Davor Skeledžija

Podržite HZZO kada radi u korist pacijenata!

21/05/2020

Što god tko mislio o HZZO-u, činjenica je da osobe s dijabetesom tip 1 imaju dosta razloga za zadovoljstvo. Prava i kvaliteta života znatno su nam unaprijeđeni. Više argumenata za ovu tvrdnju izneseno je u drugom dijelu ovog teksta, a ono najvažnije je:

Moramo se u uključiti u najnovije javno savjetovanje koje je HZZO pokrenuo zbog nas!

Naime, HZZO je predložio brisanje dijela Pravilnika koji zabranjuje isporuku na kućnu adresu. Vjerojatno su se ljekarnici već debelo mobilizirali i poslali gomilu vrlo uvjerljivih argumenata iz kojih je u najmanju ruku moguće zaključiti da ćemo svi pomrijeti ako se trajno dozvoli isporuka trakica, senzora i igala na kućnu adresu. Ako ostane na tome, HZZO neće imati drugu opciju, nego ponovno nam zabraniti isporuku pomagala na ovaj način.

U prijedlogu za promjenu Pravilnika, HZZO je napisao: „Pravilnikom se briše dužnost isporučitelja isključive isporuke pomagala ugovorenoj lokaciji“. To je najinteligentnije moguće rješenje jer u tom slučaju postaje „nadležan“ vrlo napredan Zakon o medicinskim proizvodima koji dozvoljava isporuku pomagala na kućnu adresu. Nitko više neće moći tvrditi da je Pravilnik HZZO-a u suprotnosti sa Zakonom Republike Hrvatske.

Što trebamo učiniti?
Na ovoj adresi upute kažu: „Svi zainteresirani mogu dostaviti svoje prijedloge, primjedbe i komentare na predloženi tekst Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima do 7. lipnja 2020. godine na e-mail adresu  [email protected].“

Sa službenih adresa udruga i/ili naših privatnih adresa potrebno je poslati svoje pozitivno mišljenje i podršku HZZO-u za ovaj napredak i to prije 7. lipnja 2020. Ako se slažete s ovim napretkom, možete sami nešto kratko sastaviti, a možete koristiti i ovaj predložak:

To: [email protected], [email protected] 
Subjekt: Pozitivno očitovanje o predloženom tekstu Pravilnika
Poštovani,
zahvaljujem na svemu što ste do sada učinili za svoje osiguranike, kao i na pokretanju Savjetovanja s javnošću oko izmjena i dopuna Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima.

U potpunosti podržavam brisanje dijela Pravilnika u kojem se inzistira na isporuci pomagala na „ugovorenoj lokaciji”. Smatram da će time HZZO učiniti veliki napredak u brizi za starije, nemoćne i one u udaljenim sredinama. Također smatram da će se Republika Hrvatska ovim potezom (uz uspješne eDoznake i eRecepte) značajno približiti razvijenijim zemljama Europske unije koje već dugi niz godina dozvoljavaju ovakvu praksu.

U vjeri da ćete uvažiti ovo pozitivno očitovanje i nastaviti raditi u interesu svojih osiguranika,
srdačno Vas pozdravljam.

Sukladno najavi s početka teksta, podsjetimo na različite stvari koje su učinjene kako bi naš život bio kvalitetniji i uspješniji.
Da, nemamo inzulinske pumpe na listi pomagala, ali zahvaljujući HZZO-u (i drugim partnerima):

  1. odavno imamo eRecepte i ponovljive recepte za inzulin,
  2. uvedene su sada i eDoznake za pomagala,
  3. osobe s dijabetesom tip 1 imaju ogromnu paletu inzulina na raspolaganju i samo jedan je uz doplatu, a i ta doplata mu je smanjena 3 puta!  (T1D i T2D),
  4. posljednjom izmjenom Pravilnika pripremljen je teren za moderne rtCGM-ove koji šalju podatke na mobitel (Medtrum, Medtronic, Dexcom…),
  5. došla je konkurencija za inzulinske pumpe, značajno su im pale cijene i nema problema s financiranjem potrošnog materijala,
  6. A5 uputnice su se počele puno više koristiti, a financira ih HZZO (tzv. "telemedicina"),
  7. proširena su prava na Enlite senzore povezane s inzulinskom pumpom,
  8. imamo Libre i to bez doplate!!

Zašto nas onda HZZO zeza s dostavom doma?
Zapravo, uopće nas ne zeza. Jasno je da postoje vrlo moćne interesne skupine koje čine sve što je u njihovoj moći da se mogućnost isporuke na kućnu adresu ponovno ukine. HZZO se našao u sredini, ali je u samom početku pandemije dozvolio isporuku pomagala na kućnu adresu i znali su da će se ljekarnici dići na noge. Usprkos tome, očigledno se razmatra mogućnost trajne dozvole u interesu osiguranika, za to je lijepu preporuku izdalo i Ministarstvo zdravstva. O tome je pisao Večernji list, a prekrasno su nas popratili Jutarnji list, kao i Slobodna Dalmacija.


Jesu li ljekarne zle? Naravno da ne!
Aktivnosti različitih interesnih skupina ljekarni su sasvim razumljivi, pa čak i legitimni. Njihovi se interesi velikim dijelom podudaraju s interesima oboljelih, no razumljivo je da postoje područja u kojima to nije slučaj. Da su se ljekarne željele baviti isključivo interesima oboljelih, osnovale bi neprofitnu udrugu. Naravno da i mi imamo potpuno pravo izražavati svoje interese i stavove jer, ako šutimo, snosimo dio odgovornosti za svoju sudbinu.

Šutnja (ni)je zlato

Šutnja (ni)je zlato.

Sretno nam bilo!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: