakt podacima, na najboljem ste putu za to. Samo nemojte posustati. Mostarska udruga Insula na čelu s Mislavom Stapićem već je tražila od Bauerfeind-a ponudu za 80 ovih sustava kako bi aplicirali na grant pokoje državne institucije.

Crna Gora
Vi ste najteži dio posla odradili, kontinuirano mjerenje već je prisutno ako ne “uživo”, onda na listi zdravstvenog osiguranja, barem za djecu… Sada je potrebno polagano raditi na tome da se prilika za Život s manje boli pruži i osobama iznad 18 godina, predlažem da uzor bude Hrvatska i indikacija “hipoglikemija u hospitalnim uvjetima”. Moja omiljena crnogorska doktorica, Valentina Kalinić iz Bar-a, je pedijatrica, dakle od nje to više ne možete očekivati. Morat ćete pronaći nekog novog heroja, dijabetologa za odrasle, koji će uz vas potegnuti. Ako su djeca riješena i ako je Hrvatska uspjela, možete i vi. Do tada bi npr. Ivan Milašević mogao pokušati na neki grant aplicirati budući da je dovoljno lep i pametan. Ako ne on onda najbolji student medicinskog fakulteta, doktor s dijabetesom Ersin Spahić ili netko treći..

Kamp za osobe s dijabetesom u Bar-u. U krugu lijevo: Ivan Milašević, a desno dr. Spahić 🙂

Hrvatska
U Hrvatsku je taman sletila ogromna pošiljka od 4.500 Libre senzora. To znači da će vas 750 na listama čekanja uskoro primiti poziv koji nestrpljivo očekujete, a liste čekanja bi mogle otići u prošlost. Kako stvari stoje, to više neće biti jedini senzori koji će slijetati na Zagrebačku zračnu luku 🙂 .

Libre koji dolazi “sa zapada”, je morao proći put od „hibridnog go*na bez alarma“ do respektabilnog uređaja s vojskom vjernih korisnika u Hrvatskoj. Medtrum ima malo drugačiji izazov, morat će dokazivati da je sličniji vrhunskim kineskim brendovima kao što su Huawei ili Shaomi, a ne nekvalitetno smeće kakvo također dolazi iz Kine.

Zaključak 2
Bauerfeind je velika i ozbiljna firma kojoj vjerojatno neće trebati cirkus koji smo onomad napravili kako bismo probili led s Libre-om. Pretpostavljam da se i ostali članovi „dijabetičkog eko sustava“ nadaju da cirkusa u Hrvatskoj više neće biti. Niti zbog bezbolnog mjerenja glukoze, niti zbog nelegalnog i nestručnog referenciranja inzulina!

Sretno nam bilo