Davor Skeledžija

Inzulinske pumpe na tehnološkoj konferenciji u Berlinu

28/02/2019

Ako postoji tehnologija koja, osim CGM-a, mora biti na tehnološkoj konferenciji, onda su to inzulinske pumpe. I stvarno je nevjerojatno koliko je ATTD, relativno malena konferencija posvećena gotovo isključivo tehnologiji u dijabetesu, okupila proizvođača i modela inzulinskih pumpi. Osim „kralja“, Medtronica, pojavili su se svi koji nešto imaju ili planiraju nešto imati: Insulet-Omnipod, Roche, Dana Sooil, Cellinovo, Medtrum, Tandem, YpsoPump, a svoju Bluetooth pumpu Amadeus predstavio je i Wellion koji u Hrvatskoj poznajemo po trakicama za krv.

Medtronic
Još i prije same konferencije Maju i mene jako je razveselila posebna pozivnica Medtronica na „Sastanak s medijima“ s temom „Automatizacija isporuke inzulina s ciljem postizanja najboljih ishoda za pacijente“. Naravno, fokus je bio na 670G pumpi koju je za portal naInzulinu već predstavila Sofija Turak u članku Najnovija Medtronic 670G pumpa u Hrvatskoj! (samo jedna..). Podsjetimo, ta je pumpa donekle u stanju „peglati“ i visoke i niske šećere uz pomoć vlastitog rtCGM senzora i pametnog algoritma. No, kako se ne bi dogodilo da život provedemo neprestano čekajući ono najnovije, neću vam sada pisati o 670 pumpi. Podijelit ću s vama jednu zbilja zanimljivu novu studiju vezanu za 640G inzulinsku pumpu koja se polagano probija na hrvatsko tržište (Smile), a ako vas baš zanima prošli detaljni osvrt na 640G pumpu − evo ga ovdje.

Za početak
Postoje stare informacije da se korištenjem inzulinske pumpe bez ikakvog senzora ozbiljne/jake hipoglikemije (engl. severe hypoglycemia) smanjuju za 75 %! No, što je s onima koji nemaju teških hipoglikemija, ali one manje opasne su im česte i neugodne? Ukoliko konzumirate preporučene (velike) količine ugljikohidrata u skladu s tradicionalnim prehrambenim smjernicama, utoliko postoje šanse da se često suočavate sa solidnim oscilacijama šećera i hipoglikemijama – poznati rollercoaster.

A sada: Smile Study – Medtronic
Ova studija uključivala je 153 pacijenata podijeljenih u dvije skupine. Prva je skupina šest mjeseci koristila 640G pumpu s uključenom funkcijom prekida isporuke inzulina (Sensor Augmented Pump therapy with Suspend before Low feature of SmartGuard turned ON). Dakle, pumpa isključuje isporuku inzulina prije hipoglikemije. Druga je skupina koristila istu pumpu, ali bez te funkcije.  Cijeli sustav koji je sam u stanju prekinuti isporuku inzulina nazivamo SAPSensor Augumented Pump, dok terapiju klasičnom inzulinskom pumpom bez senzora nazivamo CSII (Continuous Subcutaneous Insulin Infusion). Nešto više o Smile studiji možete pronaći ovdje i ovdje.

Rezultati Smile studije
pokazali su da je i „klasične“, standardne hipoglikemije s ovakvim sustavom moguće značajno smanjiti. Skupina koja je koristila funkciju prekida isporuke inzulina imala je 73 % manje hipoglikemija u odnosu na skupinu koja je koristila pumpu bez te funkcije! Pojednostavljeno, da mjesečno na Veo inzulinskoj pumpi bez senzora imate deset hipoglikemija, na 640G s Enlite senzorima biste imali samo tri hipoglikemije! I vrijeme provedeno u hipoglikemiji bi vam se prosječno smanjilo za 70 %! Ne zaboravimo da 640G zna sama uključiti isporuku inzulina čim se šećer stabilizira, dakle šanse da poslije završimo u hiperglikemiji puno su manje.  Ne znam je l' netko i takvu studiju radio, ali rezultati bi vrlo vjerojatno bili sjajni. Naravno, ako ipak dođemo do hipoglikemije pa odemo do hladnjaka i ispraznimo ga – onda nema te pumpe koja će nam pomoći u „peglanju“ šećera nakon hipa… Dijagnoza „frižideritis“.

Poanta ovog dijela teksta je da bi netko čekajući 670G pumpu mogao nepotrebno propustiti 640G koja nas efikasno čuva od najvećeg straha – hipoglikemije. To govorim u kontekstu činjenice da uskoro očekujemo objavu HZZO tendera koji će odraditi KBC Zagreb (Rebro), gdje će gotovo sigurno određeni broj pumpi biti i noviji 640G model. Ako se prilika ukaže, šteta ju je ne iskoristiti.

Nažalost, senzore za terapiju inzulinskom pumpom (CSII) koja tada postaje SAP (Sensor Augumented Pump) - HZZO za sada odobrava samo djeci do osam godina života. Riječ je o 30-ak djece u cijeloj RH, što je zbilja, zbilja malo…

Sooil − Dana inzulinske pumpe
Njihove dvije komercijalno dostupne pumpe, DanaR i DanaRS, u posljednje su vrijeme doživjele novu veliku popularnost jer obje imaju potpuno i dobro integriran Bluetooth, dakle od njih je uz CGM senzor moguće napraviti umjetnu gušteraču kojim upravljamo pomoću pametnog telefona. U tom slučaju možete koristiti CGMS po izboru, dakle koji vam je najjeftiniji i/ili najbolji. Ja sam testirao DanaR, dok je DanaRS još bolja jer, između ostalog, troši još manje struje (googlaj BLE – Bluetooth Low Energy). Ključni je problem vrlo posebna baterija koja se teško nabavlja. No, nakon što se na jednom partiju u Berlinu malo popilo, imali smo što za čuti i vidjeti. Dobili smo na uvid najnoviju, potpuno funkcionalnu Dana pumpu za sada nepoznatog naziva − imala je klasičnu AAA bateriju koja traje čak 30 dana. Onima upućenijima puno će značiti da pumpa izdrži 30 dana u sklopu closed loopa, što je uspjeh s obzirom na to da pametni algoritam u aplikaciji za mobitel putem Bluetootha svakog trenutka mijenja isporuku inzulina kako bi održavao razinu glukoze unutar granica i time prilično troši bateriju.

Vjerojatno niste znali da se Dana već pokušala probiti na naše tržište, ali za sada nije uspjela. Koliko je za to kriva hrvatska tvrtka koja je pokušala, koliko sama Dana pumpa, a koliko prilagođenost naših tendera Medtronicovim pumpama, teško je reći. No, neslužbena informacija glasi da se Dana sprema na novi proboj u Hrvatsku. Ovog puta preko velike njemačke tvrtke IME DC koja pak ima hrvatskog predstavnika, Karla Deitza. Kada i ako uspijem doći do službene potvrde ove informacije, prvi ćete saznati. Dobio sam riječ da neću dugo čekati.

Roche – vrlo ugodno iznenađenje!
Na testiranju imam polovnu Bluetooth Roche Combo inzulinsku pumpu dostupnu u Sloveniji. Šokirala me spoznaja da ona ima mogućnost da izbornik bude na hrvatskom jeziku! Drugim riječima, Roche je u nekom trenutku u prošlosti nešto solidno zeznuo kada su napravili inzulinsku pumpu na hrvatskom, a koja u Hrvatskoj nije službeno ugledala svjetlo dana.

U Berlinu su predstavili „Roche Solo pump“, inzulinsku pumpu bez katetera koja je prošle godine dobila certifikat za europska tržišta (CE mark). O takvoj pumpi sanjaju oni koji se nikako ne mogu pomiriti s kateterima − cijevima po sebi. I ja sam bio član te družbe dok nisam dobio priliku probati Medtronic potpuno na račun HZZO-a. Zgodno je što Solo, za razliku od OmniPoda, privremeno u potpunosti možete maknuti s tijela, otići plivati i vratiti se. Kontrolira se bežično s malim fancy kontrolerom veličine pola mobitela koji je ujedno i mjerač šećera u krvi.

Nova Roche Solo pumpa bez katetera.

Medtrum
Riječ je o kineskom proizvođaču koji osim pumpe, proizvodi i svoj integrirani rtCGMS. Kod njih je odlično to što je ponovno riječ o patch pumpi (pumpa bez katetera) i već sada imaju dostupni pandan Medtronicovoj 640G (čuva od hipoglikemija) − A6, ali bez katetera. U roku od nekoliko mjeseci komercijalno će biti dostupan i A7 − pandan 670G (čuva od hiper i hipo) vrlo dopadljivog dizajna. Postoje indicije da bi se uz pomoć jednog vrlo velikog, moćnog i ozbiljnog hrvatskog partnera u jednom trenutku pojavili s pumpama u Hrvatskoj.

 

Medtrum A6 − pandan 640G

 

Medtrum A7 − pandan 670G

 

Insulet-Omnipod, Cellinovo, Tandem, Amadeus Wellion
Insulet-Omnipod pumpa bez katetera ima svoje korisnike čak i u Hrvatskoj. Vrlo su organizirani i povezani u Facebook grupi Omnipod Hrvatska. Naravno, službene podrške za tu pumpu u Hrvatskoj nema, ali je ispod stola moguće nagovoriti pokojeg entuzijastičnog dijabetologa na suradnju. Riječ je o fantastičnoj i vrlo pouzdanoj inzulinskoj pumpi, onaj tko ju je probao – „zaklinje se“ na nju. I ja sam ju isprobao prije skoro deset godina, bio sam oduševljen i  tada sam mislio da nikad neću htjeti ni jednu drugu.

Insulet-OmniPod

Ono što je jako korisno istaknuti za one koji razmišljaju o tome da vlastiti novac potroše na ovu pumpu je da svako malo na eBay.com ispliva povoljna mogućnost kupnje POD-ova (lijevi bijeli dio na gornjoj fotki). Ekipa iz Hrvatske se skupi, pokupuju POD-ove i razdijele ih među sobom. Jednokratni POD-ovi ključni su i najbitniji dio OmniPoda, riječ je o rezervoaru i mehanizmu za isporuku inzulina u jednom koji se lijepi na kožu, a nakon cca tri dana se kompletno baca u smeće. Takvim zajedništvom i angažmanom ekipe na spomenutoj Facebook grupi cijena ove terapije prilično opada. Osnovna zamjerka je da kasne sa CGM integracijom, ali doći će i to.

Cellinovo je također patch pumpa (bez katetera), vodooporna, ima vrhunski dizajn i ekran osjetljiv na dodir na upravljačkoj jedinici. U rezervoar stane 150 jedinica inzulina i traje tri dana. Zanimljivo je da ima ugrađen i tzv. pedometar (eng. activity sensor) koji još nije integriran sa CGMS-om ili ostalim. No, to će biti „točka na i“ s obzirom na to da je upravo fizička aktivnost vjerojatno posljednji vrlo važan faktor koji djeluje na šećer i iskoristivost inzulina. Još je vrijedno spomenuti da su i pumpa i upravljačka jedinica ekološki osviješteni, odnosno punjivi.

Ovo crno na stolu desno je upravljačka jedinica.

Wellion Amadeus pumpa ima kateter, a interesantna je zato što i ona ima Bluetooth, što znači da bi eventualno mogla postati dio umjetne gušterače (closed loop) i vodootporna je (visoki IPX8 standard). Rezervoar prima 3 ml inzulina, a puno više informacija na ovom kongresu za sada nisam uspio dobiti, kao ni na internetu. Razlog vjerojatno leži u tome što čekaju CE certifikat.

Zaključak 1
Ako na trenutak zaboravimo pozitivnu činjenicu da je u Hrvatskoj prisutan najnapredniji svjetski proizvođač inzulinskih pumpi, Medtronic, situacija je prilično jadna. Cijeli je sustav nabave inzulinskih pumpi u Hrvatskoj neobičan i iako je formalno riječ o tenderima, mogućnosti da se još neko probije dok je sustav ovakav vrlo su male. Kada tome pridodamo činjenicu da je pumpera u Hrvatskoj malo, dakle, tržište je malo i još siromašno, jasnije je zašto imamo jednog proizvođača. Ono što je pozitivno i zašto možemo biti sretni je činjenica da je riječ baš o Medtronicu koji je lider u ovom poslu, iako ima katetere. Prelazak pumpi na HZZO listu pomagala, kao što je u drugim zemljama, malo bi olakšalo dolazak konkurencije, ali one s kateterima. Inzulinske pumpe bez katetera gotovo u pravilu imaju drugačiji omjer cijena pumpa − potrošni materijal, jer je potrošni materijal skuplji, dok je dio koji ne bacamo (upravljačka jedinica) bitno jeftinija. Kako to objasniti HZZO-u nemam pojma, nit' ih takve stvari previše zanimaju.

Bilo kako bilo, ja bih bio sasvim zadovoljan sa 640G, a naravno i sa 670G, no trenutno imam stari Veo koji nikako da ode u penziju. O činjenici da bih morao imati manje od osam godina da mi HZZO pokrije Medtronic senzore da i ne govorim.

Zaključak 2
Kao što možete vidjeti iz članka, na konferencijama se događa pravi „bum“ najrazličitijih inzulinskih pumpi, „bum“ u kojemu do daljnjega nećemo sudjelovati. Svi proizvođači  pumpi svjesni su da moraju što bolje i brže implementirati CGMS, svoj ili u suradnji s nekim poznatim proizvođačem. Medtronic je (kao i obično) prvi. Jedan od primjera takve novije suradnje su Bigfoot & Abbott.

Jedan visoko pozicionirani direktor Medtronica na spomenutom je sastanku za medije izjavio: „Mi ćemo onda imati nešto još bolje!“ 🙂 Ako je suditi po dosadašnjim uspjesima, čovjek stvarno govori istinu.

Medtronicov sastanak za medije.

Naš zadatak je da se borimo za edukaciju i širenje tržišta kako bi pumpe bile dostupnije pacijentima, a oni koji su dovoljno „blesavi“ i skloni riziku − da slažu i testiraju umjetne gušterače kućne izrade. Ako vas zanima zašto to radimo, pogledajte ovu sliku i sve će vam biti jasno:

Automatika na djelu − AndroidAPS

Svoj doprinos smo već dali, između ostalog i ovim tekstovima:
Članak tate Šurana: Prva umjetna gušterača kućne izrade – u Hrvatskoj!
Moj doprinos: I ja imam „umjetni pankreas“!.

U pripremi je još jedan tekst vrlo simpatične studentice medicine Antonie i njezinog „mentora“ Ivice s vrlo konkretnim uputama za sustav čiji potrošni materijal u cijelosti financira HZZO (Medtronic + Libre potrošni materijal).

Ograda: ako Vas umjetna gušterača kućne izrade ubije ili ugrozi, mi naravno ne preuzimamo nikakvu odgovornost 🙂 Za utjehu: velike farmaceutske kuće, zahvaljujući skupim odvjetnicima, također često uspijevaju ne preuzeti odgovornost.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: