Dolazi li Libre mobilna aplikacija u Hrvatsku?!

Uskoro će 4 godine kako je Libre u Hrvatskoj i nitko nije mogao ni zamisliti da ćemo mobilnu aplikaciju za očitavanje glukoze čekati toliko dugo.

Kako bismo podsjetili Abbott da postojimo, slali smo mailove, na webinarima stalno postavljali jedno te isto pitanje: „Kada će App?“, a i njihovim predstavnicima je vjerojatno već muka kada ih netko značajno priupita: „Oprostite, a kada ćete i Hrvatima dozvoliti da legalno koriste LibreLink aplikaciju?“

Novi moment – bravo Martina Humek!

Facebook grupa FreeStyle Libre Hrvatska u ovom trenutku ima točno 7,007 članova od kojih većina preko HZZO-a ili „za pare“ nabavlja Libre.

Martina je jedina primijetila novi detalj na Libre kutiji! – Aplikaciju!

Čestitke Martini, digla je u Bontechu senzore, a na kutiji sitno stoji:

„Za uporabu s aplikacijom FreeStyle LibreLink!“

Detaljnom istragom moguće je zaključiti da se i ranije spominjala aplikacija čak i na „hrvatskim pakiranjima“, ali sada je to eksplicitnije nego prije.

Šta kažu Abbottovci?

Svi žele ostati anonimni i nitko si ne želi dopustiti blamažu najavljujući nešto što se možda i ne obistini. Dovoljna im je bila ona kada je prije 4 godine Libre zakasnio s dolaskom u Hrvatsku.

Rekavši to, ipak je bilo moguće neslužbeno doznati da su se razgovori i sastanci unutar Abbotta na temu dolaska aplikacije u Hrvatsku značajno intenzivirali!

Još nema datuma, ali novi tekst na kutiji zajedno s neslužbenim informacijama budi opravdani optimizam da bismo LibreLink aplikaciju u Hrvatskoj mogli ugledati još ove godine!

Što kaže konkurencija?

Baš ništa. Medtronic i Medtrum oduvijek imaju dostupnu aplikaciju u Hrvatskoj. Aplikaciju bi uskoro trebao pustiti i Dexcom ONE, dakle još samo Abbott nedostaje.

5 razloga zašto je uopće LibreLink aplikacija tako super!

1) puna torba dijabetesa!
Libre korisnici na inzulinskoj pumpi ili penovima zbog dijabetesa uz sebe stalno moraju imati brojne stvari (pumpu, pen, dextrozu, Libre čitač, koju trakicu za krv…). Izvrsno bi bilo da barem Libre čitač mogu ostaviti u ladici s čarapama ili pored kreveta.

2) Backup i sigurnost!
Libre senzori paralelno se mogu očitavati s Libre čitačem i Libre mobilnom aplikacijom. Dakle, startate senzor s čitačem i odradite sken s  aplikacijom i mirni ste. Ako vam se bilo koji od ta dva uređaja pokvare ili ga izgubite – imate rezervni način skeniranja glukoze! To je i Abbottu u interesu jer će primati manje histeričnih poziva u stilu: „Crko mi je čitač, hitno molim drugi!“

3) LibreLinkUp aplikacija Za mamu i tatu 😊
LibreLink aplikacija ima i svoju manje poznatu sestru, aplikaciju pod nazivom „LibreLink up“. Svaki puta kada vaše dijete skenira senzor svojom LibreLink aplikacijom, zabrinuta mama će na svom mobitelu na drugom kraju sobe, grada ili zemaljske kugle također moći vidjeti razinu glukoze i mnoge druge informacije! Naravno, pod pretpostavkom da mama i dijete imaju aktivnu vezu na internetu.

LibreLink lijevo i LibreLinkUP desno
LibreLink app lijevo i LibreLinkUP desno

Ako niste primijetili, čak 20 osoba može pratiti vaše dijete (ako im dopustite). Pa kad mu šećer skoči na 15, svi ga možete istovremeno zvati i pitati: “Šta si opet jeo?” 😃

4) Internetska aplikacija za dijabetologe – LibreView!
Ako imate dobrog dijabetologa koji želi svoj posao obaviti što kvalitetnije i efikasnije, on vjerojatno koristi LibreView internetsku platformu. Ona mu omogućuje da u samo nekoliko sekundi može steći nevjerojatno kvalitetan uvid u vašu regulaciju šećera! Zahvaljujući vrlo preglednom sučelju u čiji je razvoj Abbott uložio milijune dolara, dijabetolog može vidjeti prosječni šećer, njegova kretanja ujutro, u podne, navečer, u sekundi uočiti neželjene uzorke kao što su učestale hipoglikemije noću i još puno toga.

Problem je u tome što to skoro nitko ne koristi jer biste prije odlaska dijabetologu (ili u njegovoj ordinaciji) svoj Libre čitač trebali spojiti USB-om na računalo, povezati ga sa LibreView portalom, prebaciti podatke i tek onda reći dijabetologu – ajde sada pogledajte.

Kada ćete koristiti LibreLink aplikaciju – cijeli ovaj proces automatski će se i kontinuirano događati u pozadini! Ako ste dijabetologu dozvolili pristup svojim podacima, on će u bilo kojem trenutku moći analizirati iste i dati vam kvalitetan i informiran savjet! Čak i telefonom ili mailom! Ako to nije telemedicina, onda ne znam što jest.

5) Pametni penovi za davanje inzulina i objedinjeni dnevnik samokontrole!
Na stranicama ovog portala bilo je riječi o NovoNordisk Echo+ penu. Riječ je o pametnom penu s ogromnom memorijom koji bilježi kada ste i koliko inzulina uzeli. Taj Echo+ pen trebao bi uskoro doći u Hrvatsku na HZZO-ovu listu uz sitnu doplatu. Ovaj pametni Echo+ Pen bit će moguće povezati na LibreLink aplikaciju!

Pametni penovi, aplikacije i Libre – zašto volim HZZO?

Echo+ pen s mobitelom komunicira na isti način kao i Libre senzor – putem bežične NFC tehnologije. Echo+ je kao i Libre, potrebno ga je prisloniti na mobitel i svi podaci će automatski biti prebačeni u LibreLink aplikaciju!

Vi i vaš dijabetolog uz minimalno truda imat ćete kompletan dnevnik samokontrole na jednom mjestu! Koliki vam je šećer bio prije doručka, koliko ste inzulina uzeli i kakav je bio rezultat nakon doručka – sve objedinjeno i bez imalo truda!

O ovome je bilo riječi još „davne“ 2019. godine i stvarno je bilo teško predvidjeti da će Abbott i Novo Nordisk biti toliko spori u dovođenju svojih tehnologija, a dogodila se i sveopća histerija oko korone.

Slične, čak i neke bolje funkcionalnosti očekujemo i od Medtronic InPen sustava, ali uz puno višu cijenu.

Zaključak

Ako niste, učlanite se u Facebook grupu FreeStyle Libre Hrvatska. Trenutno okupljamo preko 7.000 članova iz Hrvatske i regije. Pratite i portal naInzulinu.com jer ćete ovdje (ili na grupi) prvi saznati datum kada LibreLink aplikacija dolazi u Hrvatsku!

Sretno nam bilo


Još iz kategorije CGMS/FGMS: