Davor Skeledžija

Održan dijabetološki kongres u centru Zagreba!

12/07/2020

Na ovim stranicama ste navikli čitati izvještaje s konferencija iz Amerike, raznih europskih metropola i slično. No, globalna virusna pandemija ih je sve virtualizirala ili otkazala, ali ne i ovu zagrebačku 😉 .

U samom centru Zagreba, u hotelu Hilton Garden Inn, su održani 86. Dani dijabetologa, vrlo stručan skup u organizaciji Hrvatskog društva za dijabetes i predsjednika, doc. Daria Rahelića. Oni hrabriji su mogli uživo prisustvovati poštujući sve epidemiološke mjere, a oni drugi su događanje pratili preko Interneta.

Većina predavanja su očekivano previše komplicirana nama običnom puku no sasvim je sigurno da su liječnicima bila vrlo korisna i potrebna.

Tema 86. Dana dijabetologa je „Dijabetes i COVID 19“

Poznato je da, ako završite u bolnici s teškim simptomima Covida-19,- ćete vjerojatno dobiti jako dobru epidemiološku skrb. Ono čega možda niste do kraja svjesni – je da epidemiolozi o dijabetesu nemaju pojma. U ovom trenutku dodatno educirati epidemiologe o dijabetesu je vjerojatno nemoguća misija, ali je zbilja ohrabrujuće znati da barem dijabetolozi intenzivno uče i raspravljaju o Covid-u.

HZZO glavni pozitivac Dana dijabetologa?
Na stranicama ovog portala ste u posljednje vrijeme mogli čitati o brojnim pohvalama prema HZZO-u vezano za osobe s dijabetesom, ali i generalno. Za neke od njih je HZZO isključivo zaslužan, a neke zasluge dijeli s ljekarnicima. Oduševila me spoznaja da nisam jedini koji ih hvali. Brojni dijabetolozi su također jako pozitivno pričali o našem nacionalnom osiguravatelju. Presretni su što je HZZO pustio konkurentske Medtrum senzore, što su uvedene eDoznake, popularizirane A5 uputnice, dostava pomagala na kućnu adresu, a ne zaboravimo i da je Novo Nordisk spustio doplatu za Tresibu čak tri puta.

Jedan od velikih HZZO uspjeha koji su dijabetolozi spomenuli, a mi ovdje nismo, je poboljšane indikacije za GLP-1 inhibitore. Ukratko, to je lijek koji se do sada smio prepisivati samo prilično debelim dijabetičarima tip 2 (BMI>35), a sada ga mogu dobiti i malo manje debeli tip 2 (30<BMI<34,9). Razlog zašto tome ne posvećujemo puno pažnje je činjenica da je to trenutno droga samo za tip 2, a ne za tip 1 dijabetes. Ako ste negdje čuli za Ozempic, Victozu, Bayettu, Lyxumiu i Trulicity –  to je to.

Tema su bile i naše zvijezde – senzori! 😉

Abbott FreeStyle Libre CGM
Abbott je već „dugo“ na hrvatskom tržištu, ali i  dalje ulažu u edukaciju liječnika. Pa je tako održan simpozij o telemedicini pod njihovim pokroviteljstvom. Naravno, najviše je bilo riječi o njihovom LibreView Internet sustavu, a pored Daria Rahelića, najviše je o tome pričao svima poznati doktor Mladen Grgurević s Vuka Vrhovca.

To je ono kad vi učitate svoje podatke s Libre-a na Internet, a onda ih dijabetolog analizira kada jednom dođete na kontrolu ili „iz daljine“, što je sada trend u vijeme Covida. Sve o LibreView-u iz perspektive pacijenata naučite pregledom webinara koji je nedavno organiziralo Zagrebačko dijabetičko društvo.

Zanimljivu informaciju s jedne studije, vezane za telemedicinu i Libre, je iznio dr.  Rahelić.  Tamo stoji da je s Libre-om i telemedicinom došlo do redukcije HbA1C-a kod T1D i T2D, ali da je ekipa s tip2 dijabetesom bila još uspješnija u njegovom spuštanju?! Brojne korisne informacije podražite na portalu www.mojLibre.com.

Bauerfeind Medtrum S7 rtCGM
Kako to često jest i treba biti – Bauerfeind je također upriličio odličan satelitski simpozij na temu svog novog Medtrum S7 real time CGM-a. Vodio ga je doktor Igor Bjelinski, također s Vuka Vrhovca, a Simpozij je imao originalan naziv „New Kids On The Block“:

Bjelinski je naglasio važnost pravog alarma kod kontinuiranog mjerenja, posebno kod osoba koje se boje hipoglikemija ili ih čak ni ne osjete. Spomenuo je jednog pacijenta koji je 80% vremena bio u hipoglikemijama i redovito je Hitna služba morala intervenirati. Kupovinom ovog sustava (danas je na HZZO listi) mu se kvaliteta života značajno povećala, smanjile hipoglikemije i učinio je svoju ženu smirenom i sretnom 😉 .

Moj test/osvrt na Medtrum S7 je dostupan ovdje, a brojne korisne informacije podražite na portalu www.mojMedtrum.com. Preporučam još da pogledate kratku, vrlo preglednu i dizajniranu brošuru na hrvatskom ovdje.

Bilo je tu još predavanja o zbrinjavanju osoba s dijabetesom u vrijeme pandemije, dostupnosti lijekova, povezanost covida i dijabetesa, tjelovježbe u pandemiji, o trudnicama s dijabetesom, prehrani itd..  Kompletan spisak tema konferencije potražite ovdje.

Zaključak
Odlično je da se dijabetolozi educiraju i više nego jasno vide napretci u dostupnosti lijekova i tehnologije u Republici Hrvatskoj. Isto tako, pošteno je reći kako su mnogi liječnici spomenuli da, i usprkos velikim novostima, regulacija dijabetesa nema takav spektakularni napredak.

Mislim da su u pravu, ali da i uglavnom misle na neuspjehe u regulaciji dijabetesa tip 2. No, zahvaljujući većoj dostupnosti moderne tehnologije, barem osobe s tip 1 dijabetesom danas mogu imati dovoljan uvid u kretanje svojih šećera. Upravo je to ključan preduvjet za napredak u regulaciji šećerne bolesti, a koji potvrđuju mnoga istraživanja. Kad tome dodamo povećanu kvalitetu života – možemo biti stvarno zadovoljni.

Hvala dr. Dariu Raheliću, predstojniku Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac i predsjedniku Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma, na prilici da iz perspektive vrlo zainteresiranog „novinara“ popratim ovaj vrijedan događaj.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: