Je li Hrvatska spremna za inovacije Abbotta i Novo Nordiska??

Mi Hrvati za sebe volimo misliti kako smo pametni i napredni, posebno mi, dijabetičari.

No, kako je onda moguće da samo pola procijenjenog broja dijabetičara tip 1 u Hrvatskoj koristi senzore? Kako je moguće da je ogroman broj tip 2 dijabetičara potpuno neregulirano? Znate li da postoje ozbiljna svjedočanstva o katastrofalnoj edukaciji koju osobe s tip 2 dijabetesom dobivaju u hrvatskim bolnicama? Mnogi nisu previše zainteresirani za svoju „blagu“ bolest, a previše je i nezainteresiranih liječnika (ili nemaju vremena).

Podaci kojima raspolažemo govore da je samo trećina oboljelih dobila jasne informacije o mogućim komplikacijama šećerne bolesti i njihovom sprečavanju.

Rezultat takvog pristupa  je poražavajući. Diabetes mellitus treći je uzročnik smrti u Hrvatskoj:

HZJZ: Dijabetičari umiru JOŠ više!

Osobe na injekcijama inzulina

Radi jasnoće, koristit ću jednostavnu procjenu od oko 20.000 osoba na inzulinu (tip 1 i tip 2). Najviše je tip 1 dijabetičara na inzulinu, a samo oko 8.000 T1D populacije koristi senzore, najviše Libre.

NovoPen Echo+, Libre senzor i mobitel na konferenciji ATTD2022 Madrid
Komplet: NovoPen Echo+, Libre senzor i mobitel na konferenciji ATTD2022 Barcelona

Što nam Abbott sprema?

Dolazi li Libre mobilna aplikacija u Hrvatsku?!

Da, iako još nema službenih informacija, uvelike se priča o dolasku LibreLink mobitel aplikacije za očitavanje razine glukoze putem Libre senzora. Nadamo se i službenom datumu uskoro.

Osim što će korisnici s aplikacijom jednostavnije skenirati svoje senzore, svi će podaci automatski biti pohranjeni na internetu te dostupni liječnicima za inteligentne i brze analize regulacije dijabetesa.

Zahvaljujući LibreView internetskoj platformi, svaki imalo educirani i zainteresirani liječnik u sekundi može vidjeti kvalitetu regulacije vašeg dijabetesa i dati vrijedan savjet bez da ste prstom maknuli.

Ali to nije sve – LibreLink aplikacija koja dolazi u Hrvatsku bit će integrirana s „jeftinim“ pametnim penom Echo+ tvrtke Novo Nordisk! Dakle, na jednom ćete mjestu uskoro imati prekrasne grafove kretanja razine glukoze, ali i injekcije inzulina koje ste uzeli! Vrhunski vizualni prikaz injekcija i njihova djelovanja na razinu šećera, uz pomoć prekrasnih grafova bit će svima nadohvat ruke.

Što nam Novo Nordisk sprema?

Novo Nordisk je proizveo spomenuti „pametni pen“ Echo+ koji u sebi može pohraniti čak 800 injekcija inzulina i bez ikakvih problema ih prebaciti u kompatibilnu mobilnu aplikaciju kao što je LibreLink! Prebacivanje podataka vrši se na identičan način kao i skeniranje Libre senzora – prislanjanjem pena na mobitel.

Odmah nakon što se u Hrvatskoj pojavi kompatibilna aplikacija LibreLink, očekujemo dolazak Echo+ naprednog pena na HZZO-ovu listu pomagala.

S obzirom na to da stari Echo košta 179 kn te da je HZZO nesklon bolju i moderniju tehnologiju više plaćati, napredniji Echo+ vjerojatno će biti uz doplatu, ali sitnu.

Hoće li Hrvatska iskoristiti ovakvu naprednu integraciju senzora i injekcija za široke mase?

Ako ste redoviti posjetitelj ovog portala, vjerojatno ste tehnološki educiran dijabetičar ili zdravstveni djelatnik. Vi niste problem, problem su oni koji pojma nemaju o napredcima koji se događaju čak i u Hrvatskoj. Problem su dijabetičari nezainteresirani za svoju bolest, ali i prevelik broj medicinskih djelatnika koji misle da je novootkrivenim dijabetičarima dovoljno samo 10 minuta edukacije o njihovoj bolesti.

Zaključak

HZZO je, barem za tip 1 dijabetičare, odredio vrlo korektne preduvjete za ostvarivanje prava na senzore. Pored Abbotta u Hrvatskoj su još prisutna dva konkurenta (Medtrum i Medtronic), a samo nas je pola iskoristilo privilegiju života s manje boli.

Znate li kakvu regulaciju šećera ima ta “sretna polovica”?

Pogledajte kakve rezultate samokontrole dijabetesa ostvaruju osobe sa senzorima!

Anketa o kvaliteti regulacije šećera uz senzore
Anketa o kvaliteti regulacije šećera uz senzore

Rezultati gornje ankete u kojoj je do ovog trenutka sudjelovalo 414 osoba potvrđuju da je “dijabetička elita” na senzorima, a pod “elitom” smatram one s elitnom regulacijom šećera.

Dodajmo još da su ovo gore osobe s tip 1 dijabetesom dok prevelik broj dijabetičara tip 2 uvelike doprinosi crnim statistikama:

HZJZ: Dijabetičari umiru JOŠ više!

Ipak, pored gornje ankete postoje i ozbiljniji dokazi da veća dostupnost moderne i dokazane „dijabetičke tehnologije“ uz pametno korištenje podataka dovodi do boljih ishoda liječenja osoba s dijabetesom! Dajte ljudima tehnologiju i čuda se događaju.

Sretno nam bilo.

Ograda: ovaj tekst se odnosi na inzuline tvrtke Novo Nordisk. Stoga će ova priča biti servirana i drugim hrvatskim predstavništvima proizvođača inzulina (Lilly i Swixx (Sanofi)). Na posljednjoj tehnološkoj konferenciji u Barceolni, svi su pokazali da su svjesni važnosti ovakvih integracija i predstavili svoje vizije rješenja ovog izazova. Nisu ni približno daleko dogurali, ali se nadam da će nakon ovog teksta naša predstavništva barem kontaktirati svoje centrale i inzistirati da što prije naprave iskorak u svjetliju budućnost.


Još iz kategorije CGMS/FGMS: