Prvi dan Tresiba bez doplate – imamo dokaz!

Možda se vama na Lantusu ili pumpi ovo ne čini kao velika vijest, ali ovo je najljepši poklon za Božić koji smo svi zajedno mogli dobiti! Zalog za sigurniju budućnost! Svaka osoba u Republici Hrvatskoj s tip 1 ili tip 2 dijabetesom – ako je na 4 i više doza inzulina, više ne doplaćuje Tresibu!

Ovo nije velika vijest zbog toga što je to Tresiba, već zato što je završila era, jedna ružna era u kojoj smo jedan inzulin za život imali uz doplatu. Doplatu za nešto bez čega nam je pravo na zdravu budućnost – ugroženo.

Nije bitno koristite li ovog trena konkurenciju (Tojueo, Lantus, Semglee ili Abasaglar) ili ste možda na pumpi; morate biti sretni što će vam u slučaju potrebe prelaska na drugi inzulin – Tresiba biti bez doplate! Morate biti sretni što pristup inzulinima vašoj djeci neće ovisiti o tome koliko novaca imate.

Najljepši poklon za Božić onima koji bez inzulina ne mogu živjeti. Sretan Božić!

Ponovimo

Dijabetes tip 1 je vrlo ozbiljna bolest čiji je cilj držanje šećera u prilično uskim granicama. Baš o vrhunskom odabiru i doziranju inzulina ovisi hoćemo li budućnost dočekati slijepi, bez noge ili na dijalizi. Stoga je iznimno važno da dijabetolozi i mi sami imamo na raspolaganju što veću paletu vrhunskih inzulina kako bi jako težak cilj učinili bližim!

HVALA ključnim stručnim dijabetološkim društvima u Republici Hrvatskoj što podržavaju ovu činjenicu! (HDED i HDDBM)

HVALA Novo Nordisku Hrvatska koji je unutar globalne korporacije izborio nižu cijenu ovog inzulina za Lijepu Našu!

HVALA HZZO-u što je stvorio okvir u kojem se ovako nešto konačno dogodilo!

HVALA najboljoj dijabetičkoj ljekarni u Republici Hrvatskoj – na Vuku Vrhovcu – što su nam ponosno poslali prvi ovakav „Tresiba račun“ – u povijesti!!!

Zaključak

Vjerujemo da će nas HZZO malo pustiti da uživamo u blagodatima napredne civilizacije. Blagodatima u kojima oduvijek uživaju Srbi i Bosanci (iako se s mnogim stvarima nikada ne bismo mijenjali s njima, sjetite se senzora).

Da, HZZO je prema zakonu obvezan rušiti otkupne cijene lijekova svake godine i to nije nužno loše. Jedno je takvo referenciranje nedavno završilo i živi smo dokaz da se spuštanje otkupnih cijena može raditi korektno i etično. U suprotnom nastaje kaos.

Hvala svima!

Još informacija o ovom povijesnom događaju u detaljnijem tekstu o ukidanju Tresibe

A ako neki liječnik ili ljekarnik pojma nemaju o čemu pričate, to je normalno. Na ovom linku je dostupna službena HZZO Osnovna lista lijekova na kojoj stoji:

A indikacija RA08 iz zadnjeg stupca glasi:

Za bolesnike na intenziviranoj terapiji inzulinom (dnevno 1 ili 2 injekcije bazalnog inzulina +3 injekcije kratkodjelujućeg inzulina uz glavne obroke), koji tijekom posljednjih 6 mjeseci, unatoč promjenama terapijske sheme, ne uspijevaju postići zadovoljavajuću glukoregulaciju (HbA1c <6,5%), koji imaju više od jedne hipoglikemije tjedno, a kod kojih se s ostalim vrstama inzulina ne može postići dobra regulacija glikemije.


Još iz kategorije Advocacy: