Davor Skeledžija

Hoće li biti novih nadoplata inzulina u Hrvatskoj??

09/12/2020

Svakome kome život ovisi o inzulinu se u sjećanje urezao događaj od prije dvije godine kada je HZZO pokušao značajno smanjiti otkupne cijene inzulina prema proizvođačima. Brojni upućeni komentatori su zaključili da bi rezultat toga bio uvođenje značajnih doplata za nas ovisne o inzulinu.

Taj postupak se sada naziva „usklađivanje cijena lijekova“ i onomad je na kraju srećom bio poništen. Upravo se dogodilo novo usklađivanje i od strane HZZO-a nam je došla ova službena obavijest:


U roku od nekoliko dana bi kompletan rezultat ovog „usklađivanja“ trebao biti objavljen u Narodnim Novinama i tada ćemo imati finalne informacije.

Neslužbene - kuloarske informacije
Iz krugova bliskih HZZO-u je moguće neslužbeno doznati da je na kraju HZZO prihvatio ujedinjeni stav kompletne struke (uključujući i prof. Darka Kaštelana) koja smatra da osobe s tip 1 dijabetesom moraju imati pravo na sve inzuline bez doplate (upućeniji znaju da je ogroman uspjeh da hrvatska dijabetološka struka ima konsenzus oko nećega).

Rezultat takvog stava, kada prođe kroz „HZZO filtere", je da bi osobe s tip 1 dijabetesom u RH trebale uskoro imati nadoplatu na sveukupno dva inzulina. Kao i do sada na Tresibu i uskoro na FIASP.

Nadoplata za kutiju FIASP-a bi trebala iznositi oko 15kn za kutiju.

Ispravak: Objavljena je službena lista lijekova - nadoplata se uvodi samo za onaj u jednokratnim pen-ovima, a FIASP u staklenim ampulama/ulošcima ostaje bez nadoplate!! 🙂 . Riječ je o ekološki prihvatljivijoj i preciznijoj varijanti isporuke inzulina. Odlična vijest!

Jeli to puno ili malo, prepuštam svakom ponaosob da odluči. S pozitivne strane, podsjetimo da je nedavno doplata Tresibe smanjena 3 puta; iznosila je 153,3 kn, a sada iznosi 43,37 kn (s PDV-om). Osim toga uskoro dolazi i prvi FIASP-ov superbrzi konkurent Lyumjev.


Što je s tip 2 dijabetesom?
Tu je situacija puno kompliciranija. Postoje liječnici koji smatraju da svaka osoba s dijabetesom (tip 1 i tip 2) mora imati pristup najskupljim i najjeftinijim inzulinima bez doplate. Na sličan način razmišljamo i mi pacijenti s našim udrugama.

S druge strane, postoje liječnici okupljeni oko prof. Kaštelana s KBC Zagreb koji smatraju da tip 1 i tip 2 nisu iste bolesti te da osobe s tip 2 dijabetesom mogu puno lakše regulirati dijabetes. Na tragu toga je stav da takvim osobama HZZO ipak ne treba u potpunosti financirati baš sve pa i najskuplje inzuline. Dakle, po njima osobe s tip 2 dijabetesom moraju imati osiguran pristup dijelu inzulina bez nadoplate, a za one skuplje je određena nadoplata ipak prihvatljiva. Takav stav je naravno vrlo prihvatljiv i nacionalnom osiguravatelju, a rezlultat je da osobe s tip 2 dijabetesom koješta doplaćuju.

No, treba biti fer i priznati da je osobama s tip 2 dijabetesom HZZO  nedavno olakšao pristup iznimno skupim GLP-1 lijekovima koji pomažu u regulaciji šećera, smanjenju tjelesne mase, a neki čak i dodatno štite srce („kardio-protektivni" element).

Zaključak
Ako imate tip 1 dijabetes (ili vaše dijete), mislim da zbog ove vijesti niste podivljali, ali i da vam se steglo srce te da ste se zapitali kamo to vodi? Hoće li nam na sljedećem „usklađivanju cijena lijekova“ ponovno još malo stegnuti omču oko vrata? Onako, malo po malo, da se raštrka i oslabi otpor. Naime, svakom je jasno da nitko zbog 15 kn doplate za kutiju FIASP-a neće ići prosvjedovati na Cvjetni trg (što se umalo dogodilo prije dvije godine).

S druge strane, financijska kriza je ogromna i uštede su potrebnije nego ikad. Ne zaboravimo da je HZZO napravio ogromne i hvalevrijedne pomake naprijed s kojima mogu biti jako zadovoljne osobe s tip 1 i tip 2 dijabetesom, a s nekima i svi ostali osiguranici (Članak: Što se dobro dogodilo).

Nakon što ova priča uskoro službeno osvane u Narodnim Novinama – bit će ju potrebno analizirati i u kompletu pažljivo verificirati. Tek tada ćemo moći vidjeli tko je sve dobio, a tko izgubio ovogodišnjim usklađivanjem.

Sretno nam bilo!

p.s. Ukoliko vas zanimaju iskustva korisnika FIASP-a u Hrvatskoj, predlažem:

Vrijedi li išta superbrzi inzulin FIASP?

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: