Davor Skeledžija

Medtronic 720, 770 i 780G – nove inzulinske pumpe

26/09/2020

Na stranicama ovog portala ste možda čitali o Ypsomed pumpi koja ima ugrađen bluetooth i vezu na mobitel. Možda ste vidjeli i našu objavu da je Medtrum pustio aplikaciju koja bežično upravlja pumpom bez katetera i njihovim CGM senzorom. Ypsomed pumpa je već prisutna, a Medtrum A7+ očekujemo u Hrvatskoj vrlo brzo, osvrt je ovdje.

A što radi Medtronic?
Medtronic pumpa 640G je već neko vrijeme prisutna u Hrvatskoj te uz kompatibilne senzore prilično uspješno predviđa hipoglikemije i sprječava ih:

Medtronic 640G. Autorica: @lala.laraa_

Medtronic 640G (Larissa @lala.laraa_)

Već neko vrijeme postoji i 670G koja, osim hipoglikemija, pegla i hiperglikemije na način da poveća isporuku inzulina kad izmjeri rast šećera. No, 670G nema skoro nitko u Hrvatskoj, nitko osim Sofije Turjak koja je o njoj pričala ovdje.

Ono što je zajedničko svim dosadašnjim Medtronic pumpama – je potpuni nedostatak Bluetooth-a točnije bežične komunikacije s mobitelom. Činjenica je da prosječnu odraslu osobu s dijabetesom taj detalj previše i ne smeta. No, isto tako je činjenica da će gotovo svaki roditelj takvu sporost u prihvaćanju Bluetooth-a – opako zamjeriti Medtronicu. Koliko god novaca potrošili vi ili osiguranje u postojeće Medtronic pumpe i senzore – šećere vašeg djeteta nećete moći udaljeno pratiti. (Za potrebe ovog teksta ćemo zanemariti roditelje Petra Perežu i Petru Mrčelu koji su uspjeli hakirati Medtronic 640G pumpu, jer nije nimalo praktično).

I bi svjetlo – sve nove Medtronic pumpe imaju Bluetooth i još ponešto! 😊

Krenimo redom:

1) Medtronic 770G – najmanje interesantna
Ovu pumpu navodim čisto radi poznavanja „opće kulture“, kada negdje krene popularna rasprava o pumpama, da budete upućeni. Riječ je o pumpi koja će biti dostupna na iznimno malo tržišta i koja je malen napredak u odnosu na 670G. Ok, malen za većinu, a velik za roditelje: 770G pumpa je dobila Bluetooth, bit će dostupna samo u Njemačkoj i još nekoliko zemalja. Nemojte žalit'.

2) Medtronic 720G – solidno interesantna
Ovoj pumpi je najveća prednost cijena, dakle riječ je o pumpi s kojom Medtronic donekle pokušava odgovoriti na sve snažnije napade jeftinije konkurencije. Na žalost ta, očekivano niža cijena, još nije poznata. Ono što je važno je da ćete na istoj pumpi moći očitavati i šećere uz pomoć Medtronic senzora čija je preciznost iznimno napredovala od Vea. Dakle, na jednom mjestu ćete imati digitalni dnevnik (doze inzulina i razine šećera), moći ćete ih jednostavno prebaciti u mobitel i na Internet za roditelje, doktore i naknadnu analizu.

Kvaka je u tome što 720G pumpa uopće neće imati algoritme za automatsko peglanje šećera. Bili vi u opasnoj hipoglikemiji ili hiperglikemiji – pumpa će isporučivati unaprijed programirane količine inzulina. No, zato će imati alarme, a i roditelji će moći udaljeno sve pratiti te alarmirati nastavnika, baku ili hitnu pomoć. Ideja je da 720G naslijedi prilično staru Veo pumpu (ako Veo ikad ode u penziju) i za očekivati je da će biti popularna u ovoj našoj regiji iz očitih razloga ($).

3) Medtronic 780G – IZNIMNO interesantna – dragulj u kruni

Kada pogledate svoju postojeću pumpu i pomislite: „Uf što bi sve želio da ona još može….“, možete slobodno pomisliti na 780G. OK, i ova će pumpa imati kateter što će one koji žele veću nesputanost i dalje smetati, ali to bi mogla biti skoro jedina mana.

Ponovimo, prva pumpa ikada koja je znala peglati i visoke i niske šećere je 670G. Vjerojatno znate onu staru: „Prvi mačići se u vodu bacaju“, baš zato mnogi znalci iščekuju rezultate baš te druge, unaprijeđene verzije – Medtronic 780G.

Medtronic 780G

Medtronic 780G

Osim što će imati Bluetooth, a time i mogućnost udaljenog praćenja šećera za roditelje, na ovoj pumpi će biti moguće definirati različite ciljne vrijednosti šećera. Na „staroj“ 670G je ciljna vrijednost bila nepromjenjiva i iznosila je 6,7 mmol/l. To je na prvi pogled logična vrijednost, zato ju je Medtronic prvo i odabrao, ali zbog nesavršenosti mjerenja glukoze u međustaničnoj tekućini, zbog relativno sporih inzulina, zbog toga što različiti ljudi imaju različite ciljeve u različita vremena – to nipošto nije dovoljno. U praksi se dešavalo da je odlično reguliranima prosječna razina od 6,7 znala biti previsoka, a loše reguliranim – preniska. Tu je još i strašljivi algoritam koji je znao previše puta tražiti kalibraciju krvlju (službeno 2x dnevno, ali u praksi češće) kako bi bio siguran da je sve ok i da bi omogućio kakvu-takvu automatiku.

Medtronic 780G će imati mogućnost podešavanja ovih ciljnih razina šećera: 5.5, 6.1, 6.7 i privremeni 8,3 mmol/l. Moje veliko iskustvo closed-loopa govori da je npr. 8,3 mmol/l minimalna ciljna razina prije i za vrijeme sporta. Istovremeno, 5.5 je jako fora definirati nakon obroka, za vrijeme „lijenog vikenda“  i slično jer tada šećer hoće pobjeći u visine pa ga je dobro držati „na kratkoj uzici“. Zapamtite - baš ove mogućnosti podešavanja su ključne za još bolju regulaciju!


U specifikaciji 780G pumpe se dodatno spominje i „napredni algoritam za zatvoreni krug“: “AHCL” or “Advanced Hybrid Closed Loop”. Dakle, realno je očekivati da će s ovom Medtronic pumpom zahvaljujući AHCL-u i promjenjivim ciljnim razinama pacijenti imati bolji TIR (engl. Time In Range) nego s ijednom ranije. Tu je još novi i bolji Medtronic senzor koji uskoro dolazi, ali moram nešto ostaviti i za drugi tekst.

Cijena? To nitko ne zna, ali za očekivati je da će biti paprena... Prvi ćete saznati.

Podsjećam samo da HZZO bez većih problema odnedavno financira i Medtronic senzore s transmiterom.

Zaključak
Sve je više osoba koje zahvaljujući većoj ponudi inzulina i sve dostupnijim senzorima - ostvaruju fantastične rezultate u regulaciji dijabetesa, čak i na igli koja je puno „jeftinija“. Toga je svjestan i Medtronic, zato je nedavno kupio InPen, a imaju u ponudi i „samostalne senzore“.

Ipak, senzorom pomognuta, tj. automatizirana isporuka inzulina s inzulinskom pumpom – je po meni najveći napredak nakon što su se senzori toliko poboljšali. Kada stroj umjesto pacijenta svakih 5 minuta donosi odluke o isporuci inzulina na osnovu očitanja senzora – to je trenutni tehnološki vrh.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: