Vrijedi li išta superbrzi inzulin FIASP?

Čim se Fiasp pojavio u blizini, nabavili smo ga u Njemačkoj i objavili osvrt.

Ukratko, usporedio sam ga s NovoRapidom na način da sam dva dana zaredom pojeo po kuglu sladoleda. Jednom sam je pokrio NovoRapidom, a drugi puta Fiaspom. Šećer prije „slaje“ bio je odličan, a zahvaljujući Fiaspu takav je i ostao. Stari NovoRapid je u usporedbi s Fiaspom izgledao kao stari deda po brzini djelovanja.


Gornji crveni graf pokazuje kretanje razine šećera nakon kugle sladoleda i injekcije NovoRapida, a plavi nakon injekcije Fiaspaa. Više je nego jasna Fiaspova superiornost nad NovoRapidom u održavanju dobrih šećera.

No, ono gdje me Fiasp nije oduševio je njegova efikasnost prilikom rušenja visokih šećera, a nakon nekoliko mjeseci u inzulinskoj pumpi, počeo me peći. Ponavljam: riječ je o mojem osobnom iskustvu. Jedno sam slično svjedočanstvo pročitao i na Facebooku te sam, kao svaka prosječna osoba, automatski zaključio da su to uobičajene osobine Fiaspa.

No, istina je drugačija: Anketa o Fiaspu
Iako osobna iskustva (tzv. Testimonialsi) imaju veliku važnost u zauzimanju stava, ankete mogu još bolje poslužiti. S obzirom na to da je ova anketa odrađena u Facebook grupi „Libre Hrvatska“, sasvim je ispravno zaključiti da su u njoj najviše sudjelovale inteligentne osobe s dijabetesom tip 1 mlađe i srednje životne dobi iz RH.

Anketno pitanje na Facebooku je glasilo:
Ljubazno molim korisnike Fiaspa da odaberu tvrdnje koje na osnovu vlastitog iskustva smatraju točnima (samo ako koriste ili su koristili Fiasp).

Postavljeno je 4 pitanja i odgovori su bili stvarno zanimljivi i korisni – hvala svima koji su sudjelovali!

  1. Koliko brzo djeluje Fiasp?
  2. Je li samokontrola dijabetesa bolja?
  3. Koliko je Fiasp efikasan u rušenju visokih šećera?
  4. Peče li na mjestu uboda?

Krenimo redom:

1. Koliko brzo djeluje Fiasp?


Od 179 osoba koje su odgovorile, njih čak 90 % izjavilo je da im Fiasp djeluje brže od prošlog inzulina. Naravno, da vam nitko ne može garantirati da ćete biti u tih 90 %, a ne u onih 10 % nesretnika, ali razloga za optimizam očigledno ima.

2. Imam li bolju samokontrolu dijabetesa s Fiaspom?


Od ukupno 146 osoba, njih 82 % izjavilo je da imaju bolju samokontrolu dijabetesa s Fiaspom. Iako je pitanje koliko će bolja samokontrola trajati (nadajmo se da zauvijek), riječ je o također vrlo lijepom rezultatu.

3. Koliko dobro mi Fiasp ruši visoke šećere?


Ovi odgovori su me najviše zanimali s obzirom na to da me osobno njegova efikasnost pri rušenju visokih šećera nije oduševila. Od 155 glasova, čak 106 osoba (68 %) izjavilo je da im Fiasp dobro ruši visoke šećere. Da, primjetno je da ovdje ipak postoji veći udio osoba s lošijim iskustvom (32 %), ali pozitivna su iskustva prevladala.

4. Peče li Fiasp na mjestu uboda?


Od 93 glasa, čak 85 osoba (91 %) konstatiralo je da ih Fiasp ne peče na mjestu uboda, dok je 9 % njih izjavilo da imaju problema s time. Dakle, ponovno moje iskustvo nije bilo u skladu s većinom. Ovdje bi bilo vrlo zanimljivo saznati koliki je udio osoba na inzulinskoj pumpi, ali tu ćemo anketu napraviti drugi put.

Zaključak
Nažalost, i dalje je svakome ponaosob nemoguće zaključiti kako bi mu Fiasp djelovao. No, ako ste loše regulirani – pokušaj poboljšanja regulacije dijabetesa prelaskom na Fiasp (ili s Fiaspa) jedan je od vrlo logičnih poteza. Ako ste nezadovoljni Fiaspom, a želite što brži inzulin – vjerojatno ćete uskoro moći isprobati i konkurentni Lyumjev koji bi se 2021. trebao pojaviti u Hrvatskoj. Meni je Maja poslala kutiju iz Njemačke, uskoro slijedi osvrt. 😉

Ono što je najvažniji zaključak ove ankete i teksta je argumentirana poruka HZZO-u: osobe s dijabetesom tip 1 moraju imati maksimalan pristup najrazličitijim inzulinima kako bi im se pružila prilika za dobru regulaciju dijabetesa! Dobra regulacija dijabetesa je ključ za višu kvalitetu života i niže troškove zdravstvenog sustava za liječenje komplikacija kao što su sljepoća, amputacije, dijalize i slično.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Inzulini:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com