Inzulinske pumpe bez katetera u liječenju šećerne bolesti tipa 1 u Hrvatskoj

Terapija inzulinskom pumpom je kontinuirana potkožna primjena inzulina pomoću posebnih uređaja. Danas je dostupan niz inzulinskih pumpi, a odabir ovisi o individualnim preferencijama, troškovima, načinu života i kompatibilnosti sa senzorima tj. CGMS-om.

Inzulinske pumpe s kateterom su najduže prisutne pa se često poistovjećuje pojam “pumpa” s onima koje imaju kateter, što mnoge odvraća od njihove upotrebe. No, razvoj inzulinskih pumpi bez katetera, tzv. patch pumpe, pruža novu mogućnost u liječenju šećerne bolesti tipa 1 koja može znatno poboljšati kvalitetu života oboljelih, fokusirajući se na stil života, sport i diskreciju.

U pumpi s kateterom, inzulin se isporučuje iz spremnika unutar pumpe kroz cjevčicu do potkožne kanile ili igle. Neke pumpe mogu se koristiti s uređajem za kontinuirano praćenje glukoze (CGM) te omogućuju predviđanje i zaustavljanje isporuke inzulina prije hipoglikemije ili povećavaju isporuku inzulina po potrebi.

U slučaju patch pumpe, spremnik inzulina, baterija i kanila su u nosivoj jednokratnoj napravi – “podu”, koja direktno potkožno isporučuje inzulin. Pod se mijenja svaka dva do tri dana. Dostava inzulina iz poda bežično se kontrolira ručnim “kontrolerom” ili kompatibilnim mobitelom. Ove pumpe omogućavaju veću slobodu i diskreciju, što ih čini privlačnijima, posebice mlađoj populaciji i sportašima.

Prednosti patch pumpi

Jedna od glavnih prepreka korištenju pumpe je vidljivost uređaja, što je važno većem broju dijabetičara. U anketi, 47% korisnika pumpi izvijestilo je o preprekama povezanim s nošenjem pumpe, 35% nije voljelo imati uređaje na svom tijelu, a 26% osoba je smetalo što drugi ljude vide uređaje za dijabetes na njihovom tijelu. Ovo je bilo izraženije među ženama i mlađim osobama. Oni koji se vrlo često bave tjelesnom aktivnošću ili fizički zahtjevnim poslovima, zbog manje težine, patch pumpe mogu biti udobnije za nošenje. Male dimenzije i težina te jednostavnost s kojom se patch pumpe mogu nositi na različitim dijelovima tijela su nekome važna karakteristika. Većina patch pumpi je vodootporna i stoga praktičnija prilikom tuširanja i plivanja.

Patch pumpe su jednostavne za rukovanje što može smanjiti prepreke za započinjanje terapije pumpom i minimizirati pogreške u liječenju. Edukacija i obuka o korištenju patch pumpe obično zahtijeva manje vremena i jednostavnija je. Bez cjevčica su i ne zahtijevaju set za infuziju inzulina. Zato imaju manje začepljenja, savijanja ili prekida isporuke inzulina.

Jedna od većih prednosti patch pumpi jest njihova diskrecija. Mogućnost nošenja pod odjećom može imati pozitivan učinak na mentalno zdravlje i samopouzdanje, posebice kod mlađih korisnika.

Sve pumpe se razlikuju po funkcionalnosti i jednostavnosti uporabe, dodatnim značajkama te povezanošću s drugim uređajima. Povezanost pumpe sa uređajem za kontinuirano praćenje glukoze omogućava automatski prekid isporuke inzulina ili povećanje isporuke inzulina u slučaju potrebe.

Nedostaci patch pumpi

Kao što svaki uređaj ima prednosti, uvijek postoje i neki nedostaci. S obzirom na malu veličinu patch pumpi, preciznost doziranja je tehnički izazov. Posebno kod doziranja malih količina inzulina. Međutim, u najvećoj dosad provedenoj usporednoj studiji točnosti isporuke inzulina među različitim inzulinskim pumpama, nisu pronađene značajne razlike među 10 različitih testiranih modela.

Jedna od prednosti patch pumpi je jednostavna zamjena. Međutim, budući da je mjesto uboda prekriveno patch-om, ono se ne može redovito pregledavati pa se može dogoditi da promjene poput upale na mjestu uboda možda neće biti odmah vidljive i prepoznate.

Isto tako, u današnje vrijeme ekološka osviještenost postaje sve važnija pri odabiru uređaja za osobe s dijabetesom. Tako se jednokratni patch-evi sve više smatraju problemom, što je dovelo do toga da većina proizvođača ima komponente koje se mogu reciklirati. Važno je i napomenuti da u ovom trenutku korištenje patch pumpi ima više troškove u usporedbi s konvencionalnom terapijom.

Zaključak

Inzulinske pumpe bez katetera predstavljaju značajan napredak u terapiji dijabetesa, nudeći oboljelima slobodu, diskreciju i pouzdanost koja im je potrebna za vođenje aktivnog i ispunjenog života. S obzirom na njihove brojne prednosti, očekuje se da će njihova popularnost u Hrvatskoj rasti, mijenjajući percepciju inzulinskih pumpi i omogućavajući korisnicima da dijabetes više ne definira njihov identitet ili ograničava njihove sposobnosti.

Autorica: Dr. sc. Ivana Kraljević – Endokrinologija KBC Zagreb


Još iz kategorije Inzulinske pumpe: