Dora Badurina Šuran

Medtrum NANO pumpa u DIY closed loopu djeteta

20/02/2024

Želimo podijeliti svoje iskustvo s Medtrum Nano patch pumpom u Android APS closed loopu. Iako sam uvijek bio malo skeptičan prema kineskim senzorima i pumpama koji se pojavljuju na tržištu, Medtrum Nano me ugodno iznenadio već nakon pet korištenih patcheva ili 15 dana uporabe.

Cijelo to vrijeme pumpa je funkcionirala besprijekorno, čime smo bili oduševljeni. Aktivacija nije bila teška, a ponovno povezivanje s mobilnim uređajem u slučaju gubitka Bluetooth veze bilo je brzo i jednostavno. Metalna kanila pružila je stabilnost glukoze tijekom cijelog radnog vijeka patcha, što nije uvijek bio slučaj sa silikonskim kanilama koje smo koristili prije.

Medtrum Nano je patch pumpa, što znači da nema katetera ili "žice". Jednostavno se zalijepi na tijelo, a patch se sastoji od rezervoara i baze pumpe. Baza pumpe je "mozak" koji pohranjuje sve postavke i komunicira s aplikacijom preko Bluetootha. Koristi se višekratno i ima garanciju 4 godine kao i PDM (čitač). Pumpa je vodootporna i u rezervoar stane od 70 do 200 jedinica inzulina što našoj Emi, koja će uskoro napuniti 12 godina, traje oko tri dana. Patch službeno traje tri dana i osam sati, ali ga preko Android APS-a možete koristiti sve dok u njemu ima inzulina. To je super opcija za sve one koji troše malo inzulina i patch bi mogli nositi i duže od službenog trajanja, tj. onoliko dugo koliko im traje 200 jedinica inzulina. Nama se to svidjelo.

Postavljanje Nano patcha može biti malo složenije, no nakon nekoliko pokušaja, postupak postaje rutinski. Prvo spojite bazu na rezervoar (pumpa će se oglasiti četiri puta), zatim uz pomoć priložene šprice napunite rezervoar, pritisnite gumbić na kanili do pola te pokrenite priming. Priming traje oko 3 minute. Nakon toga, skinite zaštitni poklopac i naljepnice, zalijepite patch na odabrano mjesto na tijelu te pritisnite gumbić koji aplicira kanilu. Za skidanje patcha koristite tanku spajalicu ili nešto slično kako biste vratili metalnu kanilu u početni položaj. Iako bi postupak mogao biti jednostavniji, s obzirom na metalnu a ne silikonsku kanilu, to je teško izvedivo. Na kraju, ne zaboravite sačuvati bazu pumpe jer će vam trebati za novi patch.

Za ovu recenziju koristili smo Medtrum Nano patch u kombinaciji s Dexcom ONE senzorom i svime smo upravljali preko mobitela putem aplikacije Android APS u closed loopu koristeći DYNISF algoritam bez unošenja ugljikohidrata i najave obroka. Sve smo radili preko mobitela, bez korištenja službenog Medtrum NANO PDM-a.

Povezivost aplikacije na mobitelu i patchu radila je bez greške. Iako bi domet mogao biti nešto veći, sve je funkcioniralo vrlo stabilno jer je nakon gubljenja veze aplikacija se bez ikakvih problema ponovno povezivala s pumpom. Ema je imala problema s ljepilom, patch joj se nije dobro držao na koži. Uspješno smo to riješili upotrebom Skin Tac maramica prije aplikacije. Ovo može biti potencijalni problem, pogotovo ljeti, ali najviše ovisi o koži pojedinca i tu će sigurno biti različitih iskustava.

Paralelno s testiranjem Nano pumpe, aktivirali smo i novi algoritam DYNISF koji ne zahtijeva unošenje ugljikohidrata, već je u punom smislu ono što closed loop znači: aplikacija koja potpuno sama donosi odluke o doziranju inzulina po sljedećoj formuli: DynamicISF dinamički prilagođava faktor osjetljivosti na inzulin temeljem ukupne dnevne doze inzulina (TDD) te trenutnih i predviđenih vrijednosti glukoze u krvi.

Dynamic ISF koristi model Chrisa Wilsona za određivanje ISF-a umjesto statičkih postavki profila. Implementirana jednadžba je: ISF = 1800 / (TDD * Ln (glukoza / inzulinski djelitelj) + 1).

Ovo su rezultati prikupljeni tijekom zimskih praznika, nismo unosili UH u pumpu, manje smo kontrolirali što i koliko jede a aplikacija je sama na temelju dobivenih vrijednosti glukoze iz senzora odlučivala umjesto nas. I to dosta dobro. 🙂

Ukratko, prednosti su Medtrum Nano patch pumpe što je vrlo mala, pouzdanost rada te mogućnost korištenja patcha duže od službenog vremena preko aplikacije Android APS. Metalna kanila Emi paše i osigurava konstantne vrijednosti tijekom cijelog korištenja. Postavljanje i skidanje na početku čine se malo kompleksnijima, ali smo sve brzo svladali. Ema je imala problem s ljepilom na patchu, riješili smo ga upotrebom Skin Tac maramica - ovaj je problem vrlo individualan jer ovisi o koži. Baza pumpe je višekratna (postavlja se na svaki novi patch) i traje četiri godine pa pazite da ju ne izgubite 🙂

Hvala vam na čitanju i nadamo se da će vam naše vrlo pozitivno iskustvo biti korisno!

Autori: Dora Badurina Šuran i Ivica Šuran

p.s. AndroidAPS aplikaciju je napravila skupina dijabetičkih entuzijasta i njihovih roditelja okupljenih oko inicijative #WeAreNotWaiting. AndroidAPS ni na koji način ne podržava nijedan proizvođač dijabetičke tehnologije. Podešava se i koristi isključivo na osobnu odgovornost. Ni autori teksta, ni uredništvo portala naInzulinu.com ni na koji način ne mogu preuzeti odgovornost u slučaju neželjenih ishoda pri korištenju ove tehnologije koja nema odobrenje niti jedne regulatorne agencije. Instalacija, konfiguracija i korištenje spomenute aplikacije zahtijevaju iznimno veliko tehničko predznanje.

Dora Badurina Šuran
Osoba sam dijabetesom i majka preslatke mlade osobe koja može sve što poželi. Pomalo se bojim tehnologije, ali sam svjesna da mi može značajno olakšati život! Obožavam trčanje i crtanje!

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: