Član HZZO-ova Upravnog vijeća javno podržao glukagon bez igle na listi lijekova!

Bivši ministar zdravstva Republike Hrvatske i aktualni predstavnik osiguranih osoba u Upravnom vijeću HZZO-a u Zadru je upravo potpisao peticiju za dolazak lijeka Baqsimi na HZZO-ovu listu lijekova! Dao je i izjavu za DiaDoraTV:

Krenimo od početka

Zadarska udruga Cukrići subotnje je prijepodne iskoristila na najbolji mogući način, na središnjem trgu u Zadru organizirali su potpisivanje peticije kako bismo se konačno dočepali glukagona bez igle. Rezultat nije izostao, u jednom su danu skupili preko 500 potpisa!

ZNet.hr
Izvor: ZNet.hr

Ono što je posebno lijepo i ohrabrujuće postupak je njihova sugrađanina, bivšeg ministra i ravnatelja zadarske bolnice. Doktor Dario Nakić potpisao je peticiju i dao spomenutu izjavu za za zadarsku televiziju ?.

Podsjetimo, riječ je o inovativnom i skupom lijeku koji košta oko 790 kn, ali se koristi iznimno rijetko – u, po život, opasnoj, teškoj hipoglikemiji ili komi. Ključno je to što se sada unesrećenom dijabetičaru daje s malom pumpicom kroz nos, a ne iglom u mišić kao nekada.

Osim toga, važno je naglasiti da se Baqsimi može čuvati na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku što je bio slučaj prije. Riječ je o ogromnoj prekretnici posebno za vrtićku i školsku djecu s dijabetesom koja sada taj lijek mogu držati u vrtićkim sobama i razredima. Stari se glukagon mora držati u frižideru, a zbog igle ga brojni nastavnici i tete odbijaju čime ugrožavaju živote djece s dijabetesom.

Lilly: glukagon u spreju – Baqsimi

Druga po redu, peticija za Basqimi u trenutku pisanja ovog teksta sakupila je čak 23.000 potpisa i uskoro će biti predana HZZO-u. Ako niste, peticiju potpišite ovdje. Peticiju su potpisali i brojni uvaženi dijabetolozi koji su trenutno primorani svojim pacijentima pisati tzv. „bijele recepte“ kako bi lijek kupili u razvijenijim državama Europske unije.

U organizaciji stručnog dijabetološkog društva HDED u KBC-u Zagreb također je izražena snažna podrška dolasku Baqsimija na HZZO-ovu listu lijekova.

Zaključak

Zahtjev za uvrštenje ovog lijeka HZZO je nedavno odbio zbog previsoke cijene. Proizvođač ovog inventivnog lijeka, tvrtka Lilly, mora ponovno predati zahtjev i sada je ključno da se Lilly i HZZO malo više potrude kako bi našli zajednički jezik da ne bismo ponovno imali fijasko.

Nakon ove snažne podrške bivšeg ministra zdravstva i člana Upravnog vijeća HZZO-a, ovaj put stvarno imamo razloga za optimizam!

Sretno nam bilo.

Izvor: ZNet.hr
Izvor: ZNet.hr


Još iz kategorije Advocacy:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com