Doplata za Tresibu ide dolje?! 🙂

Ako ste mislili da nakon eDoznake, proširenja prava za senzore te mogućnosti dostave pomagala na kućnu adresu više ništa pozitivno nećete tako skoro pročitati – prevarili ste se. Ako vas put nanese na mrežnu stranicu HZZO-a https://www.hzzo.hr/pozivi-s-dnevnim-redom-2020/ i tamo otvorite poziv na sjednicu Povjerenstva za lijekove, koja će se održati 26. svibnja 2020., ugodno ćete se iznenaditi! (Čestitke HZZO-u na transparentnosti)

Novo Nordisk predlaže HZZO-u da se doplata za inzulin Tresiba spusti sa 146 kn na 41 kunu!

Doduše, na ove je iznose potrebno još dodati 5 % PDV-a pa dođemo do iznosa doplate od cca 43 kn za kutiju, no očigledno je došlo vrijeme da se pored svih besplatnih inzulina na HR tržištu za tip 1 – onaj jedan koji se doplaćuje učini što pristupačnijim! Ako malo pratite „svjetsku dijabetičku scenu“ znate da se u vrijeme korone i u drugim zemljama događaju dobre stvari vezane za pristupačnost inzulina. To se, naravno, najviše odnosi na Ameriku koja pokreće beskrajne i skupe ratove po svijetu, a doma nije u stanju osigurati najosnovnije svojim državljanima.  Koga zanima priča o doplati Tresibe u Hrvatskoj preporučujem tekst Zašto doplaćujemo inzulin Tresibu? koji govori o tome da proizvođač inzulina ima pravo za svoj najbolji proizvod tražiti puno novaca, a HZZO ima pravo ne pristati platiti taj iznos. Posebno u situaciji kada su svi ostali inzulini u Hrvatskoj bez doplate (za dijabetes tip 1).

Tko može do Tresibe i po kojoj cijeni
Tko može do Tresibe i po kojoj cijeni

Hoćemo li nižu cijenu Tresibe osjetiti na svom džepu i kada će se to dogoditi?
Sjednica znanog nam Povjerenstva za lijekove održat će se 26. svibnja i raspravljat će o ovom Novo Nordiskovom prijedlogu koji je zasigurno potaknut i ekonomskom katastrofom po imenu pandemija koronavirusa. Ako ga prihvate – izdat će preporuku o prihvaćanju Upravnom Vijeću HZZO-a, koje će svoju sjednicu održati najkasnije 30 dana nakon Povjerenstva. UV će tu preporuku gotovo sigurno prihvatiti, potom je potrebno da ona osvane u Narodnim Novinama, što se obično dogodi tjedan dana iza – i to je to. Ako sve prođe po planu, realno je za očekivati da ćete kutiju Tresibe, koju ćete u ljekarni dizati u prvoj polovici lipnja, doplatiti 43 kune!

Hoće li HZZO išta uštedjeti? Naravno da hoće!
Površnim praćenjem situacije bi se moglo zaključiti da će smanjenjem cijene Novo Nordisk izgubiti dio novca po kutiji u korist pacijenata, ali povećati udio na tržištu, dok HZZO-u „ni u džep ni iz džepa“.

Nije baš tako, ako porazgovarate s ljekarnicima koji imaju puno iskustva s dijabetesom, a to je prvenstveno ekipa iz ljekarne na Vuk Vrhovcu i ljekarni Dvoržak, čut ćete svašta zanimljivo. Između ostalog će vam reći da se način trošenja svih drugih inzulina ne može usporediti s potrošnjom Tresibe. Svi ostali inzulini su bez doplate za tip 1 i mi pacijenti smo prema njima ipak „ležerniji“, nego prema inzulinu koji doplaćujemo pa tako npr. Novorapid, Apidru ili Humalog pacijenti podižu onda kada su raspoloženi, kada imaju vremena i kada im opća praksa dozvoli. Tresiba uz doplatu isključivo se podiže onda kada su zalihe u našim hladnjacima pri samom kraju. Dakle, riječ je o maksimalno obzirnoj i optimiziranoj potrošnji, ništa se ne baca, ne ističe rok trajanja, ništa se ne dijeli i ne gubi. Sve to iz vrlo jednostavnog razloga – jer nas košta.

Jedna zbilja fanstatična novost za osobe s dijabetesom tip 2 (koje nažalost puno više toga doplaćuju) je da će Tresibinih 43 kn doplate biti puno manje od doplate za stariji Levemir koja iznosi 95 kn! Moderniji inzulin za manje para. 🙂


Zaključak
Koliko god bilo loše što se neki životno važan inzulin nadoplaćuje osobama s dijabetesom tip 1  – zahvaljujući nadoplati taj se inzulin troši pažljivo i racionalno, a vrlo vjerojatno ga koriste samo oni koji njime zaista ostvaruju bolju samokontrolu. U suprotnom bi vrlo brzo prešli na neku alternativu bez doplate. Stoga pažljiva i racionalna potrošnja nečeg tako skupog kao što je inzulin jest i mora biti u interesu onoga tko drži (našu) vreću s novcem – HZZO-u.

Držimo palčeve da svi uključeni u proces uvide koliko je važno da se ovo odigra što brže i bezbolnije kako bi ekipa naInzulinu što prije došla do tri puta jeftinijeg inzulina. Sretno nam bilo!

p.s. Sve tekstove o Tresibi pročitajte ovdje, a uskoro očekujte i novosti o prvom konkurentu superbrzom FIASP-u! (Kodno ime: General Liumjev 😉 )
p.p.s. Nema veze s Tresibom, ali moram iskoristiti ovaj popularni tekst da vas izvijestim o našoj jedinstvenoj panel diskusiji danas 14. svibnja u 18h! Pozvani ste na telekonferenciju „Inzulinska pumpa i povezani senzor“!


Još iz kategorije Advocacy: