Davor Skeledžija

Bezbolno kontinuirano mjerenje i tehnološka konferencija u Berlinu

08/03/2019

Ako vas je prošli tekst o inzulinskim pumpama na ATTD konferenciji malo ražalostio, recimo da će vas ovaj manje ražalostiti 🙂 . Istina, inzulinska je pumpa skupa terapija, ali i puno nudi (75 % manje teških hipoglikemija i 70 % manje hipoglikemija). Ono što košta manje, što znači da je i dostupnije za nas Balkance, je CGM tj. bezbolno kontinuirano mjerenje glukoze!

Ako malo bolje razmislimo (i pročitamo ovaj izvještaj), shvatit ćemo da je postalo jako vruće u CGM areni. Napadači nadiru sa zapada i istoka, sjevera i juga. Svi žele da baš njihov CGM koristite VI – OSOBE S DIJABETESOM! Kada već nismo centar zdravstvenog sustava, barem smo centar nove borbe za život s manje boli. Da bi do takve „borbe“ u Hrvatskoj uopće došlo, kao i kod pumpi, potrebno je imati najmanje dvoje u ringu.

Abbott – kralj Hrvatske, regije i svijeta
Voljeli Abbott ili ne, živcirao li vas višegodišnjim nestašicama senzora ili možda što nema prave alarme, Abbott je trenutni kralj, a iz aviona je vidljivo da radi na tome da tako i ostane. No, kada se jednom bude morao prebaciti na punokrvne rtCGMS-ove, neće mu biti lako.

Taman po dolasku u Berlin dočekala nas je informacija da je u Njemačkoj krenula slobodna prodaja druge generacije Libre uređaja. Ako želite da u Hrvatsku što lakše dođe konkurencija, molite se da kod nas Libre 2 dođe što kasnije 🙂 , jer ako Libre 2 dođe prije sljedećeg kandidata, teško će biti HZZO-u objasniti razlike u funkcionalnostima, tj. zašto je rtCGMS isto odličan. Mislim da još uvijek ne razumiju koliko je u osnovi Medtronic SAP (pumpa + rtCGMS) različit od Librea, no tko bi ih krivio kada dio struke i osoba s dijabetesom to također još ne razumije.

Detaljan osvrt na Libre 2 i njegovu verziju alarma potražite u tekstu Libre2 osvrt i usporedba. Svi koji samofinanciraju Libre, plus Crnogorci kojima Libre financira zdravstveni sustav, komotno mogu nabavljati Libre 2 u Njemačkoj za iste novce, ali s alarmima.

Abbott i Hrvatska – jeste li spremni za stvarno dobru vijest s konfe?! 🙂
Dragi korisnici Librea 1, nakon što sam sakrio novinarsku akreditaciju i upustio se u opušteni razgovor s jednom Abbottovom hostesom, doznao sam da nam spremaju besplatnu nadogradnju preciznosti! (Naime, čim vide da ste press, ljepše vas tretiraju, što je odlično za ego, ali su puno oprezniji s informacijama...). Kako je uopće moguće samo tako povećati preciznost?! Vrlo jednostavno. Kao što znate, svi vaši Librići u sebi imaju integriran mikro USB konektor, a kabel ste dobili uz Libre. USB, osim za punjenje, možemo (i trebamo) koristiti za prebacivanje podataka u računalo, a možemo ga koristiti i za softversku nadogradnju! Abbott je zahvaljujući milijardama mjerenja i milijunima korisnika uspio unaprijediti algoritam koji tumači i prezentira razinu glukoze u međustaničnoj tekućini. Nije to ništa novo i nemoguće, Dexcom je prije nekoliko godina istu stvar napravio sa svojim G4 uređajem, ali samo u Americi.

Kao što se vidi u tablici, značajan čimbenik koji će vam ova nadogradnja omogućiti je veća preciznost Libre 1 senzora prvi dan. Svi već znamo da prvi dan s trenutnom verzijom ne možemo očekivati veliku preciznost. Zato neki stavljaju novi senzor 24 sata prije nego istekne stari. To je vjerojatno razlog zašto je Američka regulatorna agencija (FDA) za njihov Libre zahtijevala zagrijavanje (warm up) od 24 sata.

Moja procjena je da bismo ove godine mogli imati preciznije Libre 1 čitače, možda i prije ljetovanja, a početkom sljedeće godine i Libre 2 🙂 . Kad i ako se dogodi nadogradnja, moći ćete to odraditi i doma uz upute s omiljenog portala 🙂 .Usporeda Librea 1 i Librea 2 dostupna je u članku Libre 2 – osvrt i usporedba.

Libre 1 i 2

Libre 1 i 2

Btw. Ako ste mislili da je ovaj izvještaj namijenjen samo hvalospjevima Librea, uskoro ćete se uvjeriti da ste u krivu.

Dexcom
Vjerojatno poznajem najviše hrvatskih tvrtki koje su pokušale dovesti Dexcom u Hrvatsku, pomogao sam koliko sam mogao, ali nije bilo dovoljno. Iako Dexcoma nema u HR, sreća u nesreći je da ga je barem lako moguće kupiti (ako imaš čime). Postoji naša omiljena Metka iz Rochea u Sloveniji, kao i ekipa iz Češke okupljena u tvrtci Aimport.cz. Svi oni će vam uz određene preduvjete rado prodati Dexcom opremu s isporukom bez doplate na kućni prag u Hrvatskoj. Sve detalje potražite u starom tekstu Zagrebačkog dijabetičkog društva ovdje, a to je nešto što očekujemo i od Abbotta.

Neslužbeno sam doznao da bi Slovenci do kraja godine trebali staviti „šape“ na najnoviji Dexcom G6! Kao što znamo, riječ je o najnovijoj generaciji real time CGMS-a koja omogućava kalibraciju krvlju, ali ako ne želite – ne morate. Naravno, sukladno tome i preciznost je različita, a o svemu je bilo riječi u članku Dexcom generacija 6 – detaljan osvrt. Iako je Libre 1 bez alarma zahvaljujući ogromnom broju mjerenja glukoze znanstveno dokazao smanjenje broja hipoglikemija, Dexcom ga ipak prestiže u nekim stvarima. Naime, niti Libre 1 niti Libre 2 ne mogu ono što može npr. Dexcom, a to je – eksplicitno vas upozoriti na hipoglikemiju prije nego što se ona dogodi. I to dovoljno rano da pojedete npr. pola omiljene čokolade! Naime, svi znamo da je čokolada loš odabir za izlazak iz hipoglikemije jer je spora. ALI, ako ju mrknete prije hipoglikemije, tj. kada se upali Dexcom alarm, doživjet ćete onaj „bezgrešni moment“ u kojem ste konzumirali nešto istinski fino, a niste završili niti u hipoglikemiji niti u hiperglikemiji. Naravno, pod pretpostavkom da niste smazali cijelu čokoladu, a tu će vam opet pomoći činjenica da još niste u hipoglikemiji, dakle još ste normalni, a ne krvoločna zvijer koja jede sve što joj dođe pod ruku. Pomanjkanje glukoze u mozgu je opaka stvar.

„Hej Siri – kolika mi je razine glukoze“?
Dexcom je taman objavio da imaju novu verziju aplikacije za iPhone. Sada doslovce možete razgovarati sa svojim dijabetesom. Siri je naziv za „virtualnog asistenta“ u iPhoneu s kojim ste i do sada mogli „popričati“, a sada ju možete doslovce pitati koliki vam je šećer! Fantastično za npr. slijepe osobe, a i one kojima se neda previše čeprkati po mobitelu. Uskoro će slična funkcionalnost biti dostupna i za Android operativni sustav.

Iskreno, do sada je nešto slično bilo moguće i s neslužbenom xDRIP aplikacijom, upute su ovdje. No, sada je ta funkcija podržana i sa službenom Dexcom aplikacijom. Dakle lijepe upute, podrška i sve što ide uz to. Dodatne informacije nalaze se ovdje.

Dexcom masovno spušta cijene
Već je bilo riječi o tome, ali u Velikoj Britaniji sada za 60 eura kupujete senzore koji traju 10 dana, a kao poklon umjesto seta noževa dobijete transmiter! Naravno, pod uvjetom da uzmete pretplatu na senzore, detalji se nalaze u prošlom članku Dexcom G6 je došao u Hrvatsku – barem jedan 🙂 . U SAD-u će vam ponuditi slične uvjete s time da, ako uzmete besplatni G6 prijamnik, poklonit će vam kutiju od 4 senzora! Prijamnik generalno i nije potreban jer sve pratimo na mobitelu. Poludjeli su, znam 🙂 .

Medtrum rtCGMS – opasni Kinez
Ako bismo u dvije riječi trebali opisati njihov proizvod, on bi bio „kopija Dexcoma“, barem kada je riječ konkretno o Medtrum S7 rtCGMS-u. No, nemojmo padati na trikove i postavimo najvažnije pitanje: „Kakva kopija?“. Na to pitanje ću uskoro odgovoriti na najbolji mogući način, vlastitim zasebnim člankom, rezultatima testiranja na vlastitoj koži i još nekim informacijama. Razloga za optimizam ima. Vrlo su aktivno nastupili na ATTD konferenciji kao i na prošlim konferencijama, pokazali su spomenuti S7 senzor, odlične MARD rezultate preciznosti (9 %). Naravno da u njih svatko može posumnjati, kao i u Abbottove, kao i u Dexcomove, itd… Ali, vjerujem da ćete u skorašnje rezultate malo manje sumnjati, iako je subjekt i objekt testiranja bila jedna jedina osoba – ja. S obzirom na to da bi se mogli pojaviti u Hrvatskoj, a ako/kad se to dogodi, mi ćemo prvi objaviti, preporučujem da pratite ovaj portal i našu Facebook stranicu.

Dana CGMS!
Ako ste čitali prethodni članak o inzulinskim pumpama, naletjeli ste na izvještaj s „pijanke“, ovaj, partija blogera i influencera. Onaj isti momak koji nam je pokazao najnoviju Sooil Dana Bluetooth inzulinsku pumpu, pokazao nam je još nešto 🙂 🙂 .

Na lijevoj ruci je imao Dexcom G6 senzor, a na desnoj je imao nešto za što je hrabro tvrdio da će pokopati Dex! Mali/bijeli okrugli Dana rtCGMS senzor 🙂 .

Namjerno ne objavljujem njegovu fotku sa spomenutog partija da čovjek ne bi imao problema na poslu. Zato nudim zgodnu i druželjubivu švedsku plavušu − dijabetičku influencericu Saru Mobäck, mladu Instagram zvijezdu Nerdabetic i svoju ekipu.

Uglavnom, ako se ostvari pola toga što nam je momak rekao, mnogi bi se mogli zabrinuti. Tvrdi da njihov CGMS ima MARD 6,4 %, da senzor traje 30 dana i da će zahtijevati jednu jedinu kalibraciju?! Naravno, pitanje je tko će senzor nositi 30 dana na koži, ali znam neke dexcomovce koji to stvarno rade. Ne moram ni pisati da je Dexcom senzor nakon 25 dana na ruci malo ružno za vidit', a i potencijalne infekcije su izazov. U svakom slučaju na konferenciji EASD (European Association for the Study of Diabetes) u rujnu u Barceloni bi ova priča trebala ugledati svjetlo dana. Kako je on rekao: ako stvari promatraš izvan okvira – sve je moguće. Ako ponovimo vijest iz prošlog članka, a koja glasi da bi njemačka tvrtka IME-DC s hrvatskim partnerom Karlom Deitzom mogla pokrenuti Danin novi proboj u Hrvatsku, stvari postaju sve zanimljivije. O tome uskoro, a gdje drugdje, nego ovdje.

Ascensia – Medilab-PocTECH rtCGMS
Ascensie nije službeno bilo na konferenciji što je stvarno šteta, no družili smo se s njihovim predstavnicima u Hrvatskoj za trakice za krv − Medilabom. Neslužbeno mogu reći da se i ovdje situacija zaoštrava. Verzija rtCGMS-a koju trenutno imaju je solidna, prijavljeni MARD je sjajnih 8,67 % i kratki članak (ako ste sumnjali) je ovdje.  Važno je napomenuti da Ascensia i PocTECH zajedno razvijaju i sljedeću gerneraciju koja bi mogla postati novi standard i sinonim za kontinuirano i bezbolno mjerenje glukoze.

PocTECH

PocTECH

Roche − Senseonics CGMS
Kao što ste vidjeli u prošlom članku o pumpama, Roche radi i radi, ne da se. Jako mi je žao što su odustali od svog Insight rtCGMS-a, ali to očigledno žele kompenzirati s partnerstvima sa Senseonicsom i Dexcomom. Senseonic rtCGMS ugrađuje se pod kožu u ordinaciji liječnika s malom lokalnom anestezijom, no senzor potom ostaje pod kožom 6 mjeseci bez ikakvog dodira s vanjskim svijetom, dakle i bez mogućnosti infekcija. S gornje strane kože je potrebno nalijepiti crni vodoorporni relay/transmiter koji bežično napaja senzor i od njega prima informacije o razini glukoze, koje pak Bluetoothom prosljeđuje na mobitel. Taj relay možete lako skinuti kad god poželite (kupanje, tuširanje, kontaktni sport…) i ponovno ga vratiti. Posebno je zanimljiva činjenica da vam crni relay može signalizirati visoki i niski šećer čak i ako vam se potrošila baterija na mobitelu, vibriranjem ili slično. Sa svojom zadnjom studijom (US Pivotal Study) su dokazali 8,8 % MARD tijekom perioda od 90 dana, bravo.

Senseonics Roche

Senseonics Roche

Medtronic – stand alone CGMS! – Guardian Connect
Vjerovali ili ne, tako nešto postoji, a jedna je stara inačica bila dostupna i u Hrvatskoj. Za njom ne žalim previše, ali za ovom novom žailm. Naime, CGM tehnologija koja se ovdje koristi je slična onoj iz 640G i 670G pumpe − riječ je o trećoj generaciji senzora. Prema tome vi, korisnici Medtronic VEO pumpe, koji možda niste bili zadovoljni s preciznošću i jednostavnošću njezinog Enlite CGM-a, nemojte misliti da je i ovo čudo neprecizno.

Senzor, ako se nosi na ruci ima „prijavljeni“ MARD 8,7 %! E sad, problem je u tome što je za tako izvrsne rezultate potrebno raditi 3 − 4 kalibracije krvlju dnevno, za što smo u današnje vrijeme malo razmaženi. S 2 kalibracije dnevno se prijavljeni MARD neznatno pogoršava na 9,1 %, što još uvijek nije tako loše. Senzor službeno traje 7 dana, uz pomoć transmitera se Bluetoothom spaja direktno na mobitel te ga je kao i većinu njegovih prijatelja moguće produžiti (što nije službeno podržano). Ono što je posebno zanimljiva informacija u ovoj priči je da ga možete kupiti u susjednoj Sloveniji u poznatoj tvrtci ZALOKER & ZALOKER, gdje je Sofija kupila najnoviju 670G pumpu. Koliko su Slovenci napredni u cijeloj ovoj priči dokazuje činjenica da je 670G već dostupna tamo, a u Njemačkoj se tek očekuje do kraja godine. Šifra – čuveni slovenski pedijatar dijabetolog Tadej Battelino, čovjek koji stoji i iza ATTD konferencija.

Gluko24 rtCGMS
Na internetu nećete naći skoro ništa o njima, riječ je dakle o trećem Kinezu (Medtrum i PocTECH su prva dva). Distribucija je krenula u Italiji prošle godine u organizaciji tvrtke Bruno Farmaceutici koja je ujedno i distributer za cijelu Europu. Traže partnere i za Hrvatsku. Trajanje senzora su upravo produljili s 5 na 7 dana, „prijavljeni“ MARD im je 11,5 % što i nije baš najbolje i zahtijeva jednu kalibraciju dnevno. Zgodno je što se mjerenje vrši svake 3 minute te u transmiter ide široko dostupna dugmasta baterija CR2032 s kojom bi transmiter trebao izdržati čak 45 dana. Fino.

Zaključak
Da, svega tu ima, najrazličitijih principa, ideja i pristupa. Super je što je CGM generalno jeftiniji od inzulinske pumpe i postat će još jeftiniji. No, inzulinska pumpa s integriranim CGM-om, dakle automatiziranom isporukom inzulina ipak je za „koplje više“ (SAP). Problem je što nam oboje treba 0 − 24 sata, a povremeni silasci s pumpe ili CGM-a radi ušteda nisu neka fora.

U Hrvatskoj je ulazak CGM-a započeo Abbott, ali i brojni pacijenti koji su ga kupovali po svijetu i nosili doma – Za život s manje boli. Svaka čast svima koji su sudjelovali u toj povijesnoj priči koja nastavlja svoj život, kako u Bosni, tako i u Srbiji. Rezultat je da je Abbott u ovom trenutku kralj ne samo u svijetu, već i u Hrvatskoj, što je zaslužio. No, u jednom trenutku će krenuti prirodno osipanje k punokrvnom rtCGMS-u, kako on bude postajao dostupniji. Srećom po Abbott, s Libre 2 i „kvazi“ alarmima kupio si je vremena, a možda nas opet s nečim nevjerojatnim iznenade.  Ne znam sjećate li se, ali oni su već imali punokrvni rtCGMS koji se zvao FreeStyle Navigator. Neki koji su ga isprobali tvrde da je to bio solidan proizvod.

FreeStyle Navigator Abbott

FreeStyle Navigator rtCGMS Abbott

Nevjerojatan fenomen je da su povratkom na tehnologiju s manje mogućnosti (Libre − NFC) ostvarili tako veliki proboj i uspjeh. Zašto? Zahvaljujući odlično pogođenom omjeru: jednostavnost − cijena − mogućnosti.

Ali ništa nije vječno, kada se Abbottov povratak u rtCGMS svijet dogodi, zateći će se u vrlo crvenom oceanu (čitaj s brojnom konkurencijom iz ovog teksta). Zbog toga je za očekivati da će ostati tu gdje jesu, na flashu, najduže moguće (milking cow), jer tu konkurencija nije ni na vidiku. ALI, ako prekasno naprave „povratak u budućnost“ – također se neće dobro provesti. Kao što rekoh, korisnici će nakon nekog vremena početi osipati prema sve dostupnijoj punokrvnoj konkurenciji (rtCGMS) koja može eksplicitno i glasno upozoriti na hipoglikemiju i prije nego što se ona dogodi (ranije spomenuti slučaj čokolada).

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: