Davor Skeledžija

Medtrum – inzulinska pumpa i senzor na mobitelu!

09/08/2020

U Hrvatskoj i BiH odnedavno je prisutan rtCGMS senzor Medtrum S7 i u obje zemlje postoje zdravstvena osiguranja koja ga financiraju. Osim toga, možda ste pročitali prošli tekst o Medtrum A7+ inzulinskoj pumpi bez katetera koja također dolazi u Hrvatsku.


Ukratko, Medtrum A7+ sustav iz prošlog teksta sastojao se od pumpe bez katetera koja se nalijepi na kožu, kompatibilnog rtCGM senzora i malenog PDA uređaja s ekranom osjetljivim na dodir. Pomoću PDA uređaja upravljali ste CGM senzorom, ali i isporukom inzulina pumpeom bez katetera. Osim toga, spomenuti A7+ sustav zna prekinuti isporuku inzulina prije hipoglikemije (kao Medtronic 640G koji ima kateter).

Pa što je onda novo?!
Ako ste pažljivo pogledali fotografiju koju je Medtrum objavio na Instagramu, onda ste shvatili da je poseban mali uređaj osjetljiv na dodir – postao nepotreban! Od sada je senzorom i inzulinskom pumpom tvrtke Medtrum moguće upravljati EasyPatch aplikacijom za mobitel!

Djevojka u ruci ima najobičniji MOBITEL koji upravlja svime

Djevojka u ruci ima najobičniji MOBITEL koji upravlja svime.

Mobitel, koji ionako uvijek nosite sa sobom, sada možete koristiti za bežično upravljanje sustavom koji mjeri razinu glukoze i isporučuje inzulin. Naravno, svi se podaci automatski s mobitela prebacuju na internet i mogu ih, ako im date pristup, analizirati liječnici, rodbina i prijatelji.

Ne zaboravimo da, ako mobitel ostavite na plaži i odete na poduže plivanje, inzulinska pumpa i senzor prilijepljeni na kožu nastavit će samostalno komunicirati. U slučaju da vam zaprijeti hipoglikemija dok plivate – isporuka inzulina automatski će biti prekinuta!

Naravno da u budućnosti očekujemo nadogradnju aplikacije funkcijom koju svi željno iščekujemo – želimo da inzulinska pumpa zna i povećati isporuku inzulina kada senzor izmjeri rast šećera!

A gdje je tu Hrvatska?
Ako ste čitali prošli članak o nacionalnom tenderu za inzulinske pumpe, kategorije su posložene tako da inzulinskoj pumpi bez katetera tu nema mjesta. No, neslužbeno sam doznao iz Bauerfeinda da bismo uskoro trebali dobiti ovaj najnoviji sustav na testiranje pa, ako bude sve po planu – za početak bi krenula slobodna prodaja.


Osim toga, plan je postaviti i ove nove senzore na listu HZZO-a kao i prošle (S7), kako bi korisnici koji odluče sami financirati inzulinske pumpe bez katetera – imali kompatibilne senzore na raspolaganju bez doplate. Zbog činjenice da više ne morate kupovati zaseban uređaj koji će upravljati pumpom i senzorom, već imate besplatnu aplikaciju – početna se investicija značajno smanjuje.

Vama ostaje da kupite male rezervoare koji traju 3 dana i transmiter koji traje minimalno godinu dana, odnosno dok ga ne potrgate (čitaj – jako dugo). Kao što napisah, ideja je da za sada kompatibilni Medtrum senzori budu na listi pomagala HZZO-a, a jednom će valjda i transmiter + rezervoar.

Ova svjetska Medtrumova objava je stara samo dva dana, stoga razvoj događaja, kao i detaljniji osvrt uskoro potražite na portalu naInzulinu.com.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: