Davor Skeledžija

Dijabetes u Hrvatskoj: top 7 za 2021. godinu

03/01/2022

Svi nešto prebrojavaju i pišu, neka, kronike su dobre za sadašnjost i budućnost. Što je sve Zagrebačko dijabetičko društvo učinilo za nas dijabetičare pročitajte ovdje, a u nastavku ćemo se pozabaviti najvažnijim stvarima u Hrvatskoj vezanim za dijabetes.

1. Inzulin Tresiba bez doplate za tip 1 i tip 2 na 4 i više doza inzulina!

Ako je suditi po reakcijama na naša dva članka (ovaj i ovaj), ali i ako promišljamo malo šire – ovo je sigurno najveća stvar koja se dogodila! Ukidanje doplate na posljednji inzulin najvažnija je stvar čak i u protekle dvije godine. Tekst o tome ne samo da je eksplodirao na portalu naInzulinu.com, već su vijest prenijeli čak i portal index.hr , zadi.hr i drugi.

2. Lansirana DiaHelp aplikacija za pomoć dijabetičarima u nevolji!

Jedinstvena u svijetu, aplikacija za Android i iPhone pokrenuta je prvo u Hrvatskoj, a potom u Sloveniji, BiH i Srbiji. Riječ je o potpuno besplatnoj aplikaciji uz pomoć koje možete u trenutku tražiti i ponuditi pomoć dijabetičaru u blizini koji se našao u nevolji. U slučaju problema, aplikacija locira vas i osobe u vašoj blizini te im javi da ste ostali bez igle, lancete, padate u hipoglikemiju ili slično. Sve o njoj pogledajte u vrlo popularnoj emisiji HRT1 - Dobro jutro Hrvatska

3. Predstavljena Medtronic 780G pumpa u Hrvatskoj!

Ovo nije samo važno zato što je to prva pumpa u Hrvatskoj koja automatski pegla visoke i niske šećere, nego i zato što je Medtronic konačno našao Hrvatsku na karti svijeta. Svi dobro znamo da smo bili zadnja rupa na svirali (okej, možda iza Srbije i još nekih), no činjenica da smo zemlja koja se nevjerojatno brzo dokopala Medtronicove najnovije tehnologije, za svaku je pohvalu! Iz neslužbenih izvora doznajem da će tako i ostati.

U 2022. očekujemo i dolazak Medtronic senzora koji nas neće toliko intenzivno maltretirati kalibracijom krvlju kao do sada i #svaštanešto

4. Dolazak „senzorske konkurencije“ na HZZO-ovu listu pomagala!

Ovdje je riječ o „stand-alone“ senzorima za kontinuirano mjerenje glukoze, konkretno Medtrum Touchcare Slim i Medtronic Guardian 3. Pretpostavljam da u 2021. nisu uspjeli zabrinuti „market leadera“ – Libre, ali s obzirom da u 2022. očekujemo značajnija unapređenja, sve je moguće. Medtrum bi već u ovoj verziji mogao softverski ukinuti kalibraciju krvlju, a Medtronic dovesti novu generaciju koja također neće tražiti kalibraciju krvlju. Osim toga, riječ je o senzorima koji imaju klasične i prediktivne alarme za visoke i niske šećere i #svaštanešto.

5. Najava dolaska inzulinskih pumpi na HZZO-ovu listu pomagala?!

Točno je da inzulinske pumpe nisu osvanule na listi pomagala u 2021. g., no nemojmo zaboraviti da smo nakon milijun godina, baš u 2021. po prvi put dobili čak dvije javno dostupne informacije da pumpe dolaze na listu!

Prvu je dao liječnik koji vodi cijelu ovu priču, Darko Kaštelan, a drugu  ministar zdravstva Republike Hrvatske koju je „iščupala“ Marija Selak Raspudić – govorom u Saboru Republike Hrvatske.

 6. Najveća peticija ikad - ona za Baqsimi?!

Kao i kod točke 5. - točno je da Baqsimi nije došao na HZZO-ovu listu lijekova jer ga je HZZO odbio zbog visoke cijene, a nije došao niti u slobodnu prodaju jer je Lilly procijenio da mu samo slobodna prodaja nije isplativa (ni prvi ni zadnji).

Ono što zbilja JEST OGORMAN podvig u 2021. i ne smijemo ga zaboraviti - jest činjenica da je zadarska udruga Cukrići organizirala online peticiju s kojom je uz pomoć svih nas prikupila skoro 32.000 potpisa! Uspjeli su dobiti i javnu podršku člana Upravnog vijeća HZZO-a, Daria Nakića koji je došao na javno potpisivanje na zadarskom Narodnom trgu. Peticiju su potpisali i brojni dijabetolozi čime smo stvorili fantastičnu podlogu Lillyju da pokuša ponovno (uskoro tekst), a i HZZO-u da prihvati Baqsimi.

Osim toga, svi zajedno smo dobili podršku Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju!

7. Mogućnost dizanja doznaka za potrošni materijal 3 dana prije

Neki se neće složiti da ovo zaslužuje dolazak na top 7 listu događaja u Hrvatskoj, ali… Ako znamo da nam HZZO dodjeljuje prava na potrošni materijal na godišnjoj bazi, te da smo doznake smjeli dizati nakon svaka tri mjeseca i to uglavnom točno određene količine – imamo veliki problem. Zbog činjenice da u godini ima puno vikenda, neradnih dana, bolovanja i godišnjih – većina nas nije uspijevala ostvariti prava koja su nam zajamčena  HZZO-ovim Pravilnikom.

Nakon jedne masovne gerilske akcije uvjeravanja HZZO-a da nam ovo predstavlja veliki problem, HZZO je odaslao jedan vrlo korektan dopis opisan u članku „Veliki preokret u izdavanju doznaka za pomagala svaka 3 mjeseca!“ nakon kojega su problemi gotovo nestali ?

Zaključak

Siguran sam da se dio čitatelja neće složiti s ovim odabirom top 7 događaja u Hrvatskoj, stoga pošaljite svoje mišljenje na [email protected] ili komentirajte na Facebook stranici.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Vijesti i Događanja: