Podržite HZZO kada radi u korist pacijenata!

Što god tko mislio o HZZO-u, činjenica je da osobe s dijabetesom tip 1 imaju dosta razloga za zadovoljstvo. Prava i kvaliteta života znatno su nam unaprijeđeni. Više argumenata za ovu tvrdnju izneseno je u drugom dijelu ovog teksta, a ono najvažnije je:

Moramo se u uključiti u najnovije javno savjetovanje koje je HZZO pokrenuo zbog nas!

Naime, HZZO je predložio brisanje dijela Pravilnika koji zabranjuje isporuku na kućnu adresu. Vjerojatno su se ljekarnici već debelo mobilizirali i poslali gomilu vrlo uvjerljivih argumenata iz kojih je u najmanju ruku moguće zaključiti da ćemo svi pomrijeti ako se trajno dozvoli isporuka trakica, senzora i igala na kućnu adresu. Ako ostane na tome, HZZO neće imati drugu opciju, nego ponovno nam zabraniti isporuku pomagala na ovaj način.

U prijedlogu za promjenu Pravilnika, HZZO je napisao: „Pravilnikom se briše dužnost isporučitelja isključive isporuke pomagala ugovorenoj lokaciji“. To je najinteligentnije moguće rješenje jer u tom slučaju postaje „nadležan“ vrlo napredan Zakon o medicinskim proizvodima koji dozvoljava isporuku pomagala na kućnu adresu. Nitko više neće moći tvrditi da je Pravilnik HZZO-a u suprotnosti sa Zakonom Republike Hrvatske.

Što trebamo učiniti?
Na ovoj adresi upute kažu: „Svi zainteresirani mogu dostaviti svoje prijedloge, primjedbe i komentare na predloženi tekst Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima do 7. lipnja 2020. godine na e-mail adresu  [email protected].“

Sa službenih adresa udruga i/ili naših privatnih adresa potrebno je poslati svoje pozitivno mišljenje i podršku HZZO-u za ovaj napredak i to prije 7. lipnja 2020. Ako se slažete s ovim napretkom, možete sami nešto kratko sastaviti, a možete koristiti i ovaj predložak:

To: [email protected], [email protected] 
Subjekt: Pozitivno očitovanje o predloženom tekstu Pravilnika
Poštovani,
zahvaljujem na svemu što ste do sada učinili za svoje osiguranike, kao i na pokretanju Savjetovanja s javnošću oko izmjena i dopuna Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima.

U potpunosti podržavam brisanje dijela Pravilnika u kojem se inzistira na isporuci pomagala na „ugovorenoj lokaciji”. Smatram da će time HZZO učiniti veliki napredak u brizi za starije, nemoćne i one u udaljenim sredinama. Također smatram da će se Republika Hrvatska ovim potezom (uz uspješne eDoznake i eRecepte) značajno približiti razvijenijim zemljama Europske unije koje već dugi niz godina dozvoljavaju ovakvu praksu.

U vjeri da ćete uvažiti ovo pozitivno očitovanje i nastaviti raditi u interesu svojih osiguranika,
srdačno Vas pozdravljam.

Sukladno najavi s početka teksta, podsjetimo na različite stvari koje su učinjene kako bi naš život bio kvalitetniji i uspješniji.
Da, nemamo inzulinske pumpe na listi pomagala, ali zahvaljujući HZZO-u (i drugim partnerima):

  1. odavno imamo eRecepte i ponovljive recepte za inzulin,
  2. uvedene su sada i eDoznake za pomagala,
  3. osobe s dijabetesom tip 1 imaju ogromnu paletu inzulina na raspolaganju i samo jedan je uz doplatu, a i ta doplata mu je smanjena 3 puta!  (T1D i T2D),
  4. posljednjom izmjenom Pravilnika pripremljen je teren za moderne rtCGM-ove koji šalju podatke na mobitel (Medtrum, Medtronic, Dexcom…),
  5. došla je konkurencija za inzulinske pumpe, značajno su im pale cijene i nema problema s financiranjem potrošnog materijala,
  6. A5 uputnice su se počele puno više koristiti, a financira ih HZZO (tzv. “telemedicina“),
  7. proširena su prava na Enlite senzore povezane s inzulinskom pumpom,
  8. imamo Libre i to bez doplate!!

Zašto nas onda HZZO zeza s dostavom doma?
Zapravo, uopće nas ne zeza. Jasno je da postoje vrlo moćne interesne skupine koje čine sve što je u njihovoj moći da se mogućnost isporuke na kućnu adresu ponovno ukine. HZZO se našao u sredini, ali je u samom početku pandemije dozvolio isporuku pomagala na kućnu adresu i znali su da će se ljekarnici dići na noge. Usprkos tome, očigledno se razmatra mogućnost trajne dozvole u interesu osiguranika, za to je lijepu preporuku izdalo i Ministarstvo zdravstva. O tome je pisao Večernji list, a prekrasno su nas popratili Jutarnji list, kao i Slobodna Dalmacija.


Jesu li ljekarne zle? Naravno da ne!
Aktivnosti različitih interesnih skupina ljekarni su sasvim razumljivi, pa čak i legitimni. Njihovi se interesi velikim dijelom podudaraju s interesima oboljelih, no razumljivo je da postoje područja u kojima to nije slučaj. Da su se ljekarne željele baviti isključivo interesima oboljelih, osnovale bi neprofitnu udrugu. Naravno da i mi imamo potpuno pravo izražavati svoje interese i stavove jer, ako šutimo, snosimo dio odgovornosti za svoju sudbinu.

Šutnja (ni)je zlato
Šutnja (ni)je zlato.

Sretno nam bilo!


Još iz kategorije Advocacy:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com