Davor Skeledžija

Član HZZO-ova Upravnog vijeća javno podržao glukagon bez igle na listi lijekova!

27/11/2021

Bivši ministar zdravstva Republike Hrvatske i aktualni predstavnik osiguranih osoba u Upravnom vijeću HZZO-a u Zadru je upravo potpisao peticiju za dolazak lijeka Baqsimi na HZZO-ovu listu lijekova! Dao je i izjavu za DiaDoraTV:

Krenimo od početka

Zadarska udruga Cukrići subotnje je prijepodne iskoristila na najbolji mogući način, na središnjem trgu u Zadru organizirali su potpisivanje peticije kako bismo se konačno dočepali glukagona bez igle. Rezultat nije izostao, u jednom su danu skupili preko 500 potpisa!

ZNet.hr

Izvor: ZNet.hr

Ono što je posebno lijepo i ohrabrujuće postupak je njihova sugrađanina, bivšeg ministra i ravnatelja zadarske bolnice. Doktor Dario Nakić potpisao je peticiju i dao spomenutu izjavu za za zadarsku televiziju ?.

Podsjetimo, riječ je o inovativnom i skupom lijeku koji košta oko 790 kn, ali se koristi iznimno rijetko – u, po život, opasnoj, teškoj hipoglikemiji ili komi. Ključno je to što se sada unesrećenom dijabetičaru daje s malom pumpicom kroz nos, a ne iglom u mišić kao nekada.

Osim toga, važno je naglasiti da se Baqsimi može čuvati na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku što je bio slučaj prije. Riječ je o ogromnoj prekretnici posebno za vrtićku i školsku djecu s dijabetesom koja sada taj lijek mogu držati u vrtićkim sobama i razredima. Stari se glukagon mora držati u frižideru, a zbog igle ga brojni nastavnici i tete odbijaju čime ugrožavaju živote djece s dijabetesom.

Novi glukagon u spreju - Baqsimi

Druga po redu, peticija za Basqimi u trenutku pisanja ovog teksta sakupila je čak 23.000 potpisa i uskoro će biti predana HZZO-u. Ako niste, peticiju potpišite ovdje. Peticiju su potpisali i brojni uvaženi dijabetolozi koji su trenutno primorani svojim pacijentima pisati tzv. „bijele recepte“ kako bi lijek kupili u razvijenijim državama Europske unije.

U organizaciji stručnog dijabetološkog društva HDED u KBC-u Zagreb također je izražena snažna podrška dolasku Baqsimija na HZZO-ovu listu lijekova.

Zaključak

Zahtjev za uvrštenje ovog lijeka HZZO je nedavno odbio zbog previsoke cijene. Proizvođač ovog inventivnog lijeka, tvrtka Lilly, mora ponovno predati zahtjev i sada je ključno da se Lilly i HZZO malo više potrude kako bi našli zajednički jezik da ne bismo ponovno imali fijasko.

Nakon ove snažne podrške bivšeg ministra zdravstva i člana Upravnog vijeća HZZO-a, ovaj put stvarno imamo razloga za optimizam!

Sretno nam bilo.

Izvor: ZNet.hr

Izvor: ZNet.hr

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: