Davor Skeledžija

Pozvani ste na Data4Diabetes MeetUp!

04/09/2020

Donekle smo upoznati s brojnim blagodatima koje su se osobama s tip 1 dijabetesom dogodile u vrijeme korone. HZZO je uveo eDoznake za pomagala i dozvoljena je njihova dostava na kućnu adresu, doplata za Tresibu je pala tri puta, došao je konkurentski senzor, poboljšane su indikacije za senzore uz inzulinsku pumpu, itd.

Ali to nije sve, brojna događanja su danas virtualna ili „hibridna“, što znači da su dostupnija široj populaciji i to besplatno!

Jedno takvo događanje je i Data4Diabetes MeetUp
Kompletan i ažuran program ovog eventa potražite na adresi hit-konferencija.hr gdje je i link za besplatnu prijavu, a ovdje bih izdvojio nekoliko zanimljivosti:

Bit će vjerojatno riječi o važnosti centralnog registra za dijabetes. Prosječnom dijabetičaru to možda i nije zanimljivo, ali ako vam kažem da se svake godine o registru priča; da je jedan propao, a da će novi teško zaživjeti – sigurno ćete se barem nasmijati😊 .


Hrvoje Jezidžić – predstavnik HZZO-a
Garantiram da je on pored ravnatelja Luciana Vukelića i Tee Strbad najzaslužniji za eDoznaku za pomagala! Podržao je i dostavu na kućnu adresu, a 1.10. na Data4Diabetes MeetUp će pričati o A5 uputnici. To je ono kada u strahu od zaraze izbjegavate bolnice, ali vam zahvaljujući telemedicini vaš dijabetolog ipak može odradit konzultacije, službeno promijeniti terapiju i izdat preporuku za npr. senzor ili inzulin 😊. HZZO sve plaća i priznaje.

Predstavnici liječnika opće medicine!
Na MeetUp-u će sudjelovati čak dvoje, doktori Goran Lazić i Valerija Bralić. Njih ćete moći pitati za savjet ili trik kako natjerati svoje doktore da vam ranije izdaju doznaku za trakice ili senzore. Vole li više: web aplikaciju, telefon ili e-mail za izdavanje eRecepta i eDoznaka, itd. , itd…

Kratko uvodno predavanje i panel rasprava o Kovidu i osobama s dijabetesom
Najavljen je predstavnik Vuka Vrhovca, a možda i predstojnik Dario Rahelić glavom i bradom. Sudjelovat će i dijabetologinja Maja Baretić s Rebra koja baš piše rad o tehnologiji, cybersecurity-ju i dijabetesu!

Uvodno predavanje za panel će biti vrlo kratko jer ću ga odraditi ja, a dotaknuti ću se spomenutih blagodati koje su u vrijeme zaraze zapale osobe s dijabetesom i ponečeg lošeg što je zapalo „novoneotkrivene“ zbog zatvaranja bolnica.

Također bih se dotakao telemedicine u vrijeme zaraze uz primjere Internet platformi za pohranu i sigurno dijeljenje podataka o kretanju glukoze, isporuci inzulina i slično. Prije svega tu mislim na LibreView za Libre i CareLink za Medtronic inzulinske pumpe.

Tereza Šarić je autorica skoro svih važnih studija neophodnih da nešto za dijabetes postane dostupno preko HZZO-a. Ona će održati predavanje: "Osobe s dijabetesom u hrvatskom zdravstvenom sustavu"

Rezime
Data4Diabetes će se dogoditi 1.10., pristupa mu se virtualno i besplatno. Formular za prijavu je ovdje,  a kompletan i ažuran program s vremenima je dostupan na ovoj adresi. Ako ste zainteresirani - odradite sada prijavu da ne zaboravite kasnije.

I "dođite"! 🙂

p.s. ako neko polje u prijavnici ne znate popuniti, samo upišite "Osoba s dijabetesom" ili sl.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Tehnologija: