Dijabetes u Hrvatskoj: top 7 za 2021. godinu

Svi nešto prebrojavaju i pišu, neka, kronike su dobre za sadašnjost i budućnost. Što je sve Zagrebačko dijabetičko društvo učinilo za nas dijabetičare pročitajte ovdje, a u nastavku ćemo se pozabaviti najvažnijim stvarima u Hrvatskoj vezanim za dijabetes.

1. Inzulin Tresiba bez doplate za tip 1 i tip 2 na 4 i više doza inzulina!

Ako je suditi po reakcijama na naša dva članka (ovaj i ovaj), ali i ako promišljamo malo šire – ovo je sigurno najveća stvar koja se dogodila! Ukidanje doplate na posljednji inzulin najvažnija je stvar čak i u protekle dvije godine. Tekst o tome ne samo da je eksplodirao na portalu naInzulinu.com, već su vijest prenijeli čak i portal index.hr , zadi.hr i drugi.

2. Lansirana DiaHelp aplikacija za pomoć dijabetičarima u nevolji!

Jedinstvena u svijetu, aplikacija za Android i iPhone pokrenuta je prvo u Hrvatskoj, a potom u Sloveniji, BiH i Srbiji. Riječ je o potpuno besplatnoj aplikaciji uz pomoć koje možete u trenutku tražiti i ponuditi pomoć dijabetičaru u blizini koji se našao u nevolji. U slučaju problema, aplikacija locira vas i osobe u vašoj blizini te im javi da ste ostali bez igle, lancete, padate u hipoglikemiju ili slično. Sve o njoj pogledajte u vrlo popularnoj emisiji HRT1 – Dobro jutro Hrvatska

3. Predstavljena Medtronic 780G pumpa u Hrvatskoj!

Ovo nije samo važno zato što je to prva pumpa u Hrvatskoj koja automatski pegla visoke i niske šećere, nego i zato što je Medtronic konačno našao Hrvatsku na karti svijeta. Svi dobro znamo da smo bili zadnja rupa na svirali (okej, možda iza Srbije i još nekih), no činjenica da smo zemlja koja se nevjerojatno brzo dokopala Medtronicove najnovije tehnologije, za svaku je pohvalu! Iz neslužbenih izvora doznajem da će tako i ostati.

U 2022. očekujemo i dolazak Medtronic senzora koji nas neće toliko intenzivno maltretirati kalibracijom krvlju kao do sada i #svaštanešto

4. Dolazak „senzorske konkurencije“ na HZZO-ovu listu pomagala!

Ovdje je riječ o „stand-alone“ senzorima za kontinuirano mjerenje glukoze, konkretno Medtrum Touchcare Slim i Medtronic Guardian 3. Pretpostavljam da u 2021. nisu uspjeli zabrinuti „market leadera“ – Libre, ali s obzirom da u 2022. očekujemo značajnija unapređenja, sve je moguće. Medtrum bi već u ovoj verziji mogao softverski ukinuti kalibraciju krvlju, a Medtronic dovesti novu generaciju koja također neće tražiti kalibraciju krvlju. Osim toga, riječ je o senzorima koji imaju klasične i prediktivne alarme za visoke i niske šećere i #svaštanešto.

5. Najava dolaska inzulinskih pumpi na HZZO-ovu listu pomagala?!

Točno je da inzulinske pumpe nisu osvanule na listi pomagala u 2021. g., no nemojmo zaboraviti da smo nakon milijun godina, baš u 2021. po prvi put dobili čak dvije javno dostupne informacije da pumpe dolaze na listu!

Prvu je dao liječnik koji vodi cijelu ovu priču, Darko Kaštelan, a drugu  ministar zdravstva Republike Hrvatske koju je „iščupala“ Marija Selak Raspudić – govorom u Saboru Republike Hrvatske.

 6. Najveća peticija ikad – ona za Baqsimi?!

Kao i kod točke 5. – točno je da Baqsimi nije došao na HZZO-ovu listu lijekova jer ga je HZZO odbio zbog visoke cijene, a nije došao niti u slobodnu prodaju jer je Lilly procijenio da mu samo slobodna prodaja nije isplativa (ni prvi ni zadnji).

Ono što zbilja JEST OGORMAN podvig u 2021. i ne smijemo ga zaboraviti – jest činjenica da je zadarska udruga Cukrići organizirala online peticiju s kojom je uz pomoć svih nas prikupila skoro 32.000 potpisa! Uspjeli su dobiti i javnu podršku člana Upravnog vijeća HZZO-a, Daria Nakića koji je došao na javno potpisivanje na zadarskom Narodnom trgu. Peticiju su potpisali i brojni dijabetolozi čime smo stvorili fantastičnu podlogu Lillyju da pokuša ponovno (uskoro tekst), a i HZZO-u da prihvati Baqsimi.

Osim toga, svi zajedno smo dobili podršku Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju!

7. Mogućnost dizanja doznaka za potrošni materijal 3 dana prije

Neki se neće složiti da ovo zaslužuje dolazak na top 7 listu događaja u Hrvatskoj, ali… Ako znamo da nam HZZO dodjeljuje prava na potrošni materijal na godišnjoj bazi, te da smo doznake smjeli dizati nakon svaka tri mjeseca i to uglavnom točno određene količine – imamo veliki problem. Zbog činjenice da u godini ima puno vikenda, neradnih dana, bolovanja i godišnjih – većina nas nije uspijevala ostvariti prava koja su nam zajamčena  HZZO-ovim Pravilnikom.

Nakon jedne masovne gerilske akcije uvjeravanja HZZO-a da nam ovo predstavlja veliki problem, HZZO je odaslao jedan vrlo korektan dopis opisan u članku „Veliki preokret u izdavanju doznaka za pomagala svaka 3 mjeseca!“ nakon kojega su problemi gotovo nestali ?

Zaključak

Siguran sam da se dio čitatelja neće složiti s ovim odabirom top 7 događaja u Hrvatskoj, stoga pošaljite svoje mišljenje na [email protected] ili komentirajte na Facebook stranici.


Još iz kategorije Vijesti i Događanja:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com